FLORLETT OG CHUNKY: Store motehus som Chanel har vist at både det florlette "pynteskjerfet" og det store chunky "vinterskjærfet" er hot i høst.  Foto: All Over Press
FLORLETT OG CHUNKY: Store motehus som Chanel har vist at både det florlette "pynteskjerfet" og det store chunky "vinterskjærfet" er hot i høst. Foto: All Over Press Vis mer

Skjerf

Skjerfet kan brukes som smykke i høst

Kan brukes som topp, kjede, belte og hårbånd - få Beck Söndergaard-designernes beste stylingtips.

Et skjerf er ikke lenger noe du bare surrer rundt nakken for å holde deg varm om vinteren.

Nei, ifølge den danske designerduoen Lis Beck og Anna Søndergaard - som står bak suksessmerket Beck Söndergaard, er skjerfet faktisk blitt blant de, om ikke dét, hotteste accessoiret du kan ha i klesskapet.

DESIGNERNE: Liss Beck og Anna Søndergaard har gjort stor suksess med sin skjerfdesign. Foto: Rishi@happyliving.dk
DESIGNERNE: Liss Beck og Anna Søndergaard har gjort stor suksess med sin skjerfdesign. Foto: Rishi@happyliving.dk Vis mer

Få mer glød


Ikke bare kan et stilig skjerf sette prikken over i-en på et antrekk, men - dersom du bruker et i riktig farge til hudtone og hår, så kan det faktisk gi deg en ekstra glød også.

- Skandinaviske kvinner kler generelt veldig godt duse, myke farger på skjerf. Det står vakkert til den litt lysere hudtonen mange av oss har. En annen farge som er utrolig fin til Skandinavere, er en klar, sterk blåfarge. Den gir ekstra glød. Det samme kan også tyngre høstfarger som burgunder og brunt kombinert med mykere farger, som pasteller og beige, sier designerduoen til KK.no.

Beck Söndergaard har på kort tid rukket å bli blant landets ledende merker på skjerffronten.

Og tar du deg en tur nedover Karl Johan eller Bogstadveien i Oslo, er du nærmest garantert å se minst én kvinne med et stort, gjerne stjernebesatt, Beck Söndergaard-skjerf rundt halsen.

Se bilder av utvalgte skjerf fra Beck Söndergaards høst/vinterkolleksjon nedenfor:


- Ikke kast gamle skjerf

Skjerf er med andre ord populært. Og jo nærmere vintermånedene vi kommer, desto mer aktuelt blir det med varm halsbekledning.

Ifølge Lis og Anna lønner det seg imidlertid å ha mer enn ett skjerf i garderoben. Og investerer du i et skjerf av god kvalitet, er det ingen grunn til å hive det, selv om du blir lei fargen eller stilen.

- Et fint skjerf kan ha veldig mye å si for et antrekk. Det kan dresse det opp, eller ned, og så kan det gi antrekket en helt ny look. Som en god base bør en kvinne ha mellom fem og ti skjerf i ulike stoff, størrelser og farger i skapet sitt. En god kombinasjon av lette pynteskjerf i silke, lin og bomull, samt de gode, store, varme skjerfene til vinterstid, forklarer designerne:

- Blir du lei et skjerf du har kjøpt, er det heller ingen grunn til å kaste det. Investerer du i et skjerf i god kvalitet holder det seg lenge. Da kan du bare legge det bakerst i skapet en stund, og så vil du se at fargene, mønsteret og stilen kommer tilbake i motebildet igjen etter en stund. Slik er det nesten alltid.


LES OGSÅ: Nå skal du glemme Mette-Marit knuta!

Kult statementsmykke eller krage

Pynteskjerfet - altså skjerfet du bruker uavhengig av vær og vind, for å gi antrekket en ekstra kul vri, har blitt stadig mer populært blant kvinner. Og denne høsten er det de mer vinterlige, «tunge» fargene- som burgunder, brunt og konjakk, som er i skuddet.

Et tynnere, lettere skjerf kan ifølge designerne også fungere som mer enn et skjerf. Du kan for eksempel bruke det som et røft statementkjede, eller en slags høy krage over en kul herreskjorte.


- Tvinner du et tynt skjerf sammen slik at det blir helt smalt og knyter det bak nakken, kan det bli et veldig kult kjede. Ellers kan du surre det én gang rundt halsen og la tuppene henge ned foran, forklarer Anna, og viser på seg selv:

- Surrer du det helt rundt halsen og knyter det opp, blir det også som en røff krage. Dette har vi sett at kvinner ofte gjør i Syd-Europa, og det gir en kul vri til for eksempel en enkel skjorte, topp eller bluse.

Gjør som stjernene


De tynne, lette skjerfene kan brukes til mer enn dette også.

Ifølge designerduoen er det råkult å bruke rundt hodet, som en turban - slik vi har sett at en rekke av de store motehusene og internasjonale stjernene gjør.

Tvinner du det helt smalt, kan du også bruke det som et hårbånd ala stilen fra 50- og 60-tallet, eller som et belte over en lang cardigan, kimono eller skjorte.

Har du et stort firkantet skjerf, kan du også bruke det som en søt sommertopp ved å knyte det rundt halsen (halterneck) og så rundt livet.

LES OGSÅ: Derfor bør du kjøpe et skjerf i denne fargen

La skjerfet «skinne»

Det store, chunky vinterskjerfet holder seg også i motebildet denne sesongen, og det er de samme fargene som gjelder.

- I tillegg til farger som vi har sett mye av i sommer, som pudder, pastell og neon, er det altså de tyngre fargene som er populære, forklarer Lis:

- Og dersom du har for vane å velge skjerf som er grå eller sorte, er denne høsten virkelig tiden å prøve ut en ny farge på. Dyremønster, ulike dyremotiv - som fulger, og fotoprint er også veldig i skuddet.


Velger du et skjerf i en sterk farge eller et dominerende mønster, anbefaler Lis og Anna å la skjerfet stå i fokus, og heller roe ned resten av antrekket.

Korall er for eksempel rålekkert til svart, mens vinrød er stilig til litt blekere toner, som nude.

- Blant de tyngre fargene med de som er litt lettere og bruk gjerne flere skjerf (tynne og tjukkere om hverandre) samtidig, sier de to.

LES OGSÅ: Nå er dette accessoiret trendy igjen!

Prøv en ny knute

De fleste av oss har en bestemt måte å knyte skjerfet vårt på, og det er ikke alltid denne knuten er den mest spennende.

Ifølge Lis og Anna finnes det imidlertid flere kule måter å knyte skjerfet på. Og dette vil kunne ha en fornyende effekt på looken din.

Tips til flere kule skjerfknuter får du i denne artikkelen!

- Prøv å løfte skjerfet litt opp mot ansiktet, skap litt volum, fremfor å bare knyte det i den faste knuten og la det henge, forklarer Lis.

Se bildet av knuten Lis beskriver nedenfor:Se flere kule skjerf i bildespesialen nedenfor:


STANDARD VERSUS NY KNUTE: På bildet til venstre viser Lis den klassiske knuten de fleste kvinner bruker. På bildet til høyre er knuten skjøvet litt mer mot høyre - noe som gir en litt annerledes vri.  Foto: Adéle C. Blystad
STANDARD VERSUS NY KNUTE: På bildet til venstre viser Lis den klassiske knuten de fleste kvinner bruker. På bildet til høyre er knuten skjøvet litt mer mot høyre - noe som gir en litt annerledes vri. Foto: Adéle C. Blystad Vis mer

LES OGSÅ: Ja, nå er korset tilbake

SOM KJEDE ELLER KRAGE: Her viser Anna hvordan du kan lage en form for høy krage av skjerfet ditt. Tvinner du det sammen og lar tuppene henge ned over brystet, vil det se ut som et kjede. Skjerf er altså både kult som smykke og som halsvarmer.  Foto: Adéle C. Blystad
SOM KJEDE ELLER KRAGE: Her viser Anna hvordan du kan lage en form for høy krage av skjerfet ditt. Tvinner du det sammen og lar tuppene henge ned over brystet, vil det se ut som et kjede. Skjerf er altså både kult som smykke og som halsvarmer. Foto: Adéle C. Blystad Vis mer
GJØR SOM NICOLE: Nicole Richie er blant kjendiskvinnene som bruker skjerf som hårbånd. Det gir en kul, 50-tallsaktig stil.  Foto: All Over Press
GJØR SOM NICOLE: Nicole Richie er blant kjendiskvinnene som bruker skjerf som hårbånd. Det gir en kul, 50-tallsaktig stil. Foto: All Over Press Vis mer
FLORLETT OG CHUNKY: Store motehus som Chanel har vist at både det florlette "pynteskjerfet" og det store chunky "vinterskjærfet" er hot i høst.  Foto: All Over Press
FLORLETT OG CHUNKY: Store motehus som Chanel har vist at både det florlette "pynteskjerfet" og det store chunky "vinterskjærfet" er hot i høst. Foto: All Over Press Vis mer
MER VOLUM: Løft skjerfet litt mer opp mot ansiktet, anbefaler Lis og Anna. Her viser Lis en litt annen vri enn den klassiske knuten.  Foto: Adéle C. Blystad
MER VOLUM: Løft skjerfet litt mer opp mot ansiktet, anbefaler Lis og Anna. Her viser Lis en litt annen vri enn den klassiske knuten. Foto: Adéle C. Blystad Vis mer
Geox Apparel skjerf
Geox Apparel skjerf
Airfield skjerf
Skjerf fra Mexx
Skjerf fra Souvenir Satin Square
Ullskjerf Portobello Rose
Paisley Chain Satin Square
Kaleidoscope Butterfly Satin skjerf

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: