iiS Woodling:

Siv Elise takket nei til Versace for familiebedriften

Nå driver hun iiS Woodling sammen med mamma på Jæren.

SIV ELISE SELAND: iiS Woodling-designeren angrer ikke på valget hun tok i Milano. Foto: Julie Pike
SIV ELISE SELAND: iiS Woodling-designeren angrer ikke på valget hun tok i Milano. Foto: Julie Pike Vis mer
Publisert

At Siv Elise Seland skulle bli designer, har aldri vært en selvfølge. Hvert fall ikke da hun var liten. Selv om moren hennes, Olaug Vesterheim Seland, er utdannet skredder og har jobbet med tekstiler i lang tid, så var det nødvendigvis ikke klesdesign hun selv skulle drive med.

- Men jeg har alltid likt å utfolde meg kreativt. Alltid likt å tegne og å kle meg selv og dukkene mine. Men det å bli klesdesigner har aldri vært en barndomsdrøm.

Drømmen blusset ikke opp før hun jobbet for en lokal Stavanger-designer noen år tilbake: Gerd Vikingstad. Hun hadde etablert et nytt firma og trengte en assistent.

Siv Elise var usikker på hva hun ville gjøre på det tidspunktet. Hun var akkurat ferdig med videregående og ønsket å studere fransk, men var samtidig ikke helt sikker.

Moren hennes introduserte henne for Gerd og så var jobben hennes. Det gjorde at hun fikk et innblikk i hvordan det var å drive et slikt firma. Men også hvordan det var å jobbe som designer. Sammen reiste de på messer og Siv Elise hjalp til med det meste.

- Det var bare oss to. Og jeg tenkte: «Det her er kult. Designer - det er tøft».

MOR OG DATTER: Olaug Vesterheim Seland og Siv Elise Seland. Foto: Privat
MOR OG DATTER: Olaug Vesterheim Seland og Siv Elise Seland. Foto: Privat Vis mer

Falt på plass

Sakte, men sikkert, begynte drømmen å bygge seg opp. Til slutt bestemte hun seg for å starte på designutdannelsen ved Teko-senteret i Danmark.

- Det var helt fantastisk. Da følte jeg at veldig mye falt på plass. Det var riktig.

Ett år etter at hun startet utdannelsen i Danmark, starter moren til Siv Elise firmaet de driver i dag. Da het det Davina AS, i dag er det iiS Woodling.

Underveis i utdannelsen hjalp hun mamma hjemme i Norge med å designe kolleksjoner. Da Siv Elise ble ferdig med skolen ønsket moren hennes at hun skulle komme hjem og drive firmaet videre sammen med henne. Men Siv Elise var ikke ferdig med utlandet.

- Jeg ble besatt av tanken om å reise til Milano og ta mastergrad der. Og det er jeg så glad for at jeg gjorde.

I Danmark fikk hun oppleve den mer kommersielle delen av bransjen, mens Milano bød på det mer kreative og hun fikk muligheten til å lære av bransjens beste - deriblant den tidligere strikkesjefen hos Missoni.

Før hun var ferdig med utdannelsen fikk hun praksisplass hos Stefano Guerrero. Han hadde blant annet jobbet hos Versace før han startet for seg selv.

- Det var utrolig spennende, men underveis i praksisperioden merket jeg at det er nok ikke her jeg hører til. Jeg lengtet litt etter å reise hjem. Det ble litt for overfladisk og fjernt fra det jeg selv sto for.

DESIGNEREN: Siv Elise Seland. Foto: Julie Pike
DESIGNEREN: Siv Elise Seland. Foto: Julie Pike Vis mer

Takket nei til Versace

Samtidig var Siv Elise takknemlig for å fått den erfaringen. Da praksisperioden var over måtte hun spørre seg selv hva hun skulle gjøre.

- Mor hadde veldig lyst til at jeg skulle komme hjem. At vi skulle satse skikkelig på firmaet.

På det tidspunktet var Siv Elise 28 år og hadde funnet kjærligheten i Italia, og ønsket om å etablere familie var sterkt.

Mange tanker surret rundt i hodet til designspiren. Så kom tilbudet svært mange bare kan drømme om. En praksisplass hos selveste Versace.

- Det var helt uvirkelig. Jeg hadde ikke forventet det i det hele tatt.

Men Siv Elise var allerede mentalt på vei hjem. Hun hadde bestemt seg for å flytte tilbake til Norge. I tillegg hadde hun nettopp funnet ut at hun var gravid. Det var bestemt. Hun skulle hjem.

- Tenker du noen gang på hvordan livet kunne vært hadde du takket ja?

- Jeg har aldri sett for meg å være en sjefsdesigner for et av de store merkene. Det har aldri vært et mål. Det å lykkes ute i den store verden er vanskelig. Det er hard jobbing og man må inngå ganske mange kompromisser.

Selv om hun føler seg heldig som får lov til å drive en egen business og være selvstendig, har det ikke vært så lett å komme seg dit.

- Det var en kamp de første årene da jeg kom tilbake til Norge. Det var så vanskelig! Jeg dro gravid hjem med en italiensk mann som ikke kunne språket og på toppen av det hele trivdes han ikke der i det hele tatt. Det var heller ikke så lett å utvikle en bedrift. Vi skulle starte en ny merkevare. Alt var kjempevanskelig og tungt.

Design av Siv Elise Seland/iis Woodling. Foto: Julie Pike
Design av Siv Elise Seland/iis Woodling. Foto: Julie Pike Vis mer

Fikk gjennombruddet sitt

På familiegården hjemme i Jæren sto Siv Elise og tenkte «hva er det vi har gjort?». Men i 2006 begynte det å løsne litt. Da ble merket vi kjenner i dag, iiS Woodling, etablert. Den første kolleksjonen var en liten en bestående av strikk.

Jæren. Foto: Privat
Jæren. Foto: Privat Vis mer

Den fikk de solgt inn til mange butikker og plutselig hadde de fått gjennombruddet sitt.

- Da begynte hjulene å rulle. Det føltes som om ting hadde løsnet litt.

Til tross for en tøff start var både mor og datter bevisste på at de skulle satse videre. Siv Elise sto for det kreative, mens mamma Olaug styrer med det administrative.

- Det er en god kombinasjon. Jeg kan være litt for kreativ noen ganger, men da drar mor meg ned på jorden igjen og minner meg på at vi må tenke litt kommersielt. Det må man gjøre dersom man skal leve av dette.

Selv om de er veldig forskjellige på mange måter, så har de to en god synergi.

- Vi er vanvittig heldige som har fått det til.

Nå reiser Siv Elise til Kina minst en gang i året for å besøke fabrikkene som produserer kolleksjonene deres. Her håndplukker hun alle materialene selv.

En dag ønsker hun å ha en 100 prosent bærekraftig produksjon med økologiske og rene materialer.

- Jeg har også et vilt ønske om å starte egenproduksjon her på gården, men alle ler av meg når jeg snakker om det. Det er lov å drømme, sier jeg. Vi har jo plass til det! Vi har en hel bondegård!

Gården til familien Seland. Foto: Privat
Gården til familien Seland. Foto: Privat Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer