Victoria's Secret

Skriver historie som den første Victoria's Secret-modellen med Downs syndrom

Ny kurs for det kontroversielle undertøysmerket?

SKRIVER HISTORIE: 24 år gamle Sofía Jirau er den første Victoria's Secret-modellen med Downs syndrom. FOTO: Victoria's Secret.
SKRIVER HISTORIE: 24 år gamle Sofía Jirau er den første Victoria's Secret-modellen med Downs syndrom. FOTO: Victoria's Secret. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mangfold er blitt et must i motebransjen, og én av de som for alvor har måttet rydde opp i egne rekker er undertøysgigant Victoria's Secret. Nå hylles de for sin nye kampanje som inkluderer et bredt mangfold av modeller.

Blant dem er Sofiá Jirau som skriver historie som den første Victoria's Secret-modellen med Downs syndrom.

Den 24 år gamle puertorikanske modellen delte selv nyheten på sin Instagram-profil:

«En gang drømte jeg om det, jeg jobbet for det og i dag blir drømmen virkelighet. Jeg kan endelig fortelle dere den store hemmeligheten. Jeg er den første Victoria's Secret-modellen med Downs syndrom», skriver hun i caption til bildet.

I 2020 gjorde Jirau sin debut under moteuka i New York side om side med flere av verdens mest kjente modeller.

NY GIV: Slik ser den nye kampanjen til undertøysmerket ut. FOTO: Victoria's Secret.
NY GIV: Slik ser den nye kampanjen til undertøysmerket ut. FOTO: Victoria's Secret. Vis mer

Med i den nye Victoria's Secret-kampanjen er også kvinner i ulike aldre, størrelser og fasonger. En er gravid, en annen går på krykker. Også mer kjente fjes som toppmodellene Hailey Bieber, Adut Akech og Paloma Elsesser er med. Det er også Valentina Sampaio som ble den første transmodellen til å å pryde forsiden på Sports Illustrated famøse badedrakt-utgave.

Med det har pipa fått en helt annen lyd for det kontroversielle undertøysmerket.

Kritikken haglet da tidligere toppsjef Ed Razek sa til Vogue at han ikke syntes merket burde inkludere verken plus-size- eller transmodeller i undertøysshowet. Salgstallene stupte og Victoria's Secret Fashion Show – som en gang var verdens kanskje viktigste moteshow – ble tatt av skjermen.

Både modeller og kunder raste mot merkets manglende mangfold, og oppfordret til boikott av undertøysgiganten. Topplederne falt som fluer én etter én, og en stor rapport som avdekket omfattende mobbing og trakassering på arbeidsplassen var den berømmelige toppen av kransekaka.

POLERT: Slik er vi vant til å se dem; englene. Nå er de borte. FOTO: NTB
POLERT: Slik er vi vant til å se dem; englene. Nå er de borte. FOTO: NTB Vis mer

Nå måtte merket ta seg sammen for å fortsatt holde seg relevant. En storstilt makeover stod på trappene, og undertøysgiganten startet med å kvitte seg med de kanskje var aller mest kjent for; englene. Inn kom kvinner i alle former og fasonger som nå sammen skulle jobbe for å endre skjønnhetsstandarden i bransjen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer