Vintage

Se inn i skapet til Kjersti

Og lær deg hvordan du gjør de virkelige motekuppene.

VINTAGERÅD: Linda Vasquez og Kjersti Skar Staarvik i samtale om hvordan man gjør vintage-kupp. Foto: Per Ervland
VINTAGERÅD: Linda Vasquez og Kjersti Skar Staarvik i samtale om hvordan man gjør vintage-kupp. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
kk.no dro hjem til vår egen motejournalist, Kjersti Skar Staarvik, for å få de beste tipsene for shopping på loppemarkeder og bruktbutikker. Hun har stor interesse for kupp ingen andre har maken til. Her deler hun sine erfaringer fra shopping i flere land.

Second hand eller vintage

Om det du finner er retro, vintage eller second-hand er i utgangspunktet irrelevant så lenge du er fornøyd med kuppet ditt. Begrepene blir brukt litt om hverandre, men Kjersti forklarer forskjellene:

- Mange mener selve navnet vintage har sin opprinnelse i Vingt ans d'age, som er fransk og betyr 20 år gammel. Når vi snakker om vintage mener vi derfor klær av god standard som er eldre enn 20 år. Uttrykk som vintage, retro, second hand og antikk brukes imidlertid litt om hverandre, men som oftest vil retro og second hand betegne klær fra 50-tallet og utover. Inn under vintage-benevnelsen finner vi også rene antikke klær, det vil si plagg som gjerne er hundre år gamle. På loppemarkeder vil du kunne finne alt fra antikke plagg til retroklær og kjedeklær, mens du i en vintagebutikk skal kunne finne klær av høy kvalitet, og selvsagt litt høyere priser.

I Oslo har det nylig åpnet en ny vintage- og designerbutikk, som Miss Harmonica står bak.

Sats på kvalitet

Sett av god tid når du skal på skattejakt. Når du skal finne gamle ting er det lurt å gå etter rene og naturlige stoffer som bomull, lin, silke og ull. Dette er stoffer som holder seg best og lengst. Neste steg er å ta en nøye inspeksjon av plagget. For eksempel vil svetteflekker antakeligvis ikke gå bort.

- Hvis du er usikker på om et plagg er naturfiber som bomull og ull eller om det er syntetisk, så forsøk å finne en løs tråd du kan ta fra plagget og tenn på tråden med en fyrstikk (vær forsiktig!). Hvis tråden tar fyr, og brenner, så er det naturfiber. Hvis den derimot smelter, så er det syntetisk, råder Kjersti.

Finner du god kvalitet vil du kunne ha varene lenge. Derfor kan det være en idé å tenke på hvilken stil du har og din egen kroppsfasong, slik at du kan ha glede av de år etter år.

Få flere råd og sjekk ut Kjerstis beste kupp

[obj:media:8471]Let på reiser

Det er ikke bare i Norge det finnes loppemarkeder. Rundt om i Europa finnes det store området med vintage-butikker som holder åpnet året rundt. Det er lettere å prute i utlandet, men i Norge er de ikke like åpne for det.


Kjerstis 10 på topp-liste (i tilfeldig rekkefølge)


1. Reciproque i Paris
2. Come on Eileen, Paris
3. Marché aux puces, Porte de Clignancourt, Paris
4. Marchè aux puces, Porte de Montreuil, Paris
5. Vanlige skole-loppemarkeder i Oslo.
6. Myrorna (tilsvarer Fretex) i Sverige, blant annet Stockholm, Göteborg og Karlstad.
7. Tonica Vintage, Majorstuen i Oslo
8. Oxfam (kjede med bruktbutikker i Storbritannia. (Til inntekt for nødhjelsformål).
9. Fretex (flere byer i Norge)
10. Vintagebutikken Epok i Odengatan 83, Stockholm

Let på loftet

For å finne gamle skatter er det ikke sikkert du trenger å gå lenger enn til dine egne kvinnelige familiemedlemmer. Forhåpentligvis finnes det noen esker du kan få ta et dypdykk i. Tidligere var som oftest kvinnene mye flinkere til å sy egne klær, og med tanke på at trender kommer igjen og igjen, vil det komme en tid hvor de glemte kjolene vil få sin renessanse.

Bli en hverdagsprinsesse

Det er mange kjolekupp der ute. Sett en spiss på hverdagen og pynt deg litt ekstra en vanlig tirsdag. Det er ikke ofte det blir arrangert ball i Norge, men lag din egen anledning til å gjøre deg ekstra fin. Det kan hjelpe på humøret!

Skikk og bruk

Har du ekstra fine kjoler er det verdt å tenke på at man ikke trenger å bruke de mest spesielle i brylluper. Da er det bruden som skal få stråle alene, og du kan være midtpunktet i andre anledninger.

LES OGSÅ: Kle deg sexy, ikke vulgært

Tilbehør for nybegynnere

Er du ny i vintage-landskapet kan et godt tips være å begynne med å lete etter tilbehørskatter. Vesker bør være i skinn, siden de bare blir finere og finere med årene. Se opp for falske varer. Sjekk sømmene, er de slitte kan det være et tegn på at skinnet faktisk er ekte. Er vesken uekte vil stoffet krakelere i stedet, og det billige fyllstoffet under vil komme fram. Løse tråder og knuter på tilfeldige steder kan også være en varsellampe. På vesker fra Louis Vuitton vil aldri logoene komme inn i en av sømmene.

Importregler

Dersom du finner noe i utlandet som er laget av eksotiske dyr, bør du være obs på og gjøre deg kjent med hvilke importregler som gjelder slik at du ikke sitter igjen med en bot i stedet for en fin vare når du kommer til Norge.

Logojuks

Det er ikke alltid at en merkelapp betyr at varen er ekte. På sko bør du ta en titt på sålene. Ofte er det skinnsåle, de eldes uten å flise seg opp. På falske sko er sålen ofte laget av papp, og vil ikke holde lenge.

LES OGSÅ: Dette sier veskene om deg

Let under bordene

På loppemarkedene i Norge kan det ofte være ganske uoversiktlig når du kommer inn i en gymsal full av varer. Ofte står det ofte pappesker med tilbehør som eksklusive skatter som silkesjal, belter og annet tilbehør de ikke har rukket å ta fram. Vær varsom, det kan hende du finner en del udelikate klær folk har kvittet seg med.

Tenk på hygienen

Generelt er det viktig å tenke på hygienen når du har lett blant mange gamle ting. Kjersti vet råd:

- En ting som kan være lurt å ha i bakhodet, er at loppemarkeder og bruktbutikker ofte ikke er de mest hygieniske stedene man kan befinne seg. Sørg derfor for å ha en god håndhygiene under og etter besøkene, og husk også på at de klærne du kjøper ikke nødvendigvis er vasket på forhånd. Sjekk vaskeanvisningen og rengjør det du kan på 60 grader. Det som ikke kan vaskes kan du henge ut til lufting, eller legge i fryseren i et par døgn, avslutter hun.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer