Cartier

Ser mot øst

Et av verdens største luksushus utforsker inspirasjonen fra islamsk kunst.

PÅ UTSTILLING: Det er første gang Cartiers kreative prosess er blitt så presist analysert og på en så omfattende måte. FOTO: Cartier.
PÅ UTSTILLING: Det er første gang Cartiers kreative prosess er blitt så presist analysert og på en så omfattende måte. FOTO: Cartier. Vis mer
Publisert

Hva inspirerer et av verdens ledende luksushus til å gjøre som de gjør?

Det er spørsmålet når Cartier utforsker hva slags innflytelse islamsk kunst har hatt på de i utstillingen Cartier and Islamic Art: In Search of Modernity på Musée des Arts Décoratifs i motemetropolen Paris.

Ideen til utstillingen kom allerede for fem år siden, forteller Pierre Rainero, Director of Image, Style and Heritage hos Cartier.

– Denne utstillingen handler om noe som ikke bare er viktig for oss, men for hele smykkeverdenen. Det er første gang at den islamske kunstens innflytelse utforskes på denne måten. Og det er også første gang at smykkene analyseres på et nivå som dette, forteller han til KK.

INSPIRASJON: Cartier er tydelig inspirert av islamsk kunst. Det er utgangspunktet for utstillingen som nå står i Paris før den går videre til Dallas i USA. FOTO: Cartier.
INSPIRASJON: Cartier er tydelig inspirert av islamsk kunst. Det er utgangspunktet for utstillingen som nå står i Paris før den går videre til Dallas i USA. FOTO: Cartier. Vis mer

Kopiering i motebransjen er et langt kapittel, og grensen er til tider hårfin mellom inspirasjon og kopi. «Aldri kopier, men skap», er mottoet til de tre Cartier-brødrene Louis, Pierre og Jacques som tar over familiebedriften etter faren Louis-François Cartier som grunnla Cartier i Paris i 1847. Inspirasjon kunne komme fra hvor som helst og hva som helst, men aldri fra allerede eksisterende smykker. Det var de tre skjønt enige om når de skulle ta smykkemerket videre inn i en moderne tid.

FIKK IDEEN: Pierre Rainero, Director of Image, Style and Heritage hos Cartier kom opp med ideen om utstillingen allerede for fem år siden. FOTO: Cartier.
FIKK IDEEN: Pierre Rainero, Director of Image, Style and Heritage hos Cartier kom opp med ideen om utstillingen allerede for fem år siden. FOTO: Cartier. Vis mer

– Cartier har gjennom tidene vært inspirert av flere ulike kulturer, men denne har vært spesielt strukturell og gjennomgående. Det er tydelig at islamsk kunst har hatt særlig stor innflytelse på Cartier, forteller Rainero.

OMFATTENDE: Utstillingen er en av Cartiers mest omfattende, og tar for seg hvordan islamsk kunst har påvirket luksusmerket. FOTO: Cartier.
OMFATTENDE: Utstillingen er en av Cartiers mest omfattende, og tar for seg hvordan islamsk kunst har påvirket luksusmerket. FOTO: Cartier. Vis mer
DIGITALT: Digitale løsninger åpner for nye muligheter. FOTO: Cartier.
DIGITALT: Digitale løsninger åpner for nye muligheter. FOTO: Cartier. Vis mer

Det er særlig eldstesønnen Louis som skal få stor innvirkning på Cartier. Han interesserer seg for islamsk kunst, og blir raskt en av de viktigste samlerne på området. En utstilling med kunst fra Østen på det samme museet i Paris i 1903 blir et viktig vendepunkt, og preger formspråket hos luksushuset allerede kort tid etter.

500 ENKELTOBJEKTER: Bøker, skisser, tegninger, fotografier og objekter utgjør utstillingen. I tillegg til smykker, selvsagt. FOTO: Cartier.
500 ENKELTOBJEKTER: Bøker, skisser, tegninger, fotografier og objekter utgjør utstillingen. I tillegg til smykker, selvsagt. FOTO: Cartier. Vis mer

Nå, 118 år etter, er islamsk kunst igjen temaet. Over 500 enkeltobjekter fra bøker, skisser, tegninger og fotografier til diverse objekter og selvsagt smykker lånt fra både offentlige og private samlinger og fra Cartiers egne arkiver er på plass.

Blant høydepunktene er hertuginnen av Windsors ametyst- og turkishalskjede og Elizabeth Taylors rubin- og diamantsmykke. Noe er opplagt inspirert av islamsk kunst, annet er mer intrikat.

SLÅENDE: Smykkene utstilt er både offentlige og private lån samt fra Cartiers arkiver. FOTO: Cartier.
SLÅENDE: Smykkene utstilt er både offentlige og private lån samt fra Cartiers arkiver. FOTO: Cartier. Vis mer

– Det er første gang Cartiers kreative prosess er blitt så presist analysert og på en så omfattende måte, sier Rainero.

LUKSUSSMYKKER: Utstillingen i Paris står ut februar i år. FOTO: Cartier.
LUKSUSSMYKKER: Utstillingen i Paris står ut februar i år. FOTO: Cartier. Vis mer

Utstillingen er todelt, og organisert kronologisk. Den første delen tar for seg utgangspunktet for interessen for islamsk kunst i Paris på starten av 1900-tallet, mens den andre viser Cartiers verker inspirert av islamsk kunst i nyere tid.

Utstillingen i Paris står til slutten av februar. Da går den videre til Museum of Art i Dallas som sammen med Musée des Arts Décoratifs arrangerer utstillingen.

ENORM PÅVIRKNING: Islamsk kunst har i stor grad hatt innflytelse på Cartier. FOTO: Cartier.
ENORM PÅVIRKNING: Islamsk kunst har i stor grad hatt innflytelse på Cartier. FOTO: Cartier. Vis mer

Det er ikke første gang Cartier samarbeider med museer. Det har de gjort siden 1983, forteller Rainero. Hva så med den kunstneriske friheten når det kommer til det kuratoriske ved slike utstillinger?

– Når vi samarbeidet med museer er det alltid eksterne kuratorer som gjør både utvalget og sammensetningen. Vi stiller med smykkene og kunnskapen, men selve «øyet som ser» skal alltid være eksternt.

HISTORISK: Et av smykkene som er utstilt. FOTO: Cartier.
HISTORISK: Et av smykkene som er utstilt. FOTO: Cartier. Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer