Mote

Sjekk hva klærne dine har blitt

Nå lanserer H&M en ny kolleksjon laget av brukte plagg kunder har levert inn.

MILJØBEVISST MOTE: H&M lanserer neste uke en ny deminkolleksjon som er laget av resirkulert bomull fra klærne som er levert inn av kundene deres.  Foto: HM
MILJØBEVISST MOTE: H&M lanserer neste uke en ny deminkolleksjon som er laget av resirkulert bomull fra klærne som er levert inn av kundene deres. Foto: HM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Paris er det for tiden fullt fokus på høstens trender hos H&M.

Her hjemme derimot, venter de fleste av oss på vår og sommer, og hva gir deg vel ikke mer assosiasjoner til sol og lange, lyse dager enn denim?

Neste uke lanserer H&M de aller første plaggene som er laget av resirkulerte klær, og sentrale plagg i kolleksjonen er nettopp denim.

Plaggene er laget av gamle og bruke klær og tekstiler som er levert inn av kundene til H&M til den globale klesinnsamlingen deres, som først ble startet i 2012.

LES OGSÅ: Ett skjerf - fire forskjellige stiler

Mote med fokus på gjenbruk og miljø

Til nå er det blitt samlet inn omkring 3700 tonn klær globalt.

Dette har resultert i den nye denimkolleksjonen designet av Jon Lomann, som er i salg i utvalgte butikker og på nettbutikken til H&M fra midten av februar.

DESIGNER: Det er designer i Hennes & Mauritz, Jon Lomann, som har laget kolleksjonen.  Foto: HM
DESIGNER: Det er designer i Hennes & Mauritz, Jon Lomann, som har laget kolleksjonen. Foto: HM Vis mer

Etter suksessen med den første innsamlingen i 2012, lanserte H&M i mars 2013 en klesinnsamling hvor kunder i alle land kan levere inn sine brukte klær hele året - uansett merke eller stand.

Poenget med innsamlingen er å redusere miljømessig skade som følger av å kaste klær, og på lang sikt ønsker H&M å finne løsninger for gjenbruk og resirkulering av alle tekstilfibre.

I dag er det nemlig ganske begrenset hvilke tekstiler som kan gjenbrukes, og det er stort sett forbeholdt bomull og ull, i tillegg til noe polyester og nylon.

Den nye denimkolleksjonen består av fem klassiske denimplagg - jeans og denimjakker til herre og dame, og er laget av 20 prosent resirkulert bomull (maksimal mengde som kan bli brukt når man lager nye materialer) fra klærne som er samlet inn.

Prisene på plaggene er ligger på mellom 299 og 399 kroner.

LES OGSÅ: Her er lengden ekstra viktig

Bli med på å hjelpe miljøet

I forbindelse med lanseringen av den nye denimkolleksjonen, ønsker H&M at enda flere skal levere inn sine gamle klær.

Kleskjeden har nemlig ganske ambisiøse mål for innsamlingen i 2014. Til sammenligning med 2013, hvor de samlet inn 43 tonn, håper de på å samle inn 100 tonn i 2014.

SOMMERFAVORITT: Hva er vel en vår og sommer uten denimjakken? Foto: HM
SOMMERFAVORITT: Hva er vel en vår og sommer uten denimjakken? Foto: HM Vis mer

10 heldige lesere som leverer inn klær til klesinnsamlingen 7. mars, vinner hver sin jeans fra kolleksjonen! Les mer på bloggen til moteredaktør i KK, Silje Pedersen.

Du kan også følge med på utviklingen til innsamlingen på hm.charitystar.com.

Hvis du vil bidra enda mer til miljøet, har pioneeren innen miljøvennlig design i Norge, Leila Hafzi, tidligere kommet med noen gode tips til KK.no.

- Noen tips til hvordan du kan bli flinkere er å lese seg til kunnskap og konsekvent tenke miljø. Gå for klær som kan vare mer enn en sesong, og som er av høy kvalitet. Og slutt å vaske klær for mye, har hun uttalt.

I tråd med tanken om gjenbruk og resirkulering, kan du også arrangere en byttedag, og på den måte unngå å kaste klær du er lei av, samtidig som at du slipper å kjøpe deg noe nytt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer