<strong>HØYHÆLTE SKO TIL BARN:</strong> Hennes & Mauritz selger sko med hæler til små barn. Foto: Hennes & Mauritz
HØYHÆLTE SKO TIL BARN: Hennes & Mauritz selger sko med hæler til små barn. Foto: Hennes & Mauritz Vis mer

Lisa Tønne

Selger høyhælte sko til 4-åringer

- Det er kjempesynd at H&M tenker at små jenter skal være kopier av damer, mener komiker og tobarnsmor Lisa Tønne.

Publisert
Sist oppdatert

Hvilke assosiasjoner gir høye hæler deg? Feminint og kvinnelig? Sexy? Og hva tenker du så hvis vi forteller at det lages sko med høye hæler for barn? 

I barneavdelingen hos Hennes & Mauritz får du kjøpt lyseblå sko med hæler på 2,5 centimeter helt ned i størrelse 27 - en størrelse som passer for barn i 4-5-årsalderen.

Men, er dette egentlig greit, og bør så små barn gå i hæler?

<strong>ENDRET PRODUKTINFO:</strong> Etter at KK.no tok kontakt med PR-sjefen i HM.com, ble produktinformasjonen omformulert og merket med «glitrende kostymesko». Før dette sto det ingenting om at barneskoen med hæl er ment for spesielle anledninger, og kan gi inntrykk av at dette er en hverdagssko. Foto: Skjermdump HM.com
ENDRET PRODUKTINFO: Etter at KK.no tok kontakt med PR-sjefen i HM.com, ble produktinformasjonen omformulert og merket med «glitrende kostymesko». Før dette sto det ingenting om at barneskoen med hæl er ment for spesielle anledninger, og kan gi inntrykk av at dette er en hverdagssko. Foto: Skjermdump HM.com Vis mer

Dette sier H&M

Vibeke Holann er PR-sjef i Hennes & Mauritz og opplyser til KK.no at skoene er ment for utkledningsbruk.

- I H&M er vi opptatt av at barn skal være barn og vi setter derfor barnet først når vi designer klær og sko til dem. Vi lager klær og sko for ulike anledninger slik som hverdag, lek, fest og sport. Skoene du henviser til er en utklednings-sko og er ikke ment som hverdagsbruk. De selges sammen med prinsessekjoler og alvekostymer. Men vi ser på hvordan vi tydeligere kan merke skoene som utklednings-sko, sier hun til KK.no.

Etter at KK.no tok kontakt med H&M, ble produktinformasjonen oppdatert med beskrivelsen «glitrende kostymesko» i nettbutikken. Dette sto det ingenting om før vi gjorde dem oppmerksom på saken.

Når KK.no spør H&M om hvorfor billigkjeden i det hele tatt lager en sko med en hæl til en fireåring, ønsker ikke kleskjeden å kommentere saken ytterligere.

- Vi har ingen ytterligere kommentarer.

- La dem få lov til å leke så lenge som mulig

- Det er kjempesynd at H&M tenker at små jenter skal være kopier av damer. En ting er at de ikke er gamle nok for å gå rundt på hæler, en annen ting er at det ikke er bra for ryggene og føttene deres, sier «Tusvik & Tønne»-komiker Lisa Tønne (38), som er en av dem som reagerer på skoene. 

Hun er selv mor til en jente på fem år og en gutt på syv år, og reagerer på at kjedebutikken selger høyhælte sko til små barn - selv om det så er til utkledning .

- Uansett om det er ment til utkledning eller ikke, så synes jeg ikke de skal selge utkledningstilbehør som innebærer at fireåringer skal gå med hæler. Hvorfor kan de ikke bare lage en pensko uten hæl? De klarer sikkert å tyne «Frost»-konseptet enda litt mer enn de allerede gjør, uten at de trenger å selge hæler til småbarn. Barn må slippe å bli eksponert for ting som tilhører de voksne, sier hun til KK.no.

Hun fortsetter:

- Det må finnes andre måter å tjene penger på. Barna skal jo leke, ikke løpe rundt i en barnebursdag på hæler. Her kommer det etiske inn; vi trenger ikke å fôre jenter med jålesaker, la dem få lov til å leke så lenge som mulig. I en verden hvor man ønsker å ha likestilling, burde barn få gå fri fra kjønnsdiskriminering. 

Selv lar hun datteren Lola (5) få lov til å gå med støvletter med en såle på rundt en halv centimeter når de skal på kino eller bytur i helgen. Men hun er glad for at norske forbrukere reagerer på dette.

- Det er jo et sunnhetstegn at vi reagerer på at hæler til barn selges i butikkene, og at vi tar avstand fra dette. Dette er jo en liten ting, sammenlignet med USA, hvor missekonkurranser for småbarn er dagligdags. Fire år gamle barn trenger ikke hæler. Punktum.

Også komiker og tobarnsmor Sigrid Bonde Tusvik (36) forteller til KK.no at hun reagerer på at det selges høyhælte sko til småbarn. I en sms til KK.no skriver hun:

«Bra dere tar tak i dette!».

<strong>KRITISKE:</strong> Både Lisa Tønne og Sigrid Bonde Tusvik er skeptiske til at H&M selger hæler til små barn. Foto: NTB Scanpix
KRITISKE: Både Lisa Tønne og Sigrid Bonde Tusvik er skeptiske til at H&M selger hæler til små barn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Anbefalt at barn bruker fleksible sko

Kiropraktor Ann-Christin Sannes ved Atlasklinikken i Oslo sier til KK.no at det per i dag ikke finnes noen kjente studier som har forsket på bruk av høye hæler hos så små barn, men fra studier på bruk av sko generelt, er det anbefalt at barn bruker fleksible og komfortable sko.

<strong>EKSPERTEN:</strong> Kiropraktor Ann-Christin Sannes ved Atlasklinikken i Oslo.
EKSPERTEN: Kiropraktor Ann-Christin Sannes ved Atlasklinikken i Oslo. Vis mer

- Helt optimalt burde man vente med sko så lenge det lar seg gjøre med tanke på utviklingen av blant annet gangmønster. Når barna blir større, mer mobile og aktivitetsnivået øker, burde skoene være egnet til akkurat denne typen bruk. Lær og andre typer tøy som puster er ofte anbefalt.

Kiropraktoren forklarer at det er sagt at barns ben tåler tre ganger så mye mekanisk stress som voksne, da det er tilpasset et mer intensivt aktivitetsnivå – de har altså evnen til å tilpasse seg mer enn hva vi voksne ville gjort.

- Om det er snakk om bruk av slike type sko med hæler en gang i ny og ne er det nok av liten betydning for utviklingen, men om det skulle være daglig bruk er det vanskelig å si noe om potensielle fysiologiske konsekvenser. Jeg vil anbefale at foreldre bruker god gammel dags sunn fornuft i slike tilfeller. Å løpe med hæler er ikke spesielt praktisk eller komfortabelt for noen av oss, så se an anledningen. 

- Høydeforskjellen mellom hælen og forfoten ikke bør være mer enn 1,5 cm

Også kiropraktor Sigmund Sagberg Andersen, som driver Nydalen Kiropraktorklinikk, sier til KK.no at skotøy i utgangspunktet ikke utelukkende vil forebygge eller forårsake ryggplager hos barn.

<strong>EKSPERTEN:</strong> Kiropraktor Sigmund Sagberg Andersen driver Nydalen Kiropraktorklinikk med Anita Eltoft.
EKSPERTEN: Kiropraktor Sigmund Sagberg Andersen driver Nydalen Kiropraktorklinikk med Anita Eltoft. Vis mer

- Til det er det for mange faktorer som spiller inn, deriblant fysisk aktivitet, trening, overbelastning og genetiske faktorer. Men på generelt grunnlag er det viktig å ha gode sko, både hos unge og voksne. Det er klart at hos barn og unge er skjelettet i ekstrem utvikling og dette danner grunnlaget for resten av livet som voksen. Dermed er gode forutsetninger i denne alderen ekstremt viktig, påpeker ham.

Han forklarer at høyhælte sko mangler god støtte, noe som er veldig viktig for forebygging av ryggplager. Det er også begrenset demping i slike sko.

- Som kjent liker også barn å løpe rundt, leke og være aktive. Høye hæler under lek øker risikoen både for ankelskader og fall som igjen kan ødelegge for videre utvikling. En gyllen regel er at høydeforskjellen mellom hælen og forfoten ikke bør være mer enn 1,5 cm. Barn bør ha gode sko som sitter godt og har god støtte.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer