Kroppssminke

Skjønnhetseksperter elsker det, mens andre mener trenden kan være farlig

– Spiller på folks usikkerhet og selvtillit.

TRENDER: Kroppssminke er hot i skjønnhetsverdenen. Rihannas Fenty Beauty er en av aktørene som satser på såkalt body foundation. Men trenger vi det egentlig? FOTO: FENTY BEAUTY
TRENDER: Kroppssminke er hot i skjønnhetsverdenen. Rihannas Fenty Beauty er en av aktørene som satser på såkalt body foundation. Men trenger vi det egentlig? FOTO: FENTY BEAUTY Vis mer
Publisert

Sommeren har en tendens til å komme brått på. Med sol og temperaturer over 20 grader over store deler av landet de siste ukene, er det tid for mindre og lettere klær.

Det som til vanlig ville vært jeansen, men nå mest sannsynlig er joggebuksa på hjemmekontoret, byttes ut til fordel for shorts, skjørt eller kjole, og vinterbleke legger skal endelig ut i friluft igjen.

Personlig skulle jeg ønske jeg var en racer på selvbruning slik at de bare leggene mine kanskje var bare en liten anelse solbrune allerede. Det er jeg ikke. Og jeg er heller ikke fan av solarium av åpenbare grunner. Brun uten sol er aller best, helst uten klissete selvbruning og påfølgende striper, skjolder og renner under neglene.

Før tappet jeg på litt concealer eller foundation, uten at det gjorde den helt store forskjellen. Og strømpebuksene, som aldri har rett farge, har jeg gitt opp for lenge siden. Jeg kan umulig være den eneste, for nå er body foundation blitt en greie. Men trenger vi det egentlig?

– Spiller på folks usikkerhet

– Body makeup er ikke noe nytt, forteller skjønnhetsinfluencer Gisella Francisca.

– Det ble bare mainstream fordi Kim Kardashian lanserte sin egen variant.

KRITISK: Influencer og skjønnhetsekspert Gisella Francisca mener kroppssminke kan være skadelig. FOTO: INSTAGRAM
KRITISK: Influencer og skjønnhetsekspert Gisella Francisca mener kroppssminke kan være skadelig. FOTO: INSTAGRAM Vis mer

Hun forteller at flere andre merker har ført body foundations en god stund allerede. Francisca, som selv jobber som retail manager for Mac Cosmetics nevner merkets Face and Body Foundation samt Dermablends svært dekkende kosmetikk.

– Som konsept kan kroppssminke være skadelig fordi det spiller på folks usikkerhet og selvtillit. Det var i alle fall det som slo meg da jeg for første gang så et produkt 100 prosent dedikert til kroppen, og ikke en hybrid-variant.

– Body foundations kommer ofte i store forpakninger og har et mer robust design. Det føles på en måte litt aggressivt, kanskje spesielt i kombinasjon med det å bygge opp under folk usikkerhet, sier Francisca.

TIL KROPPEN: Fenty Beauty sin Body Sauce er en lett, skimrende kroppstint. FOTO: PRODUSENTEN
TIL KROPPEN: Fenty Beauty sin Body Sauce er en lett, skimrende kroppstint. FOTO: PRODUSENTEN Vis mer

– Skjønnhetsverdenen elsker det!

Fra et business-perspektiv mener skjønnhetsinfluenceren at produktet har et potensiale. Det fyller ifølge henne et hull i markedet og åpner opp for både forretningsutvikling og mangfold i sortiment for merkene som fører dette.

– Skjønnhetsverdenen elsker det! Og de får kundene til å gjøre det samme ved å bruke alle triks i boka for å pushe det enten det er på sosiale medier eller via kjendiser.

TIDLIG UTE: Mac Cosmetics var tidlig ute med å lansere sin Face and body foundation. Den er blitt en favoritt på rød løper og backstage under moteukene verden over. FOTO: PRODUSENTEN
TIDLIG UTE: Mac Cosmetics var tidlig ute med å lansere sin Face and body foundation. Den er blitt en favoritt på rød løper og backstage under moteukene verden over. FOTO: PRODUSENTEN Vis mer

– Men fra et mental helse-perspektiv kan denne typen produkt føre til et forvrengt selvbilde, dårlig selvtillit og en slags stereotypisk oppfatning av hvordan kvinnekroppen burde se ut. I min bok er det nok en seier til patriarkiet som igjen klarer å få kvinner til å hige etter nok en uoppnåelig skjønnhetsstandard.

– Når det er sagt vet vi ikke alt om folk liv. Mange sliter med eksempelvis eksem og psoriasis eller annet som de vil skjule – ikke fordi de har dårlig selvtillit generelt, men fordi det får dem til å føle seg enda mer selvsikre. Det må man respektere.

– Og personlig så elsker jeg gløden beina mine får når jeg har på body foundation, sier Gisella Francisca.

– Heller dette enn fem timer i solarium

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle vise interesse for dette, men ettersom årene går og blodårer og arr blir mer synlig på leggene synes jeg faktisk at body foundation er et supert produkt, sier Anne Kathrine Hansen, PR og content manager for Scandinavian Beauty til KK.

EKSPERT: Anne Kathrine Hansen velger heller body foundation enn solarium. FOTO: @skincarebyanki/Instagram
EKSPERT: Anne Kathrine Hansen velger heller body foundation enn solarium. FOTO: @skincarebyanki/Instagram Vis mer

– Jeg har en del arr på kroppen og er ikke tilhenger av å skjule disse, de er en del av meg og et bevis på at jeg har levd et liv. Jeg bruker likevel body foundation på leggene tidlig på våren, før bena har fått litt farge.

Hun tror trenden kan komme som et ledd i at vi ønsker oss en hudvennlig farge. Den tanken varmer en hudterapeuts hjerte.

– Vi ser at flere bruker self tan i stedet for solarium, og body foundation er jo like hudvennlig som self tan, sier Hansen.

– Vi trenger vel strengt tatt ikke dette produktet. Men jeg velger heller en omgang med dette enn fem timer i solarium til den tidlige vårfesten.

Hva skiller body foundation fra vanlig foundation?

Hansen forklarer at et produkt tilpasset kropp, slik som body foundation, inneholder ingredienser tilpasset huden på kroppen, og er derfor ikke like avansert som et produkt tilpasset huden i ansiktet.

– Derfor blir det også en annen pris i forhold til størrelse, forklarer hun.

KLASSIKER: Dermablend sin Leg and Body Makeup er laget for å dekke over arr, synlige blodårer og ujevnheter. FOTO: PRODUSENTEN
KLASSIKER: Dermablend sin Leg and Body Makeup er laget for å dekke over arr, synlige blodårer og ujevnheter. FOTO: PRODUSENTEN Vis mer

– Klart du kan velge din ordinære foundation om du bare skal dekke et lite område. Disse produktene sitter stort sett godt, men kan selvfølgelig smitte på klær om huden blir svett. Du bør være påpasselig med vente 15 minutter med å kle på deg etter at du har smurt deg med en body foundation – og som all annen make-up bør denne ikke bli sittende på huden men vaskes bort.

Gisella Francisca har et aldri så lite pro-tips til deg som vil teste body foundation:

– Spray over med hårspray etter at du har påført body foundation. Det forlenger gløden og gjør at det ikke smitter over.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer