Hårpleie vinter:

Slik beholder du hårets farge og glans hele vinteren

All varme og forurensing falmer hårfargen din, men det finnes råd.

HÅRPLEIE: Det er ikke bare sola som kan skade håret ditt. En varm dusj eller en koselig stund foran peisen kan også ødelegge lokkene dine. FOTO: NTB Scanpix
HÅRPLEIE: Det er ikke bare sola som kan skade håret ditt. En varm dusj eller en koselig stund foran peisen kan også ødelegge lokkene dine. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi vet jo hvilken effekt solen har på håret vårt om sommeren. Vi kaller det faktisk for solbleket hår. Selv om du kan få den solblekede effekten hos frisøren er det allikevel mange som tyr til den naturlige måten, nemlig å være mest ute i solen uten å beskytte håret med hatt og UV-beskyttende produkter. Å bade mye i saltvann fremskynder også prosessen, og gjør håret enda lysere og striere.

Resten av året ønsker derimot de fleste av oss å ha en dypere farge i håret, samtidig som det skal fremstå som sunt og glansfullt. Men det du kanskje ikke visste er at hårfargen både kan miste sin glans og falme på vinterstid også. Det kan være mange årsaker til det, som for eksempel at du bruker feil type pleie til håret ditt. Men blant de største årsakene er faktisk varme.

LES OGSÅ: Slik bør du møte opp til frisørtimen din

Å bade i mye saltvann fremskynder solblekingsprosessen, og gjør håret enda lysere og striere. Foto: Scanpix
Å bade i mye saltvann fremskynder solblekingsprosessen, og gjør håret enda lysere og striere. Foto: Scanpix Vis mer

Ta hårkur i saunaen

Amerikanske Briana Cisneros er såkalt colorister, og er altså ekspert på hårfarging. Hun brenner for å lære bort sine helt spesielle farge- og klippeteknikker til hele verden gjennom sin store intagramkonto, teknikker som får frisyren til å vare ekstra lenge.

Hun gir også tips til hvordan style, og ikke minst pleie, håret slik at du alltid ser like kul ut på selv om etterveksten kanskje tilsier at du skulle ha vært hos frisøren for lenge siden. Dessuten reiser hun verden rundt for å undervise og inspirere. KK møtte henne i Stockholm med både mann, barn og svigermor på slep i forbindelse med lanseringen av Morroccanoil sine nye produkter.

- Varme generelt får hårfargen din til å falme, sier Briana Cisneros. Hun holder frem:

- Det skjer ikke bare når du er ute i solen om sommeren, men er et like aktuelt problem for dere nordmenn på vinterstid. Varmeverktøy som føner og krølltenger er en selvfølgelig kilde. Men når dere for eksempel har det hyggelig og sitter foran peisen, eller dere tar en lang dusj i varmt vann, utsetter dere håret for varme, sier den entusiastiske fargeguruen.

Slik beholder du hårets farge og glans hele vinteren

Sammen med henne intervjuer vi også Antonio Corral Calero som er global ambassadør for Morroccanoil. Han kjenner til våre nordiske tradisjoner med å bruke badstue, spesielt i den kalde årstiden.

- Sauna er bra for helsen din, men kanskje ikke for hårfargen din, skyter han inn.

Han anbefaler derfor å benytte sjansen til å bruke en hårkur når du er i badstuen. Den beskytter hårfargen, og nettopp på grunn av varmen trenger den ekstra godt inn i hårstråene. Hårmaske er også en god idé å bruke når du er på stranden. Det både beskytter og pleier håret i tillegg til at det blir en form for styling, sier Antonio Corral Calero.

Eksperten anbefaler å bruke en hårmaske på stranden! Foto: Scanpix
Eksperten anbefaler å bruke en hårmaske på stranden! Foto: Scanpix Vis mer

Dette skjer når håret utsettes for varme!

Briana og Antonio forklarer at når håret utsettes for varme så åpner hårets skjellag seg. Og når håret blir utsatt for noe kaldt lukker skjellaget seg. Det er derfor du gjerne kan avslutte en vask med å skylle håret i kjølig vann slik at pleien forblir inne i håret.

De trekker også frem eksempler som at når frisøren vil at blekeprosessen skal gå raskere så setter de kunden under varme. Da åpnes skjellaget ytterligere slik at «falmeprosessen» kan gå raskere. Når de ønsker å stanse blekingen, eller falmeprosessen om du vil, vasker de håret, har i beskyttende og pleiende produkter, før de avslutter med balsam som lukker skjellaget og skyller håret i litt kjøligere vann som lukker det enda mer. Da skal fargen og pleien bli værende inne i hårstråene. Ved for mye varme «renner» altså både fargen og pleien ut av håret.

Nina Halvorsen kaller seg ambassadør og hårtrener for det svenske hårmerket Björn Axén. Hun fremhever at sunt hår er mindre sårbart for varme.

- Er håret ditt porøst og slitt vil det også la seg påvirke av både ulike varmekilder, forurensing og generelt vær og vind på en helt annen måte enn når håret er sunt og friskt, sier Axén.

Hun mener at alle i utgangspunktet har et bra hår, men at spesielt vi nordmenn er litt dårlige på å oppdatere oss på hvordan vi bør behandle håret vårt.

LES OGSÅ: Dette er alderen hvor de fleste får grått hår

Slik beholder du hårets farge og glans hele vinteren

Slik holder du best på hårfargen

- Du skal behandle håret ditt som et fint stykke stoff. For eksempel om du bruker rettetang på håret uten å bruke varmebeskyttelse kan det sammenlignes med å sette strykejernet på fullt på en silkekjole. Du har gjerne noe i mellom når du stryker på silken slik at du ikke ødelegger den, sier Nina Halvorsen. Hun mener også at en god hårdag starter allerede i dusjen.

- Du må starte med basen slik at håret holder seg sunt og sterkt. Vask håret med fargebevarende sjampo, og masser samtidig hodebunn slik at du får opp sirkulasjonen. Det har alt å si for resten av håret. Så må du tenke at huden din faktisk fortsetter over pannen din, og derfor må du smøre inn hodebunnen med balsam. Det er en myte at håret blir fett av det, og på lik linje som huden ellers trenger fukt trenger også huden i hodebunnen fukt (du skal selvfølgelig skylle ut balsamen, red.am). Avslutt så vasken med en kald dusj slik at skjellaget lukker seg. Det varme vannet holder skjellaget åpnet, og da blir det naturlig mer utsatt for ytre påvirkninger, sier Nina Halvorsen.

Avslutt hårvasken med en kald dusj slik at skjellaget lukker seg. Foto: Scanpix
Avslutt hårvasken med en kald dusj slik at skjellaget lukker seg. Foto: Scanpix Vis mer

Briana Cisneros og Antonio Corral Calero påpeker hvor viktig det er for både fargen og kvaliteten på håret at de første stylingproduktene du påfører håret pleier og beskytter med antioksidanter. Som vi vet beskytter antioksidanter mot frie radikaler som blant annet dannes av forurensing og stråling. De frie radikalene bryter ned både hud og hår.

- Selv de som ikke farger håret kan oppleve at deres naturlige hårfarge blir blassere og mindre glansfull når det ikke pleies og beskyttes riktig. Varmen får skjellaget til å sprike, og dermed blir håret mattere. Forurensing bryter også ned håret slik at det blir mindre glansfullt, sier Cisneros.

Nina Halvorsen er helt enig. Hun forklarer at stylingprodukter generelt ikke er slik det en gang var, men at det er en fortsettelse av pleien du gjorde i dusjen. Halvorsen forteller at mange av stylingproduktene er tilsatt antioksidanter, nettopp for å møte effekten forurensing har på håret.

- Klart du merker stor forskjell på håret om står midt i Tokyo og London enn når du oppholder deg midt i den norske skogen. Er det varm temperatur og litt fuktig samtidig så vil forurensingen gjøre enda større skade på håret siden skjellaget åpner seg. Åpen peis gir også avgasser. Bruk derfor gjerne et serum, stylingkrem eller spray med antioksidanter og pleiende silkeprotein etter hårvasken. Da beskytter du fargen og bevarer fuktigheten i håret selv om du velger å bruke tørr paste eller saltvannsspray i håret etterpå, sier Nina Halvorsen.

LES OGSÅ: Slik temmer du elektrisk hår.

KK gjør oppmerksom på at intervjuet med Antonio Corral Calero og Briana Cisneros ble gjort på en pressetur til Stockholm betalt av Morroccanoil.

Fargebeskyttende produkter

Varmebeskyttende spray som gir næring i tillegg til å gjøre håret glansfullt (kr 250, Eimi, Thermal Image).
Varmebeskyttende spray som gir næring i tillegg til å gjøre håret glansfullt (kr 250, Eimi, Thermal Image). Vis mer
Beskytter håret med hyaluronsyre, moringaolje og keratin (kr 560, Oribe, Power Drops, Hydration & Anti Pollution Booster).
Beskytter håret med hyaluronsyre, moringaolje og keratin (kr 560, Oribe, Power Drops, Hydration & Anti Pollution Booster). Vis mer
Med beskyttende antioksidanter samt ingredienser som gjør føntiden, og dermed varmepåvirkningen, kortere (kr 235, Biolage, R.A.W Color Care Heat Styling Primer).
Med beskyttende antioksidanter samt ingredienser som gjør føntiden, og dermed varmepåvirkningen, kortere (kr 235, Biolage, R.A.W Color Care Heat Styling Primer). Vis mer
Med antioksidanter. Gir god kambarhet, intensiverer hårfargen og gir jevnere overflate (kr 200, Wella, Miracle BB Spray med Lime Caviar).
Med antioksidanter. Gir god kambarhet, intensiverer hårfargen og gir jevnere overflate (kr 200, Wella, Miracle BB Spray med Lime Caviar). Vis mer
Med varmebeskyttelse og pleiende ingredienser for å beskytte håret (kr 130, Björn Axén, Smoothing Cream Anti Frizz).
Med varmebeskyttelse og pleiende ingredienser for å beskytte håret (kr 130, Björn Axén, Smoothing Cream Anti Frizz). Vis mer
Serum med vitaminer og antioksidanter fra blåbær (kr 235, Mistik, Hydro Hair Serum Blueberry).
Serum med vitaminer og antioksidanter fra blåbær (kr 235, Mistik, Hydro Hair Serum Blueberry). Vis mer
Sjampo for farget hår som forsegler og forlenger fargens intensitet (kr 235, Sassoon, Illuminating Clean)
Sjampo for farget hår som forsegler og forlenger fargens intensitet (kr 235, Sassoon, Illuminating Clean) Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer