Støvletter

Se etter støvletter med kraftig hæl og såle

Da holder du deg varm og tørr gjennom vinteren.

Publisert
Sist oppdatert
Vi må nok bare innse det – høsten er virkelig i gang. Og med det kalde og våte været vi har hatt de siste ukene, er det på tide å pakke vekk sommersandalene, pumpsene og de ultratynne stoffskoene.

I tro norsk «værtradisjon» kan nemlig de første snøkrystallene melde sin ankomst når som helst, og da lønner det seg å stille forberedt – både på kropp, hode, hender og føtter.

At vi går kaldere og våtere tider i møte, trenger imidlertid ikke ha noe å si på stilen, heller ikke når det gjelder fottøy.

Det finnes nemlig flust av lekre støvletter der ute, som både er varmere, samt har bedre såler og overbygg enn skoene vi har gått med frem til nå.

Se flere supre kjøpetips lenger nede i saken!

LES OGSÅ: Derfor er dette høstens beste kjøp

Høstens trender

Som KK.no tidligere har skrevet, er det mokasiner og konjakkfargede boots som passer perfekt til 70-tallsstilen som er mest trendy denne høsten.

Det samme med fargerike pumps med høye hæler og herreinspirerte Oxford-sko til fest og innebruk.

Og selvsagt går verken støvletter med høyt skaft eller ankelstøvletter av moten. De er udødelige klassikere som alltid vil løfte slengbuksen, skinnyjeansen eller tweedskjørtet til nye høyder.

Det som er så fint med sesongens utvalg av støveletter, er at mange av modellene er svært klassiske, og vil derfor holde seg trendy lenge. Dermed kan det også lønne seg å investere i et par av god kvalitet, slik at de holder seg, også til neste år.

LES OGSÅ: Slik blir skinnskoene nye igjen

PASS PÅ SÅLEN: Skoen lengst til høyre har en såle som er svært tynn hvor skinnet vil komme i kontakt med bakken. Dette kan føre til at skinnet slites og blir ødelagt. Velg derfor heller en støvlett med en såle som på skoen lengst til venstre.  Foto: Tone Ra Pedersen
PASS PÅ SÅLEN: Skoen lengst til høyre har en såle som er svært tynn hvor skinnet vil komme i kontakt med bakken. Dette kan føre til at skinnet slites og blir ødelagt. Velg derfor heller en støvlett med en såle som på skoen lengst til venstre. Foto: Tone Ra Pedersen Vis mer

Se etter en sko med kraftig hæl

Det første du bør være obs på når du skal kjøpe nye støveletter for høsten/vinteren, er at de har en kraftig hæl, eller kilehæl, som blant annet vil hjelpe deg med å holde balansen på vinterglatt føre .

Føler du likevel at du sklir rundt som bambi på isen, er det ingenting i veien for å bruke brodder.

Ønsker du et par sko som varer mer enn én sesong, bør du også satse på ekte, fremfor fake skinn.

Som KK.no tidligere har skrevet puster nemlig ekte skinn langt bedre. I tillegg blir det bare finere med årene – så fremt du steller skoene jevnlig (sørg for at du impregnerer støvlettene ofte, fjerner stygge flekker med én gang og bruker skånsomme rensemidler for skinn når du skal ta bort skjolder).

LES OGSÅ: Disse to modellene er høstens heteste


Vær obs på sålen

Ifølge skomaker Asbjøn Dagestad, som holder til i Josefines gate 2 på Bislett i Oslo, er det også en annen ting du bør være obs på når du skal kjøpe vinterstøvletter – og det er sålen.

- Vi bruker generelt for pene sko når det er stygt vær ute. Da kan skoene lett få skader som er vanskelige å rette opp, har han tidligere uttalt til KK.no:

- Mange bruker fine sko i søle og slaps. For eksempel er det mange som går ute med sko som har såle som dette, sier skomaker Dagestad og peker på en grå støvlett med svært tynn såle.

Kjøper du en sko som har en svært tynn såle, som kanskje ligger veldig nært skinnet, risikerer du at skinnet kommer i kontakt med asfalt, slaps og grus, og da skal det lite til for at skinnet blir ødelagt.

Dette gjelder også hvis skosålen er «trukket over» i skinn (altså dekket av skinn – som kommer i kontakt med bakken), eller i annet materiale som kan ødelegges (for eksempel fløyel, stoff etc.)

- Bruker man slike sko i slikt vær, skal det ingenting før skinnet blir vått, skittent og ødelagt. Sko du bruker til å spasere i, og sko du skal ha på deg i alt annet enn pent vær, bør ha tykkere såle, har Dagestad uttalt.

Se flere kjøpetips nedenfor (artikkel fortsetter under bildespesial):


LES OGSÅ: Sjekk dette symbolet på skoene dine

Stell pent med støvlettene

En annen ting du bør passe på når det gjelder nye støveletter – er saltrender som oppstår på skinn når du ikke har fått impregnert skoene skikkelig før bruk. Faktisk er snøslaps og grisete vintervær fottøyets verste fiende.

Fordi skinn er et «levende» naturmateriale, vil det da suge fukt og vann til seg, og hvis det har blitt saltet på veiene vil dette bli sittende igjen på skoene som hvite skjolder når de tørker.

Flere tips til hvordan du bør behandle støvelettene dine finner du her!

Varme og fargeglade sko

Er du en av dem som har tendens til å fryse på beina vinterstid, kan det også lønne seg å investere i en støvlett med ekstra fôr.

I år er det også en trend at fôret skal synes, så det passer utmerket for de som er litt kalde av oss.

Ellers er butikkhyllene også proppfulle av sko i lekre krydderfarger denne sesongen, og utenom dyp bordeaux, som spås som en av de største, er det karamell-, konjakk- og kamelfarger som gjelder.


Som KK.no tidligere har skrevet, er denne fargen nydelig til dongeri og blå jeans, og passer perfekt til fargene som dominerer på klesfronten forøvrig - plomme, tomatrødt, flaskegrønt og sennep.

Likevel vil du aldri trå feil i et par svarte boots. De kan brukes til alt hele året, og er en bunnsolid investering.

LES OGSÅ: Høyt skaft er fortsatt trendy

VARME FARGER:Varme farger er i skuddet denne høsten/vinteren. Som disse, i dyp rød, fra Bianco.  Foto: Aina Kristiansen
VARME FARGER:Varme farger er i skuddet denne høsten/vinteren. Som disse, i dyp rød, fra Bianco. Foto: Aina Kristiansen Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer