Ultra-fast fashion

Shein etterforskes for påstander om tvangsarbeid

– Det eneste riktige, sier Framtiden i våre hender-leder.

ULTRA-FAST FASHION: Den kinesiske hurtigmotegiganten Shein er svært kontroversiell. FOTO: NTB.
ULTRA-FAST FASHION: Den kinesiske hurtigmotegiganten Shein er svært kontroversiell. FOTO: NTB. Vis mer
Publisert

Den kinesiske ultra-fast fashion-giganten Shein er igjen i hardt vær.

Nå blir motegiganten gransket etter påstander om blant annet tvangsarbeid.

I en rapport fra økonomi- og sikkerhetskommisjonen for USA-Kina anklages selskapet for ulovlige arbeidsforhold, kopiering og for juks med toll og avgifter for å holde prisene nede.

Rapporten kommer bare uker etter at amerikanske lovgivere fra begge kamre i Kongressen i et brev til Sikkerhet- og utvekslingskommisjonen bad om en uavhengig bekreftelse på at selskapet ikke benytter seg av tvangsarbeid.

Kravet kommer i forbindelse med selskapets planlagte børsnotering i USA.

I rapporten nevnes også en rekke søksmål mot motegiganten for kopiering så vel som anklager om juks med både toll og avgifter.

Shein anklages også for å hente bomull fra Xinjiang i Kina, som er et brudd på Uyghur Forced Labor Prevention Act som forbyr import av bomull fra provinsen.

– Før trodde man frivillig etikkarbeid skulle forhindre brudd på menneskerettigheter. Nå har man innsett at det må lovreguleres. USA har en egen lov som sier at importører må dokumentere at varer og innsatsfaktorer fra Xinjiang ikke stammer fra tvangsarbeid, forteller Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender til KK.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer