Jakke

Slik blir du fin til og fra festen

Uten at du behøver å fryse deg blå.

ALLVÆRSJAKKA LEGGER DU HJEMME NÅR DU SKAL PÅ FEST: La deg inspirere av stilikoner som Pixie Geldof, Daisy Lowe, Kate Moss og Lily Collins, og vis kjolen din respekt i dyriske, fargerike, rutete eller klassisk svarte kåper. Foto: All Over Press
ALLVÆRSJAKKA LEGGER DU HJEMME NÅR DU SKAL PÅ FEST: La deg inspirere av stilikoner som Pixie Geldof, Daisy Lowe, Kate Moss og Lily Collins, og vis kjolen din respekt i dyriske, fargerike, rutete eller klassisk svarte kåper. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du funnet drømmekjolen for festsesongen? Et lekkert nummer i sort silke med et dryss av gull og paljetter, kanskje?

Da er det nesten synd om yttertøyet skal trekke ned stilen. En lurvete boblis eller en syrefarget sportsjakke har ingenting over den lille sorte å gjøre.

For selv om det er fristende å hoppe inn i allværsjakka når du skal fra a til b i vinterkulda, blir du selvsagt ekstra lekker i en pen kåpe. Og går du for en i ull eller fusk holder du varmen i samme slengen.

En liten ullbukse over strømpene, fôrede boots og smørmyke hansker på hendene vil dessuten sørge for at du er både godt nok polstret og elegant på en og samme tid.

FINE JAKKER TIL FESTKJOLEN: Fuskejakke med dyrisk print (kr 3900, By Malene Birger), jakke i saueull (kr 6000, Epilogue), mønstret (kr 2200, InWear), i lysegrått (kr 1000, H&M) og blå uniformsjakke (kr 800, Zara).  Foto: Produsenter
FINE JAKKER TIL FESTKJOLEN: Fuskejakke med dyrisk print (kr 3900, By Malene Birger), jakke i saueull (kr 6000, Epilogue), mønstret (kr 2200, InWear), i lysegrått (kr 1000, H&M) og blå uniformsjakke (kr 800, Zara). Foto: Produsenter Vis mer

Fuskejakke, leopard og tweed

Vi er mange som skal på julebord om dagen, og dette er virkelig den festen i året hvor vi kan ta den helt ut og pynte oss alt vi kan. Og da må ikke yttertøyet ødelegge all moroa.

Ifølge Solveig Elton Jacobsen, designer hos Bik Bok, er en lekker fuskejakke midt i blinken til festkjolen - både varm og stilig. Og er den vinterhvit, enda bedre - da lyser du opp i mørket i sesongens mest trendy farge.

- En fuskepels, for varmen sin del, en kul veske som har plass til det mest essensielle og som ikke er for tung å drasse på, gode sko å danse i og et antrekk man føler seg vel i, sier hun til KK.no.

Kåper med dyriske mønstre, tweed og knalle farger er også helt riktig.


BELTETRIKSET VI ELSKER: Ingenting er som et belte når du vil piffe opp gamle plagg. Prada går for lysebrune skinnbelter og Burberry Prorsum sverger til gull og tynne hvite varianter. Foto: All Over Press
BELTETRIKSET VI ELSKER: Ingenting er som et belte når du vil piffe opp gamle plagg. Prada går for lysebrune skinnbelter og Burberry Prorsum sverger til gull og tynne hvite varianter. Foto: All Over Press Vis mer

Piff opp den gamle kåpen

Men før du løper ut av huset for å kjøpe festvennlige kåper - husk at det er mye du kan gjøre for å piffe opp den gamle. Og her er beltet din gullbillett til å få supertrendy yttertøy - selv på gammelt gull. Vi ser det overalt på catwalken, fra Prada i Italia til Marc Jacobs i New York. Det dukker opp på rutete tweedkåper, trenchcoats og oversized jakker.

Og beltet skal være stramt - ikke henge løst og nonchalant over hoftene. Uttrykket er ladylike og elegant, og du må gjerne kjøre på med skinnhansker og hatter.

Å snurpe inn midjen med et belte gir deg dessuten en flott fasong. Husk at et mørkt belte gir en enda smalere midje.


Og du må gjerne la jakken være åpen, selv om du bruker belte. Det vil skape linjer som faktisk får deg til å virke høyere.

MED FÔR OG SKLISIKKER SÅLE: Disse bootsene tar deg trygt til og fra festen - til venstre i matt skinn med fôr (kr 1300, Aldo), høye skinnstøvler med fornuftig høyde på hælen (kr 1395, Zara) og superlekre skoletter med god såle (kr 1195, Clarks). Foto: KK.no/Produsentene
MED FÔR OG SKLISIKKER SÅLE: Disse bootsene tar deg trygt til og fra festen - til venstre i matt skinn med fôr (kr 1300, Aldo), høye skinnstøvler med fornuftig høyde på hælen (kr 1395, Zara) og superlekre skoletter med god såle (kr 1195, Clarks). Foto: KK.no/Produsentene Vis mer

Sko med foring

Du kan ikke gå på fest i pumps i Norge om vinteren. De må ligge i vesken til du kommer fram. Men ikke føl deg tvunget til å gå i trauste vinterstøvler av den grunn - det finnes faktisk ankelstøvletter som både har høye hæler, fôring og sklisikre gummisåler.

Og det er masse lekkert å velge mellom. Hva med et par flotte skinnstøvletter? Alt fra ankelhøye modeller til frekkiser som går langt opp på låret er trendy nå.

Og farger som sort, kamel og burgunder går igjen. Er du riktig heldig finner du varianter med gullpynt og fine detaljer.

- Til norsk klima er sko med foring og gode gummisåler som ikke sklir helt essensielt, sier Silje Brøter Olsen hos skomerket Aldo til KK.no.


- Sålen må ha mønster og gummien må være myk, for da vil den ikke sprekke opp i kaldt vær, og mønsteret vil også gi bedre feste på glatt føre, legger hun til.

Husk å pleie skinnet

Glatt, semsket eller røft. Hvis du vil ha et par sko som varer mer enn èn sesong, bør du satse på ekte skinn.

Ekte skinn puster bedre, og blir bare finere med årene.

Men husk å ta godt vare på dem. Sørg for at du impregnerer støvlettene jevnlig, fjerner stygge flekker med en gang og bruker skånsomme rensemidler for skinn når du skal ta bort skjolder.

Har du en nedstøvet flaske med Spenol stående på hylla? Kremen er faktisk ypperlig å fukte skinnet med.Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer