Kjoler

Se Finnairs lekre moteuniformer

Den finske designeren tok i bruk det siste innen nanoteknologi da hun designet Finnairs nye uniformer.

KLASSISK OG MODERNE: Det er mange praktiske hensyn å ta når man designer uniformer, men også estetikken er viktig, sier den finske designeren Ritva-Liisa Pohjalainen. Foto: Aina Kristiansen
KLASSISK OG MODERNE: Det er mange praktiske hensyn å ta når man designer uniformer, men også estetikken er viktig, sier den finske designeren Ritva-Liisa Pohjalainen. Foto: Aina Kristiansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Da Finnair skulle ha nye uniformer, satte de i gang en designkonkurranse. Vinnerdesignet er både retro og moderne - som om fortidas futurisme plutselig er blitt nåtid.

Moderne retro

– Finnair organiserte en invitasjonsbasert konkurranse for sju finske designere. Jeg vant og ble valgt ut til å redesigne uniformene, forteller Ritva-Liisa Pohjalainen til KK.no.

Utseendemessig minner uniformene, som vil tas i bruk i 2012, om klassiske kjoler fra 1960-tallet.

Fargepaletten til Finnair er også oppgradert i forbindelse med det nye arbeidsantrekket. Snittet er løst, smalt og anstendig.

Krevende forhold

Den Kuopio-baserte, finske designeren har fartstid som mote-, smykke- og kunstdesigner fra midten av 1970-tallet, og har nå altså designet de nye uniformene til et av Finlands fremste merkevarer.

Les mer om Ritva-Liisa Pohjalainen på hennes egne hjemmesider (ekstern lenke).

Det finske flyselskapet er et naturlig valg for mange som skal fly mellom Europa og Asia, og på disse lange flyturene, er det viktig at uniformene fungerer optimalt.

- Uniformene er en del av selskapets merkevarereform. Jeg ønsket å bruke den blå og hvite fargepaletten til å skape et friskt, klart og moderne bilde for nåtida og framtida, sier Pohjalainen.

Designeren startet prosessen med å intervjue flyverter- og vertinner så vel som bakkepersonell både i Finland og i utlandet. Hun skaffet seg en detaljert oversikt over ønsker, ideer, ergonomiske behov og sikkerhetshensyn før hun begynte selve designprosessen.

- Jeg har erfaring fra lignende prosjekter tidligere. Det aller viktigste er å observere og ta hensyn til behov og funksjon, men ikke glemme det visuelle. Ergonomiske hensyn er tatt, og modellene jeg brukte i tilpassningene er faktisk Finnairs egne ansatte - de som faktisk skal utføre jobben sin i disse uniformene, sier Pohjalainen.

Blant hensynene som er tatt er materialvalg og snitt de viktigste.

- Det var mange praktiske hensyn å ta: Kjolen måtte ha en anstendig lengde når man kneler eller strekker seg for å nå opp i hyllene over stolradene, det måtte være lommer til ting som blyanter, ID-kort og denslags, sier hun.

- Det må også være behagelig å ha på seg uniformen. Ermene og bakstykket må være romslig nok til at plagget er funksjonelt. Overdelen må være lang nok til at midjen ikke blottlegges når man strekker seg. Du må kunne bøye deg eller knele i skjørtet, og det må heller ikke være for trangt.

Det visuelle spiller selvsagt en viktig rolle, og Pohjalainen sier hun designet uniformer som får selv en kraftigere person til å se smalere ut - et flatterende snitt for flere kroppsfasonger, rett og slett.

Da materialene skulle velges, måtte Pohjalainen tenke på blant annet vaskeegenskaper, strykbarhet, motstandsdyktighet mot smuss og væske, elastisitet og pusteegenskaper.

Finnair er et naturlig valg for mange som skal fly mellom Europa og Asia, og arbeidsforholdene er krevende i lufta.

Designeren tok i bruk det mest moderne i tekstilteknologi. Ull- og polyester-/lycra-blandinger med nanoteknologisk finish er utviklet spesielt for de krevende forholdene.

En nanometer er en milliarddels meter, så her handler det om ekstrempresisjon for å gjøre materialene best mulig egnet. Pohjalainen forklarer:

- Tekstilene er belagt med superfine lag med behandling som gir dem vannavstøtende og plettbestandige egenskaper.

- Nanofinishen endrer ikke hverken tekstilets utseendet eller andre egenskaper.

Og både designet og teknologien får skryt av de framtidige bærerene.

- Jeg har fått mange spontane, positive, entusiastiske kommentarer fra flyvertinnene, forteller designeren.

Hun håper det blå/hvite temaet og det moderne utseendet gjør at Finnairs ansatte vil skille seg ut på en positiv måte på flyplasser verden rundt.

Se bilder uniformene her:
- Finnair ønsket en modig, fordomsfri for framtida, sier Pohjalainen om hvorfor hun tror de valgte nettopp hennes design.

Med mer enn 30 år i klesdesignerbransjen har Pohjalainen vært med på mange utfordrende prosjekter. Hun beskriver det som et privilegium å få bidra til Finnairs satsing på å være pionerer på sitt område.


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer