Vaske klær

Slik bevarer du fargen på svarte jeans

- Fargen holder lenger hvis du bruker svarte jeans og mørke klær i mer enn én dag, sier eksperten.

GODE TIPS: Svarte jeans kan fort miste fargen sin. Derfor har vi spurt eksperten hvordan vi kan bevare den lengst og best mulig. Foto: NTB
GODE TIPS: Svarte jeans kan fort miste fargen sin. Derfor har vi spurt eksperten hvordan vi kan bevare den lengst og best mulig. Foto: NTB Vis mer
Publisert

SIFO-forsker Ingun Grimstad Klepp har sammen med journalist og redaktør Tone Skårdal Tobiasson skrevet boka «Lettstelt. Rene klær med lite arbeid og miljøbelastning».

I den kommer det frem at sjeldnere klesvask sparer klærne dine. Ikke bare blir det mindre arbeid, men det blir også mindre miljøbelastning.

Dette er selvfølgelig noe vi ønsker å følge. Hvem vil vel ikke være snill mot både miljøet og klærne sine? Men det er visse plagg man følger vaskeinstruksen på, men likevel blir ikke resultatet som ønsket.

VASK SJELDNERE: Hvor ofte vasker du klærne dine? Kanskje for ofte? Foto: NTB
VASK SJELDNERE: Hvor ofte vasker du klærne dine? Kanskje for ofte? Foto: NTB Vis mer

Som med svarte jeans, for eksempel. Min kollega Ronja Rognmo sendte et fortvilet bilde av seg selv med sine svarte jeans som etter en vask ikke var så svarte lenger.

«Kan du skrive en sak om hvordan man bevarer fargen på svarte jeans?»

Dette er jo selvfølgelig noe vi må få til, men min navnesøster Malin Skaar, leder for Orkla forbrukerservice, er nok den som sitter på de beste tipsene av oss to:

- Fargen holder lenger hvis du bruker svarte jeans og mørke klær i mer enn én dag, sier hun.

KULT PLAGG: Svarte jeans kan brukes til så mangt! Foto: NTB
KULT PLAGG: Svarte jeans kan brukes til så mangt! Foto: NTB Vis mer

Skulle du få en flekk på plagget, anbefaler Skaar deg å utsette vaskingen og heller bare fjerne flekken. Hele plagget trengs jo ikke å vaskes selv om det er kommet en liten flekk på det!

- Du kan eventuelt henge svarte jeans og andre mørke klær til lufting.

Det finnes også vaskemidler som er egnet for farget eller svart tøy. Og når det er dags for å endelig vaske buksa, så er det et par ting du bør tenke på:

- Vreng buksen før vask og ikke bruk vaskemidler som det er blekemiddel i. Følg vaskeanvisning på buksen. Tøymykner bidrar til å smøre fibrene i tekstilen og kan dermed være med på å bevare mørke farger.

NOK MED LUFTING? Det kan hende buksen din faktisk ikke trengs å vaskes. Kanskje er det bare lufting som skal til? Foto: NTB
NOK MED LUFTING? Det kan hende buksen din faktisk ikke trengs å vaskes. Kanskje er det bare lufting som skal til? Foto: NTB Vis mer

5 kule svarte jeans

Svarte jeans kan brukes til så mangt og er blant de plaggene vi drar frem når vi er i tvil om hva vi skal ha på oss. Så nå gjelder det å passe godt på dem!

Kanskje er du på utkikk etter et nytt par? Sjekk ut noen av sesongens kule varianter her:

Dagmar, kr 2095
Dagmar, kr 2095 Vis mer
Cubus, kr 599
Cubus, kr 599 Vis mer
Bik Bok, kr 599
Bik Bok, kr 599 Vis mer
Bik Bok, kr 599
Bik Bok, kr 599 Vis mer
Monki, kr 400
Monki, kr 400 Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer