Velstelte føtter:

Sandalklare føtter på 1-2-3!

Selv om sandalene er superfine så blir de jo ikke like fine når hælene er sprukne og neglene tørre. Her er noen fotpleietips du enkelt kan gjøre hjemme!

VELSTELTE FØTTER: Eksperten har gitt oss fotpleietipsene du enkelt kan gjøre hjemme. FOTO: NTB Scanpix
VELSTELTE FØTTER: Eksperten har gitt oss fotpleietipsene du enkelt kan gjøre hjemme. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Sommeren nærmer seg med stormskritt, og det er snart på tide å bytte ut joggeskoene med fine sandaler og andre lette sommersko. Da er det mange som gjerne ønsker å se litt ekstra freshe og fotfine ut - og selv om det er fullt lov å unne seg en salongbehandling eller to en gang i blant, er det langt ifra det eneste alternativet vi har.

Det er nemlig den pleien man gjør selv som er det viktigste for å holde føttene fine gjennom hele sommeren.

KK har tatt en prat med hudekspert fra Orkla, Line Marie Krogsgård - og hun ga oss håp! Ifølge henne er mye av jobben gjort om man har grønnsåpe, negleklipper og en god fet krem stående i skapet hjemme.

- Hva er den vanligste tabben vi gjør når det kommer til stell av føttene?

- Jeg har inntrykk av at de aller fleste av oss ofte glemmer generell stell av føttene, til tross for at vi bruker dem hele dagen. Føttene bør stelles året rundt, og desto eldre man blir - jo viktigere er egenpleie og forebyggende fotpleie. Er man i tillegg hyppig bruker av høye hæler er man gjerne ekstra utsatt for «dårlige» føtter. Det kan føre til blant annet hard hud, sprukne hæler og krokete tær.

- Hvilke fotpleieprodukter bør man bruke da, synes du?

- Du kommer veldig langt med grønnsåpe, fotskrubb, badesalt, negleklipper, en fet krem og en god fil. Det er det nødvendige, og så er det jo alltid fint å for eksempel legge en fin og fresh farge på neglene i tillegg.

- Hva er det aller viktigste å tenke på når man ønsker seg pene føtter?

- Hvis pene føtter er målet så er det først og fremst en del ting man bør være litt obs på for å blant annet unngå fotsopp og økt produksjon av døde hudceller. Disse tingene oppstår gjerne hvis man ikke tørker seg godt både under og mellom tærne etter dusjing, ved feil skovalg, overbelastning, overvekt, hardt underlag og offentlig garderobe. Sistnevnte er en typisk bakteriefelle.

- Mine tips er derfor: tørk deg godt, ta et fotbad et par ganger i måneden, bruk havsalt mot hard og tørr hud, velg sko med demping og sørg for at tåneglene dine ikke er for lange. Har man mye hard hud/overskuddshud kommer det nemlig som oftest fra for mye trykk på lilletåa. En god negleklipper som klipper rett over er derfor en god investering for både menn og kvinner. Jeg anbefaler også å file ned kantene på neglen istedenfor å klippe dem.

- Mange sliter med tørr/hard hud - spesielt under hælen. Hva er egentlig årsaken til det?

- Hard og tørr hud oppstår gjerne der huden utsettes for trykk og friksjon, og feil skovalg er også her den største triggeren. «Opphoping» av overskuddshud blir dannet for å beskytte huden mot slitasje, rett og slett fordi vi ikke rekker å slite bord den gamle huden før det kommer ny. Flere har sikkert også opplevd at den harde huden etterhvert sprekker opp, det kan være svært ubehagelig og smertefullt i noen tilfeller.

- Og hvordan unngår man hard hud?

- Rett og slett regelmessig og riktig fotpleie - med de produktene jeg nevnte over!

- Er barbering av rist og/eller tær helt greit eller en no-go?

- Det er en no-go! Det forverrer tilstanden om man har dårlige føtter. Her anbefaler jeg heller en hårfjerningskrem, samt en karbonfil til tørr hud eller en god skrubbkrem.

- Hvor ofte bør man smøre seg under beina? Og hvor ofte bør man skrubbe?

- Man bør helst smøre seg hver eneste dag. En god kveldsrutine på det med en fet krem er supert! Og så bør skrubbing helst skje rundt to ganger i uken. Her er det viktig å ikke glemme neglebåndene og områdene mellom tærne - hvor hudbelegget ofte kan sitte og forårsake vond lukt.

- Er neglelakk på tærne over lang tid skadelig?

- Det varierer veldig fra neglelakk til neglelakk. Mange er gode, mens noen inneholder ulike løsmidler som ikke er bra. En grei regel er å ta noen pauser innimellom, og styre unna lakken om man har fotsopp. Det kan nemlig forverre tilstanden og spre soppen raskere til flere steder på foten.

- Hvordan unngår man vond lukt av føttene?

- Sørg for at føttene alltid er rene og tørre, og skift sokker minst en gang om dagen. Er du aktiv og trener mye vil flere skift være nødvendig. Bruk i tillegg sko som puster og sørg for at sokkene er av ull eller bomull. Nå som det blir sommer er jo det en helt super mulighet til å lufte tærne mye, noe som er veldig bra for fothygienen. Bruk sko med åpen tå!

- Hvis vond lukt vedvarer kan det være lurt å rådføre seg med en lege for å finne ut om det er en medisinsk grunn for at man eventuelt svetter for mye. Da kreves det individuell behandling for å få bukt med plagene.

LES OGSÅ: - Norske kvinner bør roe litt ned på solpudderbruken!

LES OGSÅ: Prøv å unngå dusjing hver dag!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer