Kåret til årets forbilde:

Slik ble potetgullposekjolen til Amalie til

Den 15 år gamle jenta får masse oppmerksomhet for sine innovative kreasjoner.

AMALIE DRIVEKLEPP: 15-åringen vekker oppsikt med sine kreative design. Foto: Skjermdump fra Instagram / @amaliedriveklepp
AMALIE DRIVEKLEPP: 15-åringen vekker oppsikt med sine kreative design. Foto: Skjermdump fra Instagram / @amaliedriveklepp Vis mer
Publisert

Gjenbruk har aldri vært mer trendy. Det hele startet med sy om-dronninga Jenny Skavlans engasjement. Hun har skrevet bøker, gitt foredrag, engasjert unge til å finne fram nål og trå, og har også utviklet en app som skal gjøre det lettere for folk å handle brukt.

Daglig deler hun bilder og videosnutter på sosiale medier hvor hun viser hvordan du kan sy om en 70-tallskjole fra Fretex til en fantastisk topp som sklir rett inn i 2019.

Blant dem som har latt seg inspirere av gjenbruksdronningen er 15 år gamle Amalie Driveklepp. Da hun var 14 år gammel designet hun sin egen ballkjole. Ikke av materialer fra stoffbutikken og heller ikke av gamle klær kjøpt på Fretex, men av Ikea-poser.

På det tidspunktet var det mildt sagt et kjolehysteri i landet. Tusenvis av kroner ble, og blir fortsatt, brukt på kjoler til ungdomsskoleballet. På samme tid var det også mye oppmerksomhet rundt motehuset Balenciaga. En av deres kolleksjoner inneholdt nemlig en ny bag. En bag som lignet svært på den store blå du finner på Ikea.

I tiden etter kopieringen lot flere seg inspirere av den blå bagen. Det ble laget alt fra kjeder til sko av Ikea-posen, men det hele toppet seg da Amalie fra Harestua dukket opp på skoleballet i egendesignet kjole i blått og gult og fullt av Ikea-logoer.

- Jeg fikk veldig mange positive tilbakemeldinger. Folk synes det er bra at jeg gjør det jeg gjør, forteller Driveklepp til KK.

Ikke bare fikk hun oppmerksomhet på selve ballet, men flere medier plukket opp sy om-prosjektet til den da 14 år gamle jenta. Størst for Amalie, var nok da Jenny Skavlan publiserte bildet av henne i kjolen på sin Instagram-konto med følgende tekst:

«Amalie viser kreativitet, individualitet og et sunt sinn som både tenker miljø og budsjett når hun lager sin egen kjole til ballet. Dette er egenskaper som burde løftes frem. Alt for mange legger bånd på disse egenskapene fordi de skal følge flokken og er redde for å skille seg ut. Å være 14 år er for mange en tid for usikkerhet, og det krever ekstra mot å faktisk gjøre sin egen greie og stå mot presset. Jeg klapper for Amalie», skriver Skavlan.

Nå er det litt over ett år siden hun stilte opp i Ikeapose-kjole på nyttårsballet.

- Dagene i forkant ble jeg veldig usikker på om jeg faktisk skulle tørre å dra på ballet, men jeg måtte bare tenke at jeg ikke hadde noe å tape. Og siden jeg heller ikke hadde noen reserveløsning, så måtte jeg bare ha troen på at det ble positivt tatt imot, sier Driveklepp og fortsetter:

- Nå kvier jeg meg ikke lenger for å hoppe ut i ting utenfor normene fordi jeg har blitt mer trygg på at det går fint.

- Gøy å leke med «søppel»

Amalie Driveklepp bor på Harestua sammen med mor, far og sine yngre søsken. En kort togtur fra Oslo. Hjemme har hun et stort, fint rom i andre etasje. Selv om dette ser ut som et helt vanlig soverom, er det vanskelig å unngå det store, sølvskinnende skjørtet som står så fint i hjørnet av rommet.

KJOLEN: Skjørtet er laget av potetgullposer og overdelen, som ligger på gulvet, er laget av frokostblandingposer. Foto: KK
KJOLEN: Skjørtet er laget av potetgullposer og overdelen, som ligger på gulvet, er laget av frokostblandingposer. Foto: KK Vis mer

Da Amalie nok en gang skulle på ball i år, måtte selvfølgelig den kreative 15-åringen lage sin egen kjole. Denne gangen var det ingen logoer å skimte. Vel, hvert fall ikke før du løftet opp det fotside skjørtet.

Hvem sitter vel en fredagskveld med en neve ostepop i hånda og tenker: den tomme potetgullposen der kan jeg jo lage kjole av? Jo, det gjør Amalie. Hun fikk samlet sammen poser som tidligere hadde inneholdt alt fra tortillachips til popcorn og begynte å sy.

LAGET AV POTETGULLPOSER: Amalie Driveklepp (bildet) er svært kreativ! Foto: Scanpix
LAGET AV POTETGULLPOSER: Amalie Driveklepp (bildet) er svært kreativ! Foto: Scanpix Vis mer

Vel, egentlig begynte hun å stryke! For å få den effekten du ser på utsiden av skjørtet, la nemlig Amalie et strykejern ned på posene. Kanskje ikke de enkleste materialene å jobbe med, men til slutt satt Amalie igjen med en fantastisk ballkjole. En kjole som også skulle få mediedekning over hele Norge.

I tillegg ble Driveklepp kåret til årets forbilde under nyttårsballet. Året før, da hun hadde på seg Ikeapose-kjolen sto det «årets kjole» på båndet hun ble tildelt. Hun er glad det ikke var slik i år.

«Vi må bare bli flinkere til å se alle mulighetene vi har! Skolen valgte i år å ikke ha en pris for årets kjole, dette fordi de ønsker å dempe kjøpepresset. Det synes jeg er veldig bra! I år ble jeg derimot kåret til årets forbilde. For meg betyr det mye mer. Jeg merker at jeg blir litt rørt med tanken på alle som har stemt på meg. Det betyr så utrolig mye! Håper at det fremover blir flere som tør å gå mot strømmen», skriver Driveklepp til bildet av kjolen hun la ut på Instagram.

Foto: KK
Foto: KK Vis mer

- Nå har ikke jeg holdt på med design og søm veldig lenge, men etter å ha laget ting i disse materialene, har jeg funnet ut at det er absolutt noe jeg kommer til å fortsette med. Jeg synes det er utrolig gøy å leke med «søppel»!

Hun følger sjelden en oppskrift eller mønster, så Amalie møter i blant på utfordringer som må løses underveis. Inspirasjonen, den henter hun fra alle mulige steder.

- Hvis jeg ser noe jeg synes er kult, så får jeg alltid ideer til nye ting jeg kan lage. Men jeg synes det er veldig viktig at jeg ikke kopierer noe som andre har laget, men heller prøve å legge mitt særpreg på det.

Ønsker større engasjement

I samme etasje hjemme i Harestua, like ved siden av rommet til Amalie, finner du et åpent rom fullt av tekstiler, knapper, glidelåser, symaskiner og materialer både hun og moren bruker ofte.

- Jeg lærte å sy av mamma. Men bare det aller mest grunnleggende. Ellers er jeg selvlært! Noen ganger hender det at vi syr sammen.

Amalie forteller at moren ofte lager plagg til broren hennes på fire år, mens hun selv holder på med det hun kaller «litt mer spenstige prosjekter».

KREATIV: På dette rommet kommer flere gode ideer til live. Foto: Scanpix
KREATIV: På dette rommet kommer flere gode ideer til live. Foto: Scanpix Vis mer

- For tiden går det mye i skole og trening, men drømmen er å få stilt ut en kolleksjon hvor alle plaggene er laget av brukte, gamle tekstiler eller materialer. Jeg har også noen spennende prosjekter som jeg gleder meg til blir offentliggjort.

Nå ønsker 15-åringen at moteindustrien fortsetter å ta bærekraftige valg fremover. Hun synes også vi har en vei å gå når det kommer til å engasjere oss for miljø og bærekraft.

- Personlig gjør jeg det jeg kan, blant annet ved å handle brukte klær. Jeg prøver også å utnytte de ressursene vi allerede har tilgjengelig ved å redesigne gamle tekstiler. I tillegg prøver familien min å kutte litt ned på kjøttforbruket, og så plukker jeg opp søppel som dukker opp der jeg går.

Hvem vet? Kanskje blir det en ny kjole av søppelet Amalie plukker opp langs veien på Harestua?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer