Hud

Slik beholder du brunfargen lengre!

Disse triksene mener ekspertene gjør susen.

HOLDE PÅ BRUNFARGEN: Ja, det er faktisk mulig å holde litt lengre på brunfargen.  Foto: NTB scanpix
HOLDE PÅ BRUNFARGEN: Ja, det er faktisk mulig å holde litt lengre på brunfargen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har skjønt at det kan være hipt å skygge unna solen, kaste maskaraen og helst velge moter som oppsto på 90-tallet (eller kanskje aller helst moter som ikke har oppstått i det hele tatt ...).

Uansett, jeg liker å være brun og vil helst være det hele året. Da jeg ikke tar solarium og stort sett forbinder selvbruning med diverse hudreaksjoner eller ujevnheter, går det stor sport i å prøve å beholde sommerfargen. Derfor er det med stor lettelse at ekspertene røper at man faktisk kan drøye pigmenteringen litt lengre.

Her deler hudterapeut og gründer av Beths beauty Elisabeth Lein Oksvik, skjønnhet- og moteblogger Janka Polliani og kosmetisk lege Dr. Rolah O. Lønning, sine beste tips.

- Skrubb av ansikt og kropp er et must før ferien. Fjerningen av døde hudceller gir nemlig en jevn dyp farge, sier Oksvik. Hudterapeuten påpeker at de for øvrig anbefaler dette som en helårsrutine, men legger til at en bør unngå å skrubbe huden mer enn en gang i uken når en først er blitt brun.

LES OGSÅ: Blir brunfargen borte av å bade i klorvann?

Brun med solfaktor?

Så var det solfaktor. Mange av oss belager oss på å smøre oss med vel så mye tålmodighet som krem, men ifølge Oksvik er innsatsen langt fra forgjeves. Hun anbefaler å bruke høy faktor hver dag, også utenom sommeren.

- Slik unngår du å bli brent og en høyere faktor gir også en dypere brunfarge som varer lenger, sier hun og legger til: 

- Mange er dessverre redd for at høyere faktor ikke gir noen farge, men dette er helt feil! 

Oksvik trekker også frem andre fordeler ved å bruke solkremen som beskyttelse som solskader, for tidlig aldring av huden og pigmentering. Dessuten gjør hun oppmerksom på at det er lurt å peile seg inn på riktig solkrem for hudtypen din, enten om du har fet, tørr eller kombinert hud.

Hun har også en superkombinasjon på lager: nemlig bruk av et C-vitamin produkt sammen med en SPF 50.

- Dette er noe av det beste du kan gjøre for å forebygge hudaldring, tipser hudterapeuten og forteller at C-vitamin er en av de kraftigste antioksidantene som blant annet beskytter huden mot solskader.

LES OGSÅ: 5 vitaminer som beskytter mot aldring

HUSK Å SMØRE DEG: I tillegg til å bruke solkrem, tipser ekspertene om å bruke et C-vitamin produkt sammen med en SPF 50. Foto: NTB scanpix
HUSK Å SMØRE DEG: I tillegg til å bruke solkrem, tipser ekspertene om å bruke et C-vitamin produkt sammen med en SPF 50. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Hørt om solserum?

Et annet råd i jakten på en jevn og langvarig brunfarge kan være å bruke et solserum. Produktet er spesielt laget for å forberede huden på solstrålene og bør ifølge Oksvik startes med noen uker før man er i solen. (Psst: - Ansiktsoljer har flere positive effekter på huden!)

- Bruk av serumet kan også gjøre at man slipper unna soleksem, forklarer hun.

Vann og aftersun, skrubb og solkrem er også gode råd ifølge mote og skjønnhetsblogger Janka Polliani. I tillegg anbefaler hun å drikke rikelig med vann.

- Det er viktig å fukte huden innen i fra. Drikk derfor masse vann og unngå å bli dehydrert, sier hun.

For å holde huden fuktig anbefaler hun også å gjøre det til vane å alltid smøre seg med fuktighetskrem når man kommer ut av dusjen. (Psst: Over 80 ansiktskremer er anmeldt – dette er topp 5!)

- Dette er kanskje mitt beste tips for å strekke ut sommerfargen, sier hun og legger til at huden ofte blir like tørr selv om man bruker solkrem.

Sist, men ikke minst anbefaler hun en god aftersun. Dette er et produkt som skal inneholde flere pleiende og beroligende stoffer enn en vanlig bodylotion. Polliani røper også at hun fortsetter å bruke sin favoritt aftersun i flere uker etter soleksponering for å bevare fargen lengst mulig.

LES OGSÅ: Tusenvis får øyeskader i solen

- Gjør du denne feilen?

Hva sier så den kosmetiske legen? Dr. Rolah O. Lønning har gitt ut boken «Frisk hud» og har et brennende engasjement for akkurat det. Hun støtter Oksvik og Polliani på at fuktig hud holder lengre på fargen.

SKRUBB: Rolah O. Lønning tipser om å bruke skrubb, men understreker at den bør være mild så den ikke ødelegger hudbarrieren. Foto: Privat
SKRUBB: Rolah O. Lønning tipser om å bruke skrubb, men understreker at den bør være mild så den ikke ødelegger hudbarrieren. Foto: Privat Vis mer

- Tørr hud har en tendens til avskalling, så sørg for å smøre deg rikelig med solkrem når du soler deg, og fuktighetslotion i tiden etterpå, sier hun.

Hun er også enig i at en skrubb før ferien kan hjelpe på, men understreker at den bør være mild så den ikke ødelegger hudbarrieren.

- Skrubbingen er best å gjøre før man drar på ferie slik at hudens øverste lag er nytt, friskt og mottagelig for eksponering, forklarer hun.

- Er det noe man ikke burde gjøre dersom man ønsker å beholde brunfargen?

- Ikke voks huden eller bruk eksfolierende kremer som inneholder for eksempel retinol, glycol eller salicylsyre. Disse blekner huden, advarer Lønning.

Men, om vi er aldri så flinke, hvor lenge er det realistisk at man kan beholde fargen? Lønning forklarer at huden skiftes ut over en 28 dagers syklus hvor man etter 1-2 uker vil starte å miste farge. Har du forresten fått med deg at høsten er tiden for å reparere skadene solen har påført huden?

- Man kan tenke seg at fargen kan bevares 7-10 dager lenger med god pleie. Vil man virkelig ha farge lenge kan man jo bruke en fuktighetskrem med selvbruningsegenskaper slik at man har farge lengst mulig, sier hun.

Dersom man har vært uheldig å brent seg har legen også noen tips. Her er nedkjøling det første og viktigste skrittet.

- Ta en kald dusj og smør så området med en beroligende aftersunkrem, råder hun.

Har man et antioksidantserum som inneholder vitamin C, kan det også med fordel brukes på de mest utsatte områdene.

- Ta deretter på lotion. Dette begrenser og reparerer skade, forklarer legen.

LES OGSÅ: Her er Aqua-Lene Nystrøms «hemmelige» skjønnhetstips
LES OGSÅ: Blir du aldri brun? 
LES OGSÅ: Så mye sol bør du få daglig

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer