Julen begynner å nærme seg, og det betyr også at det er på tide å få julegavene i boks!Men det er ikke alle som setter like stor pris på den stressende runden på kjøpesenteret i dagene før jul, og foretrekker heller å kjøpe gavene på nett.Det kan nemlig være en mye mer avslappende affære og sitte rolig i sofakroken med et glass vin i hånden, mens gavene kommer rett hjem noen dager senere. Likevel er det helt klart enkelte nettbutikker som er bedre enn andre, og Forbrukerrådet har nå utført en omfattende undersøkelse som avslører hvilke som er de beste og dårligste. LES OGSÅ: Nå blir nettshoppingen billigere
Må tenke seg om før de åpner nettbutikk
– Vi har ikke gjort fiktive kjøp, men vi har testet hvor gode nettbutikkene er på informasjon om rettigheter og kontaktinfo. Nettbutikkene som ikke har fått merknader ser trygge ut, er åpne og tydelige på hvilke rettigheter du har som kunde. Dette er aktører du lett får tak i dersom noe skulle være galt, understreker regiondirektør Jo Inge Bjørntvedt i Forbrukerrådet overfor kk.no.– Bør man styre unna nettbutikker som har fått 4 merknader og mer?– Nei, vi har vært ganske strenge i denne testen. De som har fått opptil 4 merknader kan være gode og ryddige nettaktører, men de har noe å lære seg. Man må være proff og nøyaktig på salgsbetingelsene når man driver en nettbutikk, sier Bjørntvedt.Han synes det er spesielt hyggelig at kosmetikkbransjen på nett har skjerpet seg fra tidligere test (2010) - og at de nå fremstår langt mer bevisste på å legge til rette for kjøperne.– Hva betyr det når en nettbutikk får 10 merknader?– Da har man opprettet en nettside uten å tenke seg om. Du må forholde deg til de lovene og reglene som gjelder. Jeg håper det er ren slendrian og ikke bevisst, sier Bjørntvedt.– Dette er en utfordrende bransje der man bør være ekstra varsom som forbruker. Det er viktig å ikke være så naiv når man sitter hjemme i stua, understreker regiondirektør Bjørntvedt.LES OGSÅ: Ikke kjøp brillene dine på nettDisse gjorde det best - og dårligst
I undersøkelsen testet Forbrukerrådet totalt 143 nettbutikker. Alle butikkene er norske, og selger de varene som nordmenn flest er opptatt av å kjøpe på nett - som klær, sminke, treningsutstyr, interiør og barneutstyr.Totalt var det elleve butikker som ikke fikk noen merknader i det hele tatt. Det gjelder blant annet butikker som Treningspartner.no, Ellos.no, Blush.no og Blivakker.no.Like etter med - mellom en og tre merknader - er butikker som Motehus.no, Barnashus.no, MyMakeup.no, Miinto.no, Vesker.no, Nelly.com, MyFashion.no, Lillevinkelsko.no, La Redoute.no, Baresko.no og AntonSport.no.Men ifølge Bjørntvedt kan fortsatt butikkene som har opp til fire merknader være gode og ryddige, selv om de fortsatt har noe å lære fremover. Dette inkluderer butikker som SmartGirl.no, OneStopPLus.no, MakeUpMekka.no, Juggy.no, Eshoes.no, Chanti.no, HennesMauritz.com, Bubblerom.no, BeatyKick.no og Bolina.no.De butikkene som kom aller dårligst ut i testen med ti merknader er ViaVictoria.no. Men du finner også langt mer kjente butikker som blant annet VeroModa.no med syv merknader. Også Citysko.no og Converseshop.no skårer relativt dårlig med seks merknader. Se hele listen over de beste og dårligste nettbutikkene her!LES OGSÅ: Her kan du gjøre vintagekupp fra sengaHusk dette før du handler på nett:
Bjørntvedt anbefaler alle å sjekke salgsvilkårene godt og følge Forbrukerrådets kjøpevett-råd før du handler på nett.Følg disse 10 rådene:
1. Sjekk flere nettbutikker og andres erfaringer. Ikke alle nettbutikker er seriøse.2. Sjekk nettbutikkens kontaktinformasjon. Det skal være lett å kontakte selger.3. Les vilkårene for bestilling. Dropp handelen om vilkårene virker urimelige.4. Unngå forskuddsbetaling. Overfør heller ikke penger direkte til selgers konto.5. Vær forsiktig med å gi fra deg personlige opplysninger. Ikke gi fra deg opplysninger f0r du har bestemt deg for å handle.6. Sjekk totalsum og leveringstid. Husk at toll og moms kan komme i tillegg om du handler fra utlandet.7. Husk at du har angrerett ved netthandeJ. Når du angrer, har du krav på å få pengene tilbake.8. Husk at du kan reklamere på varen. Du har krav på at varen har de egenskapene selger har opplyst om.9. Finner du feil og mangler, husk at reklamasjon bør skje skriftlig.10. Vit at du kan klage. Saken kan bringes inn for Forbrukerradet om du ikke blir enig med selger.LES OGSÅ: Her er kosmetikkverstingeneLes artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger