Blålys:

Se opp for blålys!

Naturlig, blått lys fra solen gir deg energi, men for mye blålys fra elektronikk kan skade cellene dine!

BLÅLYS: - Forskerne har funnet ut at det blå lyset har enda kortere bølgelengde enn UVA-strålene. UVA står jo for aldring, og er blant annet med på å skape pigmentflekker og rynker, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
BLÅLYS: - Forskerne har funnet ut at det blå lyset har enda kortere bølgelengde enn UVA-strålene. UVA står jo for aldring, og er blant annet med på å skape pigmentflekker og rynker, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smarttelefon og andre elektroniske hjelpemidler har blitt en del av hverdagen vår, og vi vet nesten ikke hvordan vi skal klare oss uten. Vi kjøper ikke billetter eller aviser lengre, og vi «vippser» i stedet for å bruke noe så gammeldags som mynter og sedler. Det er veldig praktisk, men elektronikken har også en bakside.

LES OGSÅ: - Folk vet ikke hvor stor distanse mobilen skaper mellom oss

Lenge har vi blitt advart mot å bruke mobil, pad og PC rett før sengetid fordi blålyset får hjernen til å tro at det er dag, og derfor kan gi oss innsovningsproblemer. Faktisk anbefales det å legge fra seg mobilen et par timer før - noe svært få klarer. Man vet også nå at for høy eksponering av blått lys ødelegger synet ditt.

- Forskerne har funnet ut at det blå lyset har enda kortere bølgelengde enn UVA-strålene. UVA står jo for aldring, og er blant annet med på å skape pigmentflekker og rynker. Blue Light, eller blått lys, er «high energy visible light» som altså trenger enda lengre ned i huden, og gjør skader på et enda tidligere stadium i cellene enn UVA. Og det er skremmende, sier Anne Cole Arnesen, hudterapeut og trener hos det tyske merket Babor.

Blått lys er altså med på at huden aldres enda raskere. Anne Cole Arnesen forteller at slik det er i dag er det kun fysiske solfiltre som sinkoksid og titandioksid som reflekterer blålyset, men det er forbudt å bruke i Europa fordi det ødelegger økosystemet i havet.

Europeiske merker har derfor ingen solkremer som er bra nok, og du må bruke solkremer fra for eksempel amerikanske merker for å få riktig beskyttelse mot blått lys, der fysiske filtre foreløpig ikke er forbudt.

- Det jobbes hardt med å utvikle nye type solfiltere som beskytter mot blått lys, så det vil du garantert se innen kort fremtid, sier Anne Cole Arnesen.

Susanna Poras, The International Educator of pHformula i Barcelona, er helt enig med Anne Cole Arnesen. Begge ekspertene anbefaler også å bruke antioksidanter som en ekstra beskyttelse under solkremen. Antioksidanter fungerer som beskyttende paraplyer over cellene, i tillegg til at de har evnen til å nøytralisere de frie radikalene som forårsakes av blant annet UVA, UVB, forurensing, røyking og blått lys.

LES OGSÅ: Har du hørt om «tech neck»?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer