Blåsjampo

Sjampotrikset som kan spare deg for store summer

Nei, det er ikke bare for blondiner.

BLÅSJAMPO: Farget brunt hår kan falme etter vask, og da kan blåsjampo være løsningen for å korrigere fargen! FOTO: NTB
BLÅSJAMPO: Farget brunt hår kan falme etter vask, og da kan blåsjampo være løsningen for å korrigere fargen! FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blåsjampo og lillasjampo er ofte forbundet med blondt hår, og er en effektiv hjelper når håret ikke har den kalde tonen blondiner ønsker.

Men visste du at også brunetter kan ha nytte av slike sjampoer? Mer spesifikt: Blåsjampoen.

De som har farget håret brunt kan ofte oppleve uønskede oransje toner, fordi fargen har en tendens til å bli mindre sterk etter mange runder med hårvask.

I stedet for å bruke mye penger på å stadig farge håret på nytt, kan du heller ha nytte av å prøve blåsjampo eller en fargekorrigerende behandling hos frisør.

Paul Cucinello, som er kjendisstylist og grunnlegger av Cucinello Studio NYC, uttaler til Women's Health Magazine at blåsjampo er spesifikt designet for å fargekorrigere brunt hår.

Blåsjampo brukes på hår som har fått oransje toner

KK har tidligere skrevet om forskjellen på blå- lilla- og sølvsjampo, og da uttalte frisør Birgit Flønes følgende:

– Sjampoer som disse brukes for å gjøre en blondfarge som enten har blitt for gul eller for oransje kaldere og mer lik den blondfargen du egentlig hadde ønsket deg. Blåsjampo bruker du dersom håret ditt har fått oransje toner, og lillasjampo bruker du hvis det heller er mer gult, sier Flønes.

Hvorfor? Siden lilla er motfargen til gult, vil en sjampo med fiolett dempe gule pigmenter og gjøre fargen renere og kaldere.

FINERE FARGE: Kanskje kan blåsjampoen hjelpe deg med å få brunfargen du ønsker? FOTO: NTB
FINERE FARGE: Kanskje kan blåsjampoen hjelpe deg med å få brunfargen du ønsker? FOTO: NTB Vis mer

– Kan dempe oransje pigmenter

Brunetter opplever ikke ofte gule toner i håret, men et skjær av oransje er ikke så uvanlig. Og siden blåsjampoen demper oransje toner, kan de derfor også brukes av brunetter.

Det bekrefter Sølvi Bjørnevoll, som er frisør og daglig leder for Norsk Frisørskole i Bergen.

– Vi selger sjampo og kurer med fargepigmenter for å kunne forsterke hårfargen din, eller dempe uønskede, ofte varme, pigmenter.

Og da er regelen klar, forklarer Bjørnevoll:

– Vi jobber med en fargestjerne hvor motsatte farger vil nøytralisere hverandre. Lilla mot gul, oransje mot blå og grønn mot rød. Legger du de over hverandre vil de nøytralisere hverandre. Det betyr at brunetter med oransje skjær kan få en mer dempet bruntone. Mindre varme, oransje pigmenter.

FRISØR: Sølvi Bjørnevoll. FOTO: Hanne Cathrin Olsen
FRISØR: Sølvi Bjørnevoll. FOTO: Hanne Cathrin Olsen Vis mer

Har du som brunette et mer rødlig skjær i håret, derimot, vil altså ikke blåsjampo gjøre jobben. Som Bjørnevoll forklarte: Grønn mot rød.

– Jeg har ikke jobbet med grønn sjampo, påpeker Bjørnevoll.

Hun legger også til at det finnes mange behandlinger i salong som kan hjelpe deg med rødskjæret i farget brunt hår.

– Shinefinity, for eksempel - lett gloss som kan dempe rødskjær ved at vi bruker ask(grønn) i fargen. Det er slik vi jobber. Fargeteori er fantastisk spennende og fungerer 100 prosent, understreker hun.

På Norsk Frisørskole lærer elevene til Bjørnevoll dette akkurat nå, forteller hun:

– Da jobber vi med hvite ark og malerskrin. Se for deg et gult hår. Så kjøper du blåshampo. Hvilken farge får du da? Yes, grønn.

Når du velger ulike typer sjampo og behandlinger for fargen på håret ditt bør du altså ha fargeteori i bakhodet!

– Men det beste er å gå innom en frisørsalong og få veiledning der. De har minst fire års utdannelse innenfor hår og farger, avslutter Bjørnevoll.

Bruk sjampoen én gang i uka

Ekspertene i Women's Health-artikkelen konkluderer med følgende:

Ja, blåsjampo hjelpe å nøytralisere farget brunt hår som har uønsket oransje-skjær i seg! Stylist Cucinello anbefaler å bruke blåsjampoen annen hver dag til du har fått fargen du ønsker, og så vedlikeholde én gang i uka.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer