Skjørt for herre:

– Skjørt har fascinert meg lenge

Nate Kahungu har troppet opp i skjørt ved flere anledninger, blant annet til P3 Gull. Nylig var også selveste Brad Pitt å se i plagget.

SKJØRT FOR HERRER: Nathan «Nate» Kahungu, radiovert i P3 og også kjent fra Love Island Norge, mener det er på høy tid at skjørt står på agendaen. FOTO: Instagram @nicefellownate
SKJØRT FOR HERRER: Nathan «Nate» Kahungu, radiovert i P3 og også kjent fra Love Island Norge, mener det er på høy tid at skjørt står på agendaen. FOTO: Instagram @nicefellownate Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At skjørt for herre trender er et faktum. Ikke bare har motevisningene på de internasjonale moteukene vært heller kjønnsnøytrale og lekt seg med 'gender fluidity' en god stund nå – men skjørtet har også inntatt gatene takket være stilige karer fanget av street style-fotografene på moteukene.

Flere kjente profiler slenger seg på trenden. Sistemann ut er ingen ringere enn Brad Pitt som møtte opp på rød løper i antrekk av lin fra topp til tå, komplett med skjørt og skjorte.

Men, som så ofte i moteverdenen, handler det om mer enn bare en trend.

– At noen av verdens mektigste menn og største mannlige superstjerner ikler seg skjørt sender selvsagt et signal, minner Ida Elise Einarsdottir, KKs mote- og skjønnhetsansvarlig.

Nathan «Nate» Kahungu, radiovert i P3 og også kjent fra Love Island Norge, mener det er på høy tid at skjørt står på agendaen.

– Folk må tørre å gå i ting de selv føler seg freshe i, ikke bare ting de har sett andre være freshe i, sier han til KK.

– Bare et spørsmål om tid

Pitts avslappede men likevel oh-so chic antrekk skapte umiddelbart overskrifter. For skjørtet som både baner vei og provoserer, både hylles og kritiseres han.

– Akkurat når du trodde Brad Pitt ikke kunne bli mer sexy, tar han på et skjørt, skrives det på Twitter.

Selv ser han ut til å ha et ytterst avslappet forhold til looken. På løperen ble han spurt om hvorfor han valgte skjørt, og svarte ganske enkelt: «it's all aboout the breeze».

– Luftigheten er veldig fin... Veldig, veldig fin, forklarte Pitt til Sky News.

LINSETT: Brad Pitt gikk nylig for skjørt og lin til den røde løperen i forbindelse med førvisning av filmen Bullet Train i Berlin. Foto: John Macdougall/AFP/NTB
LINSETT: Brad Pitt gikk nylig for skjørt og lin til den røde løperen i forbindelse med førvisning av filmen Bullet Train i Berlin. Foto: John Macdougall/AFP/NTB Vis mer

For P3s Nate Kahungu, er tankene rundt skjørt heller ikke særlig mer kompliserte enn som så. Han elsker at skjørtet endelig trender for menn.

Skjørt har fascinert meg lenge, både de som brukes av kvinner og i afrikansk kultur. Jeg har alltid hatt et ønske om å rocke det selv, det var bare spørsmål om tid, forteller han.

Og tiden – den er nå. De siste månedene har Kahungu troppet opp i skjørt ved flere anledninger, blant annet til P3 Gull.

– Den første looken min var inspirert av et bilde jeg så av basketballspilleren Russell Westbrook! Jeg så antrekket og sa: «Der har vi looken», forteller Kahungu.

Selv mener han at han alltid har kledd seg ganske annerledes enn andre. Det takker han den kongolesiske kulturen han har vokst opp med, og kan fortelle at kongolesere er glade i å være banebrytende når det kommer til mote.

Men han har også gledelig merket seg hvordan forskjellene mellom herre- og damemote har blitt stadig mindre de siste årene. En mote som er gender fluid eller unisex tas mer enn gjerne imot.

I dag handler jeg like mye på «dame»-avdelingen som jeg gjør herre, slår Kahungu fast.

– Og PS: Dette er en crop top-sommer, boys! legger han til.

MIDISKJØRTET: P3-vert Nathan Kahungu digger at skjørt for herre trender. Her på P3 Gull iført midiskjørt. Foto: Instagram @nicefellownate
MIDISKJØRTET: P3-vert Nathan Kahungu digger at skjørt for herre trender. Her på P3 Gull iført midiskjørt. Foto: Instagram @nicefellownate Vis mer

– Ikke de første, og blir ikke de siste

Reaksjonene han møter iført skjørt er av det blandede slaget. Det er forventet.

– Det er alltid noen mennesker som ikke forstår seg på folk som er frie og gjør sin greie! Man skulle tro at å se meg i skjørt tvinger dem til å gjøre det samme, men slik er det absolutt ikke, ler han.

Kahungu forteller at han stort sett ler det vekk, når folk spør hva det er han har på seg.

– Stil og mote er subjektivt, hva som er fint for meg trenger ikke nødvendigvis å være fint for deg. And that's the beauty of it all.

– Men hver gang noen spør: «Hva har du på deg?» så svarer jeg alltid «It's called Fashion, look it up» – med et glimt i øyet, så klart, forteller han.

Kahungu tror skjørtet vil bli mer dagligdags og ikke bare en trend etterhvert. Verden blir mer og mer åpen for «nye» ting.

Jeg for min del håper det varer for alltid. Du skal se meg i bryllupet til barna mine i en finere kjole enn bruden!

– Vi som rocker skjørt nå er ikke de første og blir nok ikke de siste, slår han fast.

KOMMET FOR Å BLI: Nate Kahungu håper skjørtet for herre er kommet for å bli og at det er mer enn bare en trend. Foto: Martine Lossius via Instagram @lossiusvisuals @nicefellownate
KOMMET FOR Å BLI: Nate Kahungu håper skjørtet for herre er kommet for å bli og at det er mer enn bare en trend. Foto: Martine Lossius via Instagram @lossiusvisuals @nicefellownate Vis mer

– Selvsagt av stor betydning

Ida Elise Einarsdottir understreker det som burde være åpenbart: historien er full av menn i skjørt. Likevel blir det relativt stor ståhei når kjente profiler som Pitt og Kahungu går for et luftigere alternativ enn en tung dressbukse.

– Det virker likevel å være overraskende kontroversielt for mange. Selv om man kanskje skulle tro at den pågående demokratiseringen av moten har gjort sitt til at det er ok å gå med hva man vil, sier Einarsdottir.

Tidligere i år uttalte hun seg også til Subjekt angående herretrenden, etter at en mann ble kastet ut av utestedet Kulturhuset i Oslo fordi han var iført skjørt.

Motebransjens sterke unisex-fokus, utviskingen av kjønnsgrensene og oppgjøret med gammeldagse skjønnhetsidealer fører til det faktum at klær ikke lenger er knyttet til kjønn.

Likevel, er vi på en måte ikke kommet helt i mål.

Kall det gjerne et paradigmeskifte, men fakta er at menn fortsatt kastes ut fra utesteder i Norge fordi de går i skjørt, minner hun.

GENDER FLUID: Harry Styles er et av flere mannlige forbilder som utforsker en mer 'gender fluid' mote - inkludert skjørt. Foto: Jordan Strauss/Invision/AP/NTB
GENDER FLUID: Harry Styles er et av flere mannlige forbilder som utforsker en mer 'gender fluid' mote - inkludert skjørt. Foto: Jordan Strauss/Invision/AP/NTB Vis mer

Derfor er det også viktigst å vektlegge signalene profiler som Brad Pitt sender ut som influencer og stilikon ved å troppe opp på løper i skjørt.

De blir forbilder for mange som kanskje lar skjørtet henge i skapet, sier Einarsdottir.

– Og Pitt er jo ikke alene. Også Billy Porter, Harry Styles og Jaden Smith er eksempler på navn som har bidratt i så måte, legger hun til.

Og det samme må kunne sies om designere og motehus, påpeker Einarsdottir. Eksempelvis Marc Jacobs, Vivienne Westwood, Maison Margiela og Louis Vuitton har alle sendt menn i skjørt nedover catwalken.

Selv om internasjonale motemedier har «fått dilla» nå, og omtaler denne stilperioden – Brads stilperiode – som ikonisk, handler det kanskje vel så mye om representasjon? Det er ikke småtterier at både motebransjen og mannen i gata slår seg sammen i å omfavne skjørtet.

– Det er selvsagt av stor betydning. Men det kanskje aller viktigste er at en helt vanlig fyr tar på seg skjørt og går ut på byen i Oslo, understreker Einarsdottir.

SIGNALER: KKs mote- og skjønnhetsansvarlig mener profiler som Brad Pitt sender viktige signaler ved å velge skjørtet. Foto: Astrid Waller
SIGNALER: KKs mote- og skjønnhetsansvarlig mener profiler som Brad Pitt sender viktige signaler ved å velge skjørtet. Foto: Astrid Waller Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer