Black Friday

Shoppe på Black Week? Les dette!

KKs moteredaktør deler sine beste salgstips.

BLACK FRIDAY: Snarere Black Week. Men skal du handle på salg bør du lese dette. FOTO: NTB.
BLACK FRIDAY: Snarere Black Week. Men skal du handle på salg bør du lese dette. FOTO: NTB. Vis mer
Publisert

Så var det den tiden på året igjen. Vi bombarderes av «gode» tilbud idet Black Friday jo nå er blitt til Black Week.

De siste par årene kan det imidlertid virke som om det er salg hele året. Det henger sammen med motens sirkulære natur som går stadig raskere – for lengst spunnet ut av kontroll, vil noen si. Inn med det nye og ut med det gamle i rekordfart. Det som før var salg et par ganger i året er nå blitt mer eller mindre salg året rundt. La oss være enige om at det ikke er særlig bærekraftig.

GENIALT TRIKS: Mange sliter med at det kommer mye sminke på kragen på boblejakka, dette kan heldigvis fikses ganske kjapt! Video: Embla Hjort-Larsen / Ørjan Ryland. Vis mer

For når det gjelder bærekraft er ekspertenes krystallklare: Forbruket må ned. Og det må produksjonen også.

Det betyr ikke at du ikke skal handle på salg. Men vær bevisst på forbruket ditt. Velg kvalitet over kvantitet, kjøp bærekraftig, gjerne norsk, kortreist og lokalt. Kjøp mindre, og kjøp smartere.

BLACK FRIDAY: Ida Elise Eide Einarsdóttir er mote- og skjønnhetsansvarlig i KK. Her gir hun deg sine beste salgstips. FOTO: ASTRID WALLER
BLACK FRIDAY: Ida Elise Eide Einarsdóttir er mote- og skjønnhetsansvarlig i KK. Her gir hun deg sine beste salgstips. FOTO: ASTRID WALLER Vis mer

Det er kanskje lett å si i dyrtid med dårlig økonomi og stadig høyere rente. Men kan du investere i kvalitet, bør du gjøre det.

Selv elsker jeg salg, og har gjort mange gode kupp opp igjennom årene. Her er noen av mine beste tips til deg som skal handle på salg, for jo – det er lov, det er bare greit å ha stålkontroll på forbruket.

Trenger jeg det egentlig?

Still deg selv det spørsmålet. Svaret er i mange tilfeller «nei». Da kjøper du det ikke.

Det er ikke om å gjøre å ha et fullstappet klesskap - det gjør det ikke noe lettere å finne noe å ha på seg, kanskje snarere tvert i mot. Ikke kjøp for å kjøpe, finn heller ut hva du trenger – kanskje har du det allerede i garderobeskapet fra før?

PÅ SALG: Se etter plagg i gode kvaliteter, sjekk priser og prøv på! FOTO: INSTAGRAM / @IDAEINARSDOTTIR
PÅ SALG: Se etter plagg i gode kvaliteter, sjekk priser og prøv på! FOTO: INSTAGRAM / @IDAEINARSDOTTIR Vis mer

Bygg en basisgarderobe

Du har sikkert hørt det før, men en basisgarderobe er det smarteste du gjør.

En basisgarderobe bør inneholde en base bestående av klassiske plagg som aldri går av moten og som kan styles opp og ned etter anledningen. Hemmeligheten er å gå for versatile plagg som kan styles på ulike måter og også kombineres med hverandre.

Typiske eksempler på slik plagg er trenchcoat, dressjakke/blazer, jeans, ensfargede skjorter og t-skjorter. Dette er også plaggene du bør se etter på salg.

KLASSIKER: Denne blazeren har jeg kjøpt på salg. Denne blir med meg videre i mange, mange år. FOTO: INSTAGRAM @IDAEINARSDOTTIR
KLASSIKER: Denne blazeren har jeg kjøpt på salg. Denne blir med meg videre i mange, mange år. FOTO: INSTAGRAM @IDAEINARSDOTTIR Vis mer

Tenk kvalitet

Sjekk merkelappen. Se etter kvalitetsmaterialer som skinn, ull, silke, lin og så videre. Det er lettere sagt enn gjort. For mange plagg er laget i blandingsmaterialer, og mange aktører har tatt i bruk nye materialer – stort sett syntetiske – som lover mindre miljøavtrykk uten at miljøbelastningen er noe mindre.

Mitt tips er at du leser deg opp, og ikke blindt lar deg lede av en bransje som finner det lett å love gull og grønne skoger.

«Sjekk prisen»

Mange lokker med uttrykk som dette – uten at varen egentlig er noe billigere av den grunn. Er du usikker så spør om førprisen. Virker det for godt til å være sant, så er det gjerne det. Husk: Ikke kjøp noe bare fordi det er på salg akkurat nå.

Enkelte luksusbutikker har faktisk aldri salg, mens andre ikke setter ned varene med mer enn 30-40 prosent. Det kan likevel være et godt kjøp. Men nå som salg er blitt regelen heller enn unntaket bør du tenke deg om før du shopper, eller så kan det fort bli dyrt – og det kan bli dyrt ofte.

FAVORITT: Denne blusen fra norske Envelope1976 kan brukes på mange måter, og er klassisk og tidløs. Finner du tilsvarende på salg, bør du slå til. FOTO: INSTAGRAM @IDAEINARSDOTTIR
FAVORITT: Denne blusen fra norske Envelope1976 kan brukes på mange måter, og er klassisk og tidløs. Finner du tilsvarende på salg, bør du slå til. FOTO: INSTAGRAM @IDAEINARSDOTTIR Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer