Høye Hæler

Sko som kan skade deg

Høye hæler kan forårsake både smerte og alvorlige skader – selv når du ikke har dem på deg. Her er rådene som hjelper.

GJETT HVEM DISSE SKOENE SITTER PÅ? Victoria Beckham, så klart. Foto: All Over Press
GJETT HVEM DISSE SKOENE SITTER PÅ? Victoria Beckham, så klart. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi elsker hæler, og det gjør kanskje du også?

De får leggene dine til å se milelange ut, gir det et slankere utseende og bedre holdning. Finner du det riktige paret, er de som smykker i seg selv, og kan gjøre hele antrekket.

Jovisst kan de gjøre vondt, spesielt når de er nye. All verdens triks mot gnagsår, kan ikke gjøre stort for den brennende smerten under tåballen etter en lang dag på nye sko, eller mot en stadig mer hoven ankel etter du har tråkket over.

LES OGSÅ: Lær deg vaselintrikset

Farlige, også av føttene

Men det er ikke bare når du går på skoene at de kan skade deg.

Det fikk Aretha Franklin erfare. Sangerinnen elsker sine Jimmy Choo-sko, men kjærligheten er tydeligvis ikke gjensidig, mener Shine (ekstern lenke).

I alle fall var den ikke det da Aretha Franklin ble sendt på sykehus med en brukket tå etter å ha tråkket på hælen på en av sine Jimmy Choo-sko. Ja, hun hadde ikke skoene på føttene engang.

Og det er ikke bare sangerinner som begynner å dra litt på årene som har uhell av denne typen. Tennisspiller Kim Clisjsters skadet ankelen da hun tråkket på en annens fot i et bryllup hun deltok i. Selv hadde tennisstjernen på seg hæler, og rakk kanskje å angre på det valget mens hun holdt foten sin helt i ro i en hel måned etter uhellet.

Yahoo-siden Shine forteller også om et tilfelle der en kvinne i Australia ble tildelt 60.000 dollar i erstatning etter at hun snublet og falt ned en trapp på hotellet hun bodde.

Hennes nude stiletthæler ble nøkkelbevis i rettssaken, og dommeren konkluderte med at kvinner har rett til å gå med hæler, selv om det gir økt risiko for skader.

LES OGSÅ: Styr unna disse skoene på hagefesten

Greit å ta med seg før du klatrer opp i dine skyhøye hæler før sommerfesten, kanskje? Med mindre du gjør som Tone Damli da, og dropper hælene fullstendig.

120 KJØPETIPS

30 lave sandaler:

52 høye sandaler:

38 kilehælsandaler:LES OGSÅ: Her er sommerens lekreste sko

Gode råd til høye hæler

Dersom du nekter å bytte ut de skyhøye pumpsene til fordel for et par Ecco-sandaler, kan imidlertid et par enkle triks hjelpe deg med å unngå for store smerter (og eventuelle skader) i føttene.

Vi i KK.no har tidligere skrevet en rekke artikler med triks og tips til bruk av høye hæler, og et enkelt råd som gjør skoene litt mer behagelige er å prøve geléputer og Compeed-plaster.

LES OGSÅ: Unngå å bruke gladiatorsandaler hver dag

Minst like viktig er imidlertid det å velge riktig sko til din fot, og noen enkle råd kan hjelpe deg godt på vei.

Enkel huskeliste:
Sjekk ut vinkelen på hælpartiet - jo mer horisontale de er, jo mer komfortable er de å gå i. Grunnen er enkel. Hælen, og ikke tåballene, bærer mer av kroppsvekten din.
Velg en sko med kraftige hæler som fordeler vekten din bedre - her er sesongens 70-tallssinspirerte trend midt i blinken.
Har skoen platå foran? Det kan faktisk gjøre skoen mer behagelig, fordi det jevner ut vinkelen på foten.
Er skoen laget av skinn tvers igjennom? Det har mye å si for komforten. Det kan derfor lønne seg å gå litt opp i pris. Sørg også for at innsiden av skoen er i lær eller skinn, så foten holder seg fin og tørr.
Sko i Mary Jane-stil, med en rem over vristen, sitter ekstra godt på foten og gir mer støtte.
Du trenger selvsagt ikke å gå for 15 centimeter høye hæler. Halvhøye holder i massevis, og gir deg akkurat det ekstra løftet du vil ha.
Sjekk ut om skoen har støtteputer både for tåballene og hælen.
Om du er blant dem som ikke klarer å gå pent på eller får veldig vondt av høye hæler, kan kilehælsko med platå være tingen for deg. Dette er monsterhøye hælers mer behagelige lillesøster.
Og før du løper ut av huset i dine splitter nye sko. Hva slags vær er det egentlig? Hvis sålen er av lær, egner skoen seg kun i godt vær. Hvis det regner bør du legge en gummisåle hos skomakeren. Glem heller ikke å impregnere og sette inn lærsålen med skokrem, så du unngår at den sprekker etter en stund.
Men for all del - sørg for å bruke god tid på å prøve skoene før du kjøper dem! Merker du at det klemmer, eller at tåballene presses ned i sålen allerede nå, vet du at denne følelsen ikke kommer til å bli bedre om du har skoene på deg noen timer.

PS: Er de nye skoene vonde og trange? Da kan dette trikset være lurt å prøve!

LES OGSÅ: Dette gjør høyhælte sko mer behagelige

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer