NEST VERST: Saltvann sliter på håret og tørker ut både det og huden i hodebunnen, men klorvann er faktisk enda verre for håret, sier frisørene.  Foto: georgina198 - Fotolia
NEST VERST: Saltvann sliter på håret og tørker ut både det og huden i hodebunnen, men klorvann er faktisk enda verre for håret, sier frisørene. Foto: georgina198 - FotoliaVis mer

Hårpleie

Skyll alltid håret etter dette

Hverken saltvann eller klorvann er bra for håret, men én av dem bør du skylle ut umiddelbart.

Rufsete saltvannshår etter bading i havet er manges favoritt når de skal style håret. Det gir  masse hold og lekne bølger, og håret kan rett og slett være skikkelig fint etter en dag på stranda.

Men er det så bra for håret?

LES OGSÅ: Saltvannsspray er ikke skadelig for håret

Tørker ut håret

– Her kommer det selvsagt an på utgangspunktet og kvaliteten på håret. Er det i utgangspunktet tørt, slitt, farget eller tynt og skjørt, hjelper det ikke med saltvann i tillegg, forklarer Jan Thomas, hårstylist og eier av salongen Jan Thomas Studio i Oslo.

Saltet i vannet trekker fuktighet ut av håret, og da blir håret naturligvis mer tørt

– Sol og saltvann tørker ut håret, derfor har håret ekstra behov for pleie etter en lang sommer, sier André Auster, frisør og kreativ leder ved Auster Academy.

LES OGSÅ: Derfor blir håret fett og tørt

SALTVANNSSPRAY:  Om du har tørt, slitt og skadet hår, bør du vurdere å skylle håret etter bading i saltvann og heller satse på en saltvannsspray for å få den ønskede strandhårteksturen. Sprayene er laget spesielt for håret, så de sliter ikke på det slik faktisk saltvann gjør. Foto: Per Ervland
SALTVANNSSPRAY: Om du har tørt, slitt og skadet hår, bør du vurdere å skylle håret etter bading i saltvann og heller satse på en saltvannsspray for å få den ønskede strandhårteksturen. Sprayene er laget spesielt for håret, så de sliter ikke på det slik faktisk saltvann gjør. Foto: Per Ervland Vis mer

Bør skylles ut …

Lise Holm-Glad, frisør og leder for Defines frisørteam, anbefaler imidlertid at du skyller håret så fort som mulig. 

– Saltet ligger og gnisser på håret, så det sliter. Det er kjempeviktig å skylle håret så raskt som mulig etter at du har badet i klorholdig vann eller saltvann, sier hun. 

Hun anbefaler også at du påfører balsam med en gang, og om du skal bade flere ganger, kan du med fordel la balsamen sitte i håret.

LES OGSÅ: Unngå at håret blir brusete

… men det kan også hjelpe på stylingen

Om håret ditt er i relativt god forfatning, trenger du ikke sprinte til dusjen etter saltvannsbading, beroliger Auster. 

– Du trenger ikke skylle ut saltvannet umiddelbart, men jeg anbefaler å gi håret godt med pleie hver gang du vasker håret i ferien eller om sommeren, sier han.

– Hvis du liker beachteksturen i håret, så gjør det ingenting om håret blir litt tørt av sol og saltvann, det kan faktisk gjøre håret ditt lettere å style og forme som du vil. 

Også Jan Thomas understreker at mange opplever å ha en skikkelig god hårdag nettopp etter en dag på stranda, så det er ikke alltid nødvendig å skylle ut saltvannet. 

– Da er det helt ok å la det være. Det er utgangspunktet på ditt hår som avgjør hvor ofte du bør eller kan la saltvannet være i håret, sier han.

– Alt med måte. 

LES OGSÅ: Vasker du håret i riktig rekkefølge?

SKYLL HÅRET: Prøv å fukte håret og ta i en balsam eller hårkur allerede før du hopper i bassenget. Skyll det alltid når du har badet og ta gjerne i balsam da også, råder frisørene.  Foto: Netfalls - Fotolia
SKYLL HÅRET: Prøv å fukte håret og ta i en balsam eller hårkur allerede før du hopper i bassenget. Skyll det alltid når du har badet og ta gjerne i balsam da også, råder frisørene. Foto: Netfalls - Fotolia Vis mer

Klorvann er annerledes

Når det kommer til klorvann og spørsmålet om det bør skylles ut umiddelbart etter bading, er imidlertid svarene helt entydige: 

– Klorvann bør skylles ut med en gang etter bading, spesielt hvis du har blondt hår, da klorvann lett kan gjøre håret ditt matt eller grønt. Klorvann gjør også håret tørt og er ikke sunt for huden i hodebunnen heller, sier Auster. 

– Siden klorvann også bleker håret, er det altså både at kobberet kan gi grønnskjær og at klor kan bleke. Alt som kan bleke håret sliter litt på det, oppsummerer Holm-Glad. 

Jan Thomas kunne ikke vært mer enig.

– JA! Klorvann er «døden» for alle typer hår. Derfor er det aller beste og ikke eksponere håret til klor i det hele tatt, sier han.

LES OGSÅ: Få håret til å se sunnere ut

BESKYTT HÅRET: Klorvann er ikke bra for hverken hår eller hodebunn, så beskytt håret ved å fukte det og ta i en kur før du svømmer. Bruk helst badehette, men om det ikke frister, bør du i det minste skylle håret med en gang du går ut av bassenget.  Foto: Kurhan - Fotolia
BESKYTT HÅRET: Klorvann er ikke bra for hverken hår eller hodebunn, så beskytt håret ved å fukte det og ta i en kur før du svømmer. Bruk helst badehette, men om det ikke frister, bør du i det minste skylle håret med en gang du går ut av bassenget. Foto: Kurhan - Fotolia Vis mer

Beskytt håret

Når du hopper i bassenget, er badehetta den aller beste beskyttelsen. Og du kan gjerne fukte håret i rent vann og ta i en god balsam, hårkur eller et leavein-produkt som beskytter det før du tar på badehetta også. 

Auster understreker at du bør gi håret ekstra mye pleie på sommeren, og særlig om du utsetter det for sol, saltvann og klorvann. Og ærlig talt – hva slags sommer er det om du ikke kan være ute i sola eller ta deg en dukkert?

– En kur som gir godt med fuktighet og proteiner er et must, i tillegg til leavein-produkter, da disse beskytter håret ekstra godt. Håroljer er også helt supert å bruke som et leavein-produkt på sommeren, sier Auster. 

LES OGSÅ: Så ofte bør du kure håret

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: