Bållukt klær:

Slik blir du kvitt bållukten fra klærne dine

Så idyllisk der og da, men ikke så herlig etterpå ...

BÅLLUKT: Vil du bli kvitt bållukten fra klærne dine? Vi viser deg hvordan du gjør det! FOTO: NTB Scanpix
BÅLLUKT: Vil du bli kvitt bållukten fra klærne dine? Vi viser deg hvordan du gjør det! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er nok mange som har planer om å fyre opp ett bål eller to i løpet av påsken. Det er jo lite som er hyggeligere enn å sitte rundt et varmt bål, omringet av snø, med solen i ansiktet mens man griller litt mat. Psst: Dette påskegodtet er «verstingen»!

Men du kjenner nok også igjen den mindre idylliske delen i denne situasjonen. Plutselig kommer det en bølge mot deg av røyk og du blir sittende i en sky av bållukt. Og denne lukten blir du nødvendigvis ikke kvitt med det første.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Vi tok derfor en prat med Malin Skaar, leder for forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram Plusstid.no, for å høre hvordan vi på best mulig måte kan få fjernet lukten av bål fra klærne våret. Er det bare å stappe den i vaskemaskinen og håpe på det beste?

- Da ville jeg ha fulgt disse tre stegene:
1. Bland ut Salmi i vann etter doseringsanvisning på flasken.
2. Dypp et frottéhåndkle oppi blandingen og vri det godt opp.
3. Legg håndkle over plagget og stryk med strykejern med lav varme. Dette gjelder kun for tekstiler som tåler stryking!

- Men hva skal man gjøre med tekstilene som ikke tåler stryking?

- Da kan du bruke en tøymykner som fjerner vond lukt i tøyet. Man kan også prøve å vaske noen runder i maskinen og passe på å la det henge ute til tørk, sier Skaar og fortsetter:

- Det er litt forskjell på tekstiltype i forhold til hvor godt lukten setter seg og hvor lett eller vanskelig det er å få den vekk.

LES OGSÅ: Lar du de nyvaskede klærne ligge?

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

3 ting du må vite om ullundertøyet ditt

Flere velger å tilbringe påska på fjellet, og da er det en selvfølge å pakke med seg ullundertøyet. Til tross for at vi nærmer oss den andre vårmåneden, er det fortsatt kaldt på fjellet!

Så, når vi er inne på det å vaske klær i påska, er det et par ting du bør notere deg når det gjelder ulltøyet ditt også:

1. Slik bør du vaske det

Selv om man som oftest bør følge vaskeanvisningen på lappen på plagget du skal vaske, er det ikke nødvendigvis slik at det gjelder for alle ullplaggene. Hvis det står «håndvask» på vaskeanvisningen til et ullplagg, går det fint å vaske det på maskin med ullprogram. Noen ullplagg kan du også slenge i tørketrommelen.

- Ull- og håndvaskprogrammene på dagens maskiner er like skånsomme, om ikke mer skånsomme, som å håndvaske selv. I slike programmer får plaggene perfekt temperatur, vogging og sentrifugering. Det er det ikke alltid like lett å få til for hånd, har Skaar tidligere uttalt til KK.no.

Flekk på ullplagget? Da kan du forbehandle flekken ved å helle på litt Milo og la det virke i cirka 30 min før vask, tipser Skaar.

Når du håndvasker er det ikke alltid like lett å få ut alt vannet av plagget. Men du har kanskje opplevd at det er lav sentrifugering på ullvask i maskin? Det har sin naturlige forklaring, ifølge en tidligere uttalelse av tekstilekspert Ingun Grimstad Klepp, forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

- Årsaken til at maskinene ikke har høyere omdreiningshastighet, er at produsentene ikke er spesielt opptatt av vask av ull. Det er jo ikke i så mange land dette er så viktig, som her hos oss. Men uansett om du sentrifugerer på en lavere hastighet, så vil svært mye av vannet gå ut og tørking blir ikke noe problem.

Les SIFOs råd for vasking av ull her.

VISSTE DU... At du når du håndvasker ull, er det ikke alltid like lett å få ut alt vannet av plagget? Foto: Scanpix
VISSTE DU... At du når du håndvasker ull, er det ikke alltid like lett å få ut alt vannet av plagget? Foto: Scanpix Vis mer

2. Ikke vask ulltrøya etter hver bruk

En av ulempene med ull er nemlig at det trekker til seg fukt, og hvis du svetter veldig mye - som under intens fysisk aktivitet, kan det fort føles tungt og vått, og bidra til at du blir kald. Superundertøy - som ofte er laget av polyester og polypropylen, klarer å transportere større mengder svette raskere bort fra huden, noe som gjør at du holder deg tørr selv ved høyt aktivitetsnivå.

Skal du ut og trene hardt over en kortere tidsperiode, er altså superundertøy best på denne tiden av året. Skal du ut og bevege deg i lavt til middels aktivitetsnivå, er ull klart best.

Én av fordelene med ullundertøy, er at det ikke behøver å vaskes så ofte som mange av oss tror. Sportstøyprodusent Helly Hansen har laget en egen «miniguide» til super/ullundertøybruk og vask. Og ifølge Kristoffer Ulriksen, som er kategorisjef og en av dem som har vært med på å utvikle heftet, trenger du faktisk ikke vaske ullundertøyet ditt mer enn etter hvert tredje, eller fjerde bruk.

I stedet for å slenge ulltøyet i maskinen, kan du heller henge det opp til grundig lufting. Svettelukt setter seg nemlig ikke like godt i ull, og ved å unngå for mye vasking, bevarer også stoffet seg bedre.

LES OGSÅ: 3 plagg fra vintergarderoben du kan bruke i vår

3. Ja, du kan ha ull i tørketrommelen

– Det er viktig at du ikke overdriver rengjøringen av ullklærne dine, har Ole Andreas Devold, teknisk sjef i Devold - produsent av sport og fritidsbekledning, tidligere fortalt KK.

Han sier at moderne ullplagg kan vaskes i maskinen på ullprogram opp til 40 grader celsius med såpe beregnet for ull. Og at du faktisk kan tørke klærne i trommelen!

– Hvis plagget er merket med «TEC» (total easy care) kan plagget også tørkes i trommelen, sier han.

LES OGSÅ: Derfor sliter mange med fett og statisk hår nå

HÅNDVASKET ULL: Dagens vaskemaskiner er så skånsomme, at de behandler ullplaggene dine mer varsom enn du gjør med håndvask. Foto: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press
HÅNDVASKET ULL: Dagens vaskemaskiner er så skånsomme, at de behandler ullplaggene dine mer varsom enn du gjør med håndvask. Foto: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer