Støvletter

Sikre tegn på at du bør kaste støvlettene

Klarer du ikke gi slipp på favorittene fra i fjor? Sjekk når skoene ikke kan reddes.

VINK FARVEL: I noen tilfeller lønner det seg ikke å få skomakeren til å fikse støvletten din.  Foto:  Fotolia
VINK FARVEL: I noen tilfeller lønner det seg ikke å få skomakeren til å fikse støvletten din. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har favorittstøvlettene du kjøpte for en del år siden begynt å bli ganske så slitte og stygge?

a, du har kanskje levert dem til skomakeren både én, to og tre ganger opp gjennom årene for å få fikset på hæler, remmer og undersåler?

Selv om det er både miljøvennlig og lurt å ta med sko til skomakeren, er det ikke alltid det er noe vits.

- Hvis skoen er veldig utslitt, er det ikke lønnsomt å reparere den. Når  reparasjonskostnadene til slutt er dyrere enn hva skoen er verdt, da er det ikke verdt det. Da pleier jeg å si fra til kunden om det, sier Rolf Steinar C. Aarberg, skomaker ved Tromsø skomakerverksted, til KK.no.

LES OGSÅ: Derfor bør skoen ha skinn på innsiden!

Kast skoen når ...

Skomakeren drar også frem andre eksempler på når skoen må kastes:

  • Hvis bakkappen som ligger rundt hælen er skeiv/dårlig/knekt.
  • Hvis det er for mange hull i skinnet rundt sålen, er det ikke lønnsomt å reparere skoen. (Hvis det bare har løsnet limer skomakeren det, så fremt det ikke er hull).
  • Hvis skoen trenger ny såle, ny glidelås og litt til, da er det ikke lenger lønnsomt.
     
SKOMAKER: Rolf Steinar C. Aarberg er skomaker ved Tromsø skomakerverksted. Skomakerverkstedet hans fyller 30 år neste høst. Foto: Torgrim Rath Olsen
SKOMAKER: Rolf Steinar C. Aarberg er skomaker ved Tromsø skomakerverksted. Skomakerverkstedet hans fyller 30 år neste høst. Foto: Torgrim Rath Olsen Vis mer

- Vi reparerer mye av glidelås på skoene til en billig penge, men hvis støvlettene er syntetiske og glidelåsen er gåen på begge skoene, begynner det å bli for dyrt å reparere dem, påpeker Aarberg.

Syntetiske sko kan også by på utfordringer og høye kostnader.

- Noen ønsker å blokke ut støvlettene sine, men hvis de er syntetiske kan de bare blokkes 1-2 centimeter. Ofte er det for lite. Da kan vi tilby å sy dem ut, men da vil det koste rundt  700-1000 kroner, som kanskje er mer enn det skoen kostet i utgangspunktet. Da er det ikke lenger lønnsomt, forklarer Aarberg.

LES OGSÅ: Ti par sko alle kvinner bør ha

Nekter å reparere skoen

Skomakeren mener det er opp til hva folk selv å avgjøre hva de ønsker å bruke pengene sine på.

- Ofte har kunden et forhold til skoene. Det er «godskoene» deres og mange er villig til å betale en del penger for å få dem fikset, opplyser han.

I noen tilfeller nekter faktisk skomakeren å reparere skoen, selv om kunden synes det er greit å betale masse penger for det.

- Da sier jeg til kunden at jeg ikke vil reparere skoen fordi jeg ikke tror at resultatet vil bli noe bra. Jeg ser jo på skoen som en fagmann. Det er rett og slett for dårlige sko å betale for og jeg vil ikke at kunden skal føle seg lurt, forteller Aarberg.

FØR OG ETTER SKOPUSS:. Det er viktig å pleie skotøyet sitt jevnlig, ifølge Tromsø Skomakerverksted. En runde med godt lærfett innimellom den ordinære pussingen med skokrem gir næring og forlenger levetiden på læret.  Foto: Facebook.com/TromsoSkomakerverksted
FØR OG ETTER SKOPUSS:. Det er viktig å pleie skotøyet sitt jevnlig, ifølge Tromsø Skomakerverksted. En runde med godt lærfett innimellom den ordinære pussingen med skokrem gir næring og forlenger levetiden på læret. Foto: Facebook.com/TromsoSkomakerverksted Vis mer

LES OGSÅ: Utstyret som redder skoene dine 

Slik varer skoen lengre:

Han kommer også med to tips til hvordan du kan bevare støvlettene dine lengst mulig:

- Det er lurt å såle støvletten med et godt mønster nå på vinteren. Det er lønnsomt.

- Jeg pleier også å sette inn et skinnfor i nye sko akkurat der hvor hælen går opp og ned, rundt bakkappen innvendig. Da vil hælen slite på skinnfóret i stedet for det kunstige fóret og skoen vil holde seg mye lenger, råder skomakeren.

Hvis du har semskede sko er det lurt å spraye de tre-fire ganger med impregneringsspray før du tar dem i bruk. Blir de ofte utsatt for regn bør du impregnere skoene en gang i uka eller oftere.

Sjekk også hvordan du kan gjøre skinnskoen din romsligere på den billige måten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer