Klippe kort

Sjekk dette før du klipper deg kort

Har du hørt om «the 5.5 cm rule»?

KLIPPE KORT: Mange snakker om det trendy hårhacket som skal vise deg om du kler best langt eller kort hår for tiden. Foto: NTB
KLIPPE KORT: Mange snakker om det trendy hårhacket som skal vise deg om du kler best langt eller kort hår for tiden. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Er du som oss, og elsker hendige tips og triks og life hacks som, rett og slett gjør livet litt lettere? Da bør du følge med her.

Kjenner du til følelsen av å plutselig få lyst til friske skikkelig opp i sveisen eller gå for en spontan forandring, men så vet du ikke helt hva? Så ender du kanskje opp med en look som får deg til å angre en anelse på at du var så impulsiv? Du er langt fra alene, i så fall.

Men neste gang denne følelsen kommer over deg, er det rett og slett en ting du bør sjekke først. Mange snakker nå nemlig om the 5.5 cm rule.

Det høres kanskje sært ut å blande inn matematikk når man skal se for seg en ny look – men når vi spør frisørene, bekrefter de at det kan gi mening å måle ansiktet for å finne ut av hva man kler.

– Det er jo fordi hår rammer inn ansiktet, og hjelper til med å fremheve eller «skjule» det man ønsker, minner Mia Sundby fra Gevir i Oslo.

Catrine Henriksen som eier Goshamei i Tromsø understreker at det er flere faktorer enn The 5.5 cm Rule som bør med i dette «mattestykket».

– Det er en rekke andre anatomiske forutsetninger som også må hensyntas. Et annet viktig moment er hvilken hårtype du har, og det er også viktig å se personen som skal bære frisyren, understreker Henriksen.

Haka og kjeven bestemmer

Først og fremst, kan den såkalte The 5.5 cm Rule være en aktuell pekepinn fordi du kan utføre testen hjemme helt selv. Hacket går nemlig ut på å måle avstanden mellom hake og øreflipp – med det formål å se om du kler en lengre eller kortere klipp best.

I teorien kler de med lengre avstand enn fem og en halv centimeter best å ha lengre hår. Har du kortere avstand enn regelen sier, er en kortere sveis mer flatterende på deg.

Creative Educator i Raise og Nikita, Aicha Amalie Hissaoui, sier hun er kjent med formelen.

– Jeg har hørt om dette, som en regel laget av den kjente britiske stylisten John Frieda. Den skal visst være fool-proof ifølge dem! Men jeg har ikke noe forhold til regelen selv, og bruker den ikke i analysen av kundene mine, forteller Hissaoui.

RIKTIG LENGDE: The 5.5 cm Rule skal hjelpe deg finne ut av hvilken lengde du kler best - men det er mange flere faktorer som spiller inn, minner frisørene. Foto: NTB
RIKTIG LENGDE: The 5.5 cm Rule skal hjelpe deg finne ut av hvilken lengde du kler best - men det er mange flere faktorer som spiller inn, minner frisørene. Foto: NTB Vis mer

Hun presiserer at det er mange flere faktorer som spiller inn for om du kler kort eller langt hår. Hissaoui tror måletrikset kan være særlig interessant dersom om du skal gå fra langt til kort hår.

Med denne målingen er det vinkelen på kjevebenet som skal gi deg innsyn i om du kler kort hår eller ikke. Dette har med lengden på ansiktet og de proporsjonale forholdene i ansiktet, alt handler om symmetri, forklarer Hissaoui.

– Det en kortere frisyre kan gjøre er, blant annet, å forlenge og løfte ansiktet, legger hun til.

Henriksen trekker frem at regelen vil kunne gi en pekepinn når det kommer til proporsjoner.

The 5.5 cm Rule har nok betydning for dette med langt og kort hår på grunn av kjeve- og hakepartiet ditt, og hvor fremtredende dette blir i forhold til lengden på håret ditt i profil, forklarer hun.

– Men husk: ikke heng deg for mye opp i denne regelen alene! legger Henriksen til.

Hun minner om at andre faktorer som er like viktige for valg av sveis er hva du føler deg komfortabel med, teksturen du har på håret, trender – og hva du selv vil.

ASYMMETRISK OG ORGANISK: Frisør og Art Director hos Gevir Mia Sundby minner om at håret vårt er både asymmetrisk og organisk, og ikke lar seg måle så lett. Foto: Privat
ASYMMETRISK OG ORGANISK: Frisør og Art Director hos Gevir Mia Sundby minner om at håret vårt er både asymmetrisk og organisk, og ikke lar seg måle så lett. Foto: Privat Vis mer

Sundby sier seg enig i at regelen kan være en god pekepinn, men at man i tillegg må ta sin egen asymmetri med i betraktningen. Asymmetriske er vi jo alle, helt naturlig!

Du vil sjelden kunne måle eksakt samme avstand fra hake til øreflipp på begge sider i et ansikt. I tillegg, er håret ditt noe organisk det beveger seg, det har forskjellige teksturer og er med på å skape en identitet og stil, sier Sundby.

Sundby sier seg enig i at hvem du er og hva du liker, bør være like avgjørende for frisyrevalg. I tillegg trekker hun frem et poeng som kan være viktig i hverdagen:

Hvor mye tid du bruker på håret ditt i form av styling, føning, kuring og så videre kan også være med på å bestemme hvilken type frisyre vi vil anbefale, tipser hun.

– Alder spiller også en rolle. Lengre hår er ofte mer flatterende og feminint på en kvinne som har litt rynker og furer i ansiktet, legger hun til.

– Mange som skal spare misforstår dette

Dersom «regelen» tilsier at du bør spare til lengre lokker, er det særlig én ting du bør være obs på.

– Jeg opplever ofte at gjester som ønsker å spare tror at de må klippe seg like ofte som når man skal vedlikeholde en frisyre, sier Sundby.

Dette er derimot ikke tilfellet, understreker hun.

KLIPPE-TABBE: Mia Sundby forteller at mange av oss tror vi må klippe håret oftere enn vi faktisk bør når vi sparer til lengre lokker. Foto: NTB
KLIPPE-TABBE: Mia Sundby forteller at mange av oss tror vi må klippe håret oftere enn vi faktisk bør når vi sparer til lengre lokker. Foto: NTB Vis mer

– Håret vokser cirka én centimeter i måneden, så hvis man fortsetter å klippe seg hver åttende uke vil det ta fryktelig lang tid å spare ut lokkene, forklarer hun.

– Vær nøye med kur og pleie, og la håret gro i seks måneder før du drar til frisøren og klipper LITT. Kun det som er nødvendig helt nederst!

Når du har fått håret i ønsket lengde, kan du så begynne å dra til frisøren med normal intervall igjen for å vedlikeholde lengden, anbefaler Sundby.

Henriksen i Tromsø trekker frem en annen klippetabbe.

– Når det spares ut fra korte lengder, er det mange som detter i fellen av å bare la det vokse helt fritt. Det er lurt å holde frisyrer underveis og gjøre små justeringer, forteller hun.

– På den måten får du prøvd flere forskjellige fasonger og vil fort finne en favoritt som både er kledelig og comfy, tipser Henriksen.

– Gå til en frisør som ser hele deg, med anatomiske forutsetninger, hårkvalitet, stil, og som lytter til hva du ønsker, anbefaler Henriksen.

HELE DEG: Catrine Henriksen som er eier og daglig leder av Tromsø-salongen Goshamei, understreker at det er mye mer enn centimeter i ansiktet som avgjør om du kler best kort eller langt hår. Foto: Goshamei
HELE DEG: Catrine Henriksen som er eier og daglig leder av Tromsø-salongen Goshamei, understreker at det er mye mer enn centimeter i ansiktet som avgjør om du kler best kort eller langt hår. Foto: Goshamei Vis mer

Slik gjør du det selv

For å kunne benytte dette hacket hjemme på egen hånd, har frisørene følgende tips til oss. Framgangsmåtene er flere, men de er enkle:

– Jeg ville startet der kjeven møter øreflippen og målt ned til haken. Jeg prøvde å måle på meg selv på denne måten og jeg er definitivt en langt-hår-girl, med langt over 5,5 centimeter! sier Sundby.

– Men det skal sies – jeg har hatt kort hår og følte meg faktisk ganske fin med det óg. Så jeg vet ikke helt, innrømmer hun.

Hissaoui og Henriksen slår et slag for å måle i to trekk.

– Jeg ville veldig enkelt brukt to penner. Legg én fra øreflippen og én fra haken, og horisontalt bortover, og mål deretter fra krysset og opp til øret, sier Hissaoui.

– Jeg ville valgt å måle ved bruk av linjal fra øreflipp og ned mot hake, og så en blyant fra hake og mot linjal. Påse at du får et kvadratisk hjørne, og vipps så er den magiske formelen avslørt, forklarer Henriksen.

MÅL SELV: The 5.5 cm Rule viser til avstanden mellom øreflipp og hake, noe som kan ha innvirkning på om du kler langt eller kort hår. Foto: NTB
MÅL SELV: The 5.5 cm Rule viser til avstanden mellom øreflipp og hake, noe som kan ha innvirkning på om du kler langt eller kort hår. Foto: NTB Vis mer

– Dette håret er veldig trendy nå

Når det er sagt, er det mye du kan gjøre for å fornye looken som verken innebærer sparing eller chop-chop. Frisørene har god oversikt over hårtrendene for tiden.

Layers er virkelig tingen om dagen, trekker Sundby frem.

– Noen går all-in Jennifer Anitson anno 1997, andre går for litt roligere lag, forteller hun.

Den gode, gamle boben er også svært relevant om dagen.

– Den skal klippes i en helt rett linje og skal henge fritt over skuldrene, ingen gradering. Som sett på Hailey Bieber, for eksempel. Så fresh klipp! tipser Sundby.

Også Hissaoui understreker at det korte håret har vært viktig i trendbildet en god stund.

– Kort hår er generelt veldig trendy nå! Eksempelvis pixie cuts med tekstur, eller korte, rett avklippede bobs – med eller uten lugg, og både ned til kjeven eller til under øreflippen, sier Hissaoui.

FRISØRENES TIPS: Aicha Amalie Hissaoui og de andre frisørene deler sine tips til hvilket hår som trender akkurat nå. Foto: Privat
FRISØRENES TIPS: Aicha Amalie Hissaoui og de andre frisørene deler sine tips til hvilket hår som trender akkurat nå. Foto: Privat Vis mer

Henriksen påpeker at trendene svinger mye.

– Mange trender skapes av den vanlige personen i gata, som oss, i kombinasjon med en rekke andre faktorer, sier hun.

– Nå har det vært mye bølger, gardinlugg, myke farger og ton-i-ton, trekker hun frem.

Ifølge Henriksen, ser man også mer av de varmere fargene gjøre seg gjeldende igjen samt kobber- og rødtoner.

– Vi ser også masse av oppklipte lengder, gjerne mullet i både korte og lengre varianter. Det er mye bevegelse, litt mer rufsete og crunchy bølger, en litt dirty look på håret, beskriver Henriksen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer