Den danske moteuken er over for denne gang, og stafettpinnen er gått videre til internasjonale fashion weeks.
Men ikke uten ett og annet uforglemmelig motehøydepunkt.

Dette har aldri skjedd før
Det handler i stor grad om virale øyeblikk, og gjerne de som er fortjent.
Det kommer gjerne til dels overraskende på, slik som for dette danske klesmerket.
Nå er videoer fra Munthes visning under moteuken sett av millioner på sosiale medier.
Motepresse, innkjøpere, influensere og andre motepersonligheter sitter tett i tett på provisoriske benkerader klare for en ny visning. Det går slag i slag når moteuken nå er tilbake for fullt etter pandemien, og av og til sklir det ene litt over i det andre.

«Gråter du?» spurte jeg. «Ja», snufset hun
Enter virale øyeblikk. En hel moteverden har for lengst skjønt det, og til og med couture-uken i Paris handler må om å skape disse øyeblikkene som sprer seg som ild i tørt gress på sosiale medier.


– Tanken var egentlig å lage en relativt enkel visning hvor klærne var i fokus. Samtidig skulle omgivelsene matche klærne, denne gangen med en slags råhet og et industrielt preg, forteller grunnlegger og designer Naja Munthe.

Vi må få moten ut til folket
For som en kontrast til det New York-inspirerte loftet med synlige trebjelker og skrå vinduer der visningen fant sted, var catwalken speilbelagt. Dekket av hvit plast, så man det imidlertid ikke før showstart.
Nå er videoer, der plasten dras av og den speilbelagte catwalken avdekkes, sett av over 5,3 millioner på sosiale medier.
På Tiktok koker det i kommentarfeltet:
– Jeg trodde det var en avgrunn, skriver en.
– Hva med skjørt og kjoler, spør en annen.
– Det ser ut som om de går i løse luften, bemerker en tredje.

– Jeg synes faktisk det er vanskelig å svare på, sier Munthe på spørsmål om hvorfor hun tror videoen er gått viralt.
– Noen ganger kan man jo undres hvorfor noe går viralt og annet ikke. Men denne videoen kombinerer jo effekten av at plasten tas av og speilet avsløres med speileffekten, og ikke minst klærne. Kanskje den kombinasjonen tiltaler mange.

– Jeg tenkte at jeg aldri kunne se ut som dem
Bella Hadid fikk kjolen sprayet rett på kroppen på catwalken i Milano forrige sesong. Paris Hilton lukket Versace-visningen. Kate Moss for Bottega Veneta.
Og under herremoteuken i Milano denne sesongen var Emily in Paris-stjernen å se på catwalken mens store deler av casten fra suksesserien The White Lotus satt front row.
Schiaparellis kontroversielle løvehodekjoler, Viktor & Rolfs opp-ned-kjoler og de store, røde tegneserieskoene.

Denne trenden vil du elske!
Alt føyer seg inn i rekken av virale moteøyeblikk de siste par sesongene. Men hvor mye er planlagt?
– Når jeg skaper visninger håper jeg selvsagt alltid at det blir mange slike «øyeblikk». Det tror jeg alle som jobber med dette gjør. Jeg vil jo at folk skal komme på visningene for å få en opplevelse.
– Hva betyr det egentlig for merket at videoene fra visningen nå er gått viralt?
– Det betyr at 5,3 millioner har stusset over hvem vi er. Noen gjenkjenner oss kanskje mens andre blir nysgjerrige. Når noe går viralt når man jo ut til en skare av mennesker som man kanskje ellers ikke når ut til. Og det er jo veldig interessant.
Det er ikke bare videoene av den speilbelagte catwalken som har fått folk til å snakke om det danske motemerket nå.
For Munthe virker å ha momentum. Og kolleksjonen som ble vist under den danske moteuken nå var deres sterkeste kanskje noensinne. De siste par årene har merket dessuten hatt omsetningsvekst, skriver det danske bransjenettstedet Fashion Forum. Det er ikke alle forunt i disse tider. Selv med store investeringer i 2022 har Munthes bruttofortjeneste vokst fra 30,9 millioner danske kroner i 2021 til 34,2 millioner i 2022 med en stabil bunnlinje, skriver det danske nettstedet.
@bricksmagazine So satisfying 🤤 @MUNTHE @cphfw ✨ #runway #beforeandafter #cphfw #fashiontiktok #copenhagenstyle #copenhagenfashionweek #fashion #aw23 ♬ original sound - BRICKS
– Jeg forsøker å utvikle Munthe hele tiden, og er drevet av å gjøre ting bedre enn jeg har gjort tidligere, forteller Munthe til KK.
AW23-kolleksjonen, som er den som ble vist i København nå, er inspirert av den amerikanske kunstneren Georgia O'Keeffe.

Dette er plaggene som gjelder nå

Joda, denne fargen holder fortsatt koken

Dette blir årets største motetrender
Kunst er nemlig gjerne utgangspunktet for merkets kolleksjoner, og hver sesong gjør de samarbeid med kvinnelige kunstnere. For AW23 er det med den taiwansk-fødte kunstneren Una Ursprung som er kjent blant annet for sine mange florale print.
– I arbeidet mitt har jeg alltid likt de kreative prosessene. Enhver ny kolleksjon, fra skissebok til ferdig plagg, kan sammenlignes med alkymi der en blanding av ulike, kunstneriske inspirasjoner former måter å kle seg på, forklarer Naja Munthe.
– Min arv med kunstverdenen har lenge vært en del av den prosessen. Å jobbe med kunstnere, hente inspirasjon fra ulike typer håndverk og bruke materialer og skjæreteknikker som en maler med pensel på lerret, er kontinuerlig integrert i kolleksjonene. Jeg tror kreative mennesker, selv om de er dypt inne i sitt eget fag, også blir påvirket av et vell av ideer, inntrykk og tanker fra omgivelsene. Vi er nysgjerrige på uttrykk, silhuetter og former. Fascinert av farger og fengslet av ulike kulturelle, historiske og sosiale referanser. Heldigvis kommer det kreative sinnet i mange ulike former og har ofte også ulik påvirkning.