Sko

Ser vinterskoene dine slik ut?

– Den største utfordringen er at saltet trekker seg inn i materialet, sier eksperten.

KAN DISSE SKOENE REDDES: Nja. Assisterende butikksjef Emelie Zetterlund, presiserer hvor viktig skopleie er FØR du bruker dem. Da trenger de ikke å ende opp som dette. Det finnes imidlertid noen triks du kan benytte deg av for å redde dem.  Foto: Tone Ruud Engen
KAN DISSE SKOENE REDDES: Nja. Assisterende butikksjef Emelie Zetterlund, presiserer hvor viktig skopleie er FØR du bruker dem. Da trenger de ikke å ende opp som dette. Det finnes imidlertid noen triks du kan benytte deg av for å redde dem. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du spør en skomaker om hvordan du skal ta vare på skoene dine, har han uendelig med gode tips og råd.

Ikke bare kan du motvirke svettelukt i sommersandaler og joggesko, men det er faktisk mulig å holde seg tørr på føttene gjennom hele høsten og vinteren.

Et av de viktigste rådene er helt klart impregnering.

Det er imidlertid ikke til å legge skjul på at mange av oss slurver med skopleien, undertegnede inkludert. Resultatet er ødelagt skinn, våte føtter og ikke minst saltrender!

Men når du allerede har slurvet med skopleien - er det mulig å redde dem?

LES OGSÅ: Nå er det klart for Moods-show igjen!
 

Det viktigste grepet mot saltrender

Det er ikke til å legge skjul på at forebygging er det beste grepet mot saltrender - unngå at de dukker opp i det hele tatt.

Emelie Zetterlund er assisterende butikksjef ved Aldo i Karl Johan. Foto: Tone Ruud Engen
Emelie Zetterlund er assisterende butikksjef ved Aldo i Karl Johan. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer


Når de først har dukket opp, er det nemlig ganske vanskelig å bli kvitt dem.

– Den største utfordringen er at saltet trekker seg inn i skinnet eller stoffet. Dette er grunnen til at forebygging er det viktigste, sier Emelie Zetterlund assisterende butikksjef ved Aldo i Karl Johan.

Også hun understreker at impregnering er regel nummer ÈN.

– Spray over skoene dine samme dag som du har kjøpt dem, og du kan bruke dem i løpet av en time, forteller hun.

Dersom skoene dine ser omtrent ut som skoene lenger opp i saken, er det nok trygt å si at du ikke gjorde nettopp det. Så hva er da neste steg?

– Hvordan du skal behandle skoene avhenger av hva slag type materiale skoene er av.

Ikke overraskende er det lettere å fjerne saltrender på glatt skinn, enn på semsket og syntetiske materialer. Men det er noen triks du kan teste ut på alle varianter - i hvert fall før du eventuelt kaster skoene.

LES OGSÅ: Her er H&Ms nye stjernemodell

Ikke bruk rens på semsket skinn

– Til semsket skinn og nubuck bør du bruke en børste på områdene hvor det er saltrender, og forsøke å børste bort saltet, forklarer Zetterlund.

Børsten hun snakker om fåes kjøpt på de fleste skobutikker, og i tillegg til at den har en kost på den ene siden, har den en gummiflate og en gummi-«kam» som kan bidra til å fjerne smuss og skitt på både glatt og semsket skinn.

BRUK EN BØRSTE: På semsket skinn bør du bruke en børste for å børste bort saltet og deretter avslutte med impregnering. En slik børste som er på bilde, kan fåes kjøpt på skobutikken og har også to sider med gummi, som du kan bruke for å bli kvitt annen skitt og smuss på skinnet. Foto: Tone Ruud Engen
BRUK EN BØRSTE: På semsket skinn bør du bruke en børste for å børste bort saltet og deretter avslutte med impregnering. En slik børste som er på bilde, kan fåes kjøpt på skobutikken og har også to sider med gummi, som du kan bruke for å bli kvitt annen skitt og smuss på skinnet. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

– Ettersom skoene er i semsket skinn, er det ikke så mye annet å gjøre enn å bruke en børste og deretter impregnere de på nytt. Ikke bruk noen form for rens på disse, ettersom det vil ødelegge skoene, sier hun.

På et par skinnsko derimot, dropper du børsten og bruker en rens.

Bruk en svamp til å påføre rensen - helst en svamp med fuktighet. Disse får du kjøpt på skobutikken og kommer i en lukket boks. I tillegg bør rensen ha fuktighet.

– Pass på at du alltid velger en rens med fuktighet – spesielt hvis den inneholder farge, ellers kan de tørke ut skoene. Det beste er imidlertid å velge en rens som ikke har noen farge, det gjør at du kan bruke den på alle skoene dine, sier Zetterlund.

Gå over skoene med rensen med svampen og impregner etterpå.

RENS: Det er lettere å bli kvitt saltrender på glatt skinn. Gå over skoene med en svamp med fuktighet og rens, og impregner dem etterpå.  Foto: Tone Ruud Engen
RENS: Det er lettere å bli kvitt saltrender på glatt skinn. Gå over skoene med en svamp med fuktighet og rens, og impregner dem etterpå. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

Et alternativ til rens er vanlig skokrem eller leather lotion. Zetterlund understreker at du ikke bør bruke fett på skoene dine, ettersom det kan ødelegge passformen. Dette skyldes at fett er beregnet på grovt skinn, som for eksempel nubuck.

LES OGSÅ: Bruk matolje til skopussen
 

Rens er ikke laget for syntetiske materialer

Så er det syntetiske materialer da, som de noe slitne skoene ovenfor er laget av - hva kan du gjøre?

– En cleaner eller rens er egentlig ikke laget for bruk på syntetiske materialer, men her er dette på en måte siste utvei. Den største forskjellen på dette er at cleaneren ikke trekker seg like godt i syntetiske materialer som på skinn.

Zetterlund går over skoene med fuktighetssvampen og en rens, og ganske så raskt går saltrendene bort. Ettersom saltet sitter inne i stoffet på skoene, er det imidlertid ingen garanti for at det ikke kommer tilbake igjen når skoene tørker, eventuelt når de blir fuktige igjen.

Etter noen timer - når skoene var blitt helt tørre igjen, kom noe av det også tilbake. Likevel var det ikke på langt nær så ille som det var, så rens er altså verdt et forsøk.

SYNTETISK MATERIALE: Hva med disse skoene, er det håp? Rens er egentlig ikke beregnet på syntetisk materiale, men som understreker Zetterlund er dette siste utvei. Hun renser skoene, og resultatet ble raskt MYE bedre. Etter noen timer kom imidlertid noe av saltrendene tilbake.  Foto: Tone Ruud Engen
SYNTETISK MATERIALE: Hva med disse skoene, er det håp? Rens er egentlig ikke beregnet på syntetisk materiale, men som understreker Zetterlund er dette siste utvei. Hun renser skoene, og resultatet ble raskt MYE bedre. Etter noen timer kom imidlertid noe av saltrendene tilbake. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

På samme måte som med skinnskoene bør du også her avslutte med impregnering.

– Et triks for å se om skoene er godt nok impregnert, er å slippe en vanndråpe på dem. Hvis den renner rett av er skoene, er de godt nok impregnert. Hvis den trekker seg inn, er de ikke det. Også her er det imidlertid avgjørende hva slags type materiale skoene er laget av, sier Zetterlund.

– Husk også at du går over skoene en 3-4 ganger, og at du holder flasken 30-40 centimeter unna skoene. Holder du den for tett innpå kan det bli flekker på skoene.

LES OGSÅ: Her er noen av høstens nøkkeltrender

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer