Klesvask

Skyllemiddel kan ødelegge klærne

Har du opplevd at det lukter vondt av de nyvaskede klærne dine? Her er årsaken!

LUKTER DET VONDT? Forsøk å vaske klærne uten skyllemiddel.  Foto: Getty Images/Wavebreak Media
LUKTER DET VONDT? Forsøk å vaske klærne uten skyllemiddel. Foto: Getty Images/Wavebreak Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har kanskje hørt at treningsklær ikke skal vaskes med skyllemiddel? Vel, det gjelder resten av klærne dine også.

Skyllemiddelet kan gjøre at lukten setter seg i klærne og ødelegger dem. Ekstra viktig er det å huske på dette på varme sommerdager når vi svetter litt ekstra.

LES OGSÅ: Derfor ødelegger skyllemiddel treningsklærne

Syntetiske stoffer

- Har du klær i syntetiske stoffer, dropp for all del skyllemiddel, råder Ingun Grimstad Klepp i Statens institutt for forbruksforskning (Sifo).

Mange av oss har klesskapet fullt av plagg i blandingsmaterialer som inneholder syntetiske stoffer. Det er derfor god grunn til å sjekke vaskelappen før du setter på klesvasken.

Verstingen blant syntetiske stoffer, er polyester.

LES OGSÅ: Har du renset vaskemaskinen din?

UNNGÅ SVETTEMERKER I VARMEN: Dropp å bruke glatte og blanke stoffer i sommervarmen - ellers blir svettemerkene ekstra synlige.  Foto: Getty Images/iStockphoto
UNNGÅ SVETTEMERKER I VARMEN: Dropp å bruke glatte og blanke stoffer i sommervarmen - ellers blir svettemerkene ekstra synlige. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Kan lukten fjernes?

Har det satt seg vond lukt i favorittplaggene dine, er rådet fra Klepp og Sifo at du forsøker å vaske dem uten skyllemiddel. Er du heldig forsvinner lukten med en gang. Er du uheldig har lukten satt seg for godt.

- Men lukten vil bli redusert. Om ikke etter første runde, så etter noen vask, sier Klepp.

Klær som består av rene naturfibre, som 100 prosent bomull, skal ikke begynne å lukte på grunn av bruk av skyllemiddel.

LES OGSÅ: Slik vasker du ull og silke

Slik skjuler du svetten

Svetteringer under ermene vil vi helst unngå. Er det noe du opplever ofte i sommervarmen, kan det hjelpe å velge klær som svetten ikke synes så godt i.

- Velg plagg i stoffer som er mer porøse og har en luftigere struktur. Disse stoffene er mindre følsomme for at svette synes, forklarer Klepp.

Slike stoffer gjør også at mer luft slippes gjennom plagget.

Det verste du kan kle deg i i sommervarmen, er glatte og blanke stoffer. Dette er stoffer som gjør at selv den minste antydning til svette synes.

LES OGSÅ: Ikke la klesvasken ligge i vaskemaskinen

Allergi og miljø

Det er flere grunner til å droppe skyllemiddel. Har du eller noen i familien din sensitiv hud, kan det hjelpe å kutte ut skyllemiddel. Eventuelt bytte til allergivennlige merker som for eksempel Neutral.

Ved å droppe skyllemiddel, kan du også bidra til å spare miljøet.

- Skyllemiddel øker vaskehyppigheten. I tillegg kastes klær, som ellers ville vært brukbare, på grunn av lukt, sier Klepp.

Men, dersom du vet at skyllemiddel gjør at du slipper å stryke favorittskjorten (og dermed bruke strøm), så kan du - med tanke på miljøet - like gjerne bruke skyllemiddel.

LES OGSÅ: Triksene som gjør at du slipper å stryke klærne

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer