Hårfjerning

Slik blir du kvitt barten

Sliter du med uønsket hårvekst over leppene?

BART: Mange gremmes over kraftig hårvekst i ansiktet og vil helst fjerne «barten».  Foto: Alliance - Fotolia
BART: Mange gremmes over kraftig hårvekst i ansiktet og vil helst fjerne «barten». Foto: Alliance - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle hår i ansiktet, og det er selvsagt der av en grunn. Likevel er det mange av oss som opplever hårveksten som sjenerende, særlig om den er kraftig eller veldig mørk. 

Dermed er vi også villige til å både tid og penger på å fjerne det uønskede ansiktshåret. 

Men hvilken metode er egentlig best?

Når du skal velge hvilken hårfjerningsmetode du vil bruke for å bli kvitt «barten», er det flere faktorer som spiller inn: Hvor ofte er du villig til å fjerne håret? Har du allergier eller sensitiv hud? Hvor godt tåler du smerte?

De ulike metodene har både fordeler og ulemper, men ekspertene vi har snakket med er enige om hva som er det dårligste valget.

LES OGSÅ: Ta barten med te

Barbering

– Barbering er ingen god løsning. Hårene vokser fort ut igjen og ser kraftigere ut. Jeg vil ikke anbefale å barbere hår i ansiktet, siden de avskårede hårene vil se litt kraftigere ut. Hår som vokser ut fra roten har tynnere tupper og vises ikke så godt, har Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i Dermagruppen, tidligere fortalt KK.no.

Thea Hansen hos Råh presiserte imidlertid at også barbering har en fordel:

– Fordelen med barbering er at det er smertefritt, sier hun, men understreker at resultatet kan bli mindre bra og at du fort kan virke litt «skjeggete».

LES OGSÅ: Den store hårfjerningsguiden

Bliss Poetic Waxing Strips for ansikt er voksstrips som enkelt og raskt fjerner dun på overleppen, kr 279.  Foto: Produsenten
Bliss Poetic Waxing Strips for ansikt er voksstrips som enkelt og raskt fjerner dun på overleppen, kr 279. Foto: Produsenten Vis mer

Voksing

Hansen er ikke i tvil om hvilken metode hun anbefaler for å fjerne dunet i ansiktet:

– Vi vil anbefale voksing. Dette er en rask metode for å få bort alt av dun. Ja, man blir litt rød rett etter man har vokset, men dette roer seg fort, sier hun.

Med voksing tar det også lenger tid før håret vokser tilbake, og resultatet ser bra ut lenger.

– Ulempen er at det gjør litt vondt, og du blir litt rød etter behandling, men det er ingen fare ved dette.

Også Johansen synes voksing er et godt alternativ.

– Voksing er en rask og enkel løsning. Strips kan kjøpes ferdige, og du bruker bare et par minutter på å fjerne alle hår på overleppen. Du må være litt forsiktig så stripsene ikke fester seg for godt på huden og skader den, sier hun.

Om du går for voksing er det viktig at huden er ren og tørr. Har du fuktig eller fet hud, kan det være et tips å påføre litt talkum før voksingen.

– Pass veldig på at voks-strips ikke kommer nær leppene! Huden der er for skjør for voksen, og hud kan rives av, sier Johansen.

En del reagerer dessuten på selve voksen, og om det er noe du opplever, bør du selvsagt unngå denne metoden.

LES OGSÅ: Bruk babyolje når du barberer leggene

FJERNER RASKT OG LENGST: Voksing er den behandlingsmetoden som kanskje er best, ifølge ekspertene. 
 Foto: Robert Hoetink - Fotolia
FJERNER RASKT OG LENGST: Voksing er den behandlingsmetoden som kanskje er best, ifølge ekspertene. Foto: Robert Hoetink - Fotolia Vis mer

Napping eller «threading»

– Napping eller «threading» er skånsomt for huden, men litt tidkrevende. Men reagerer man på hårfjerningsingredienser eller voks, er dette den beste løsningen, sier Johansen.

Hansen sier at selv om napping er tidkrevende og ikke nødvendigvis fjerner alt dunet, blir resultatet bedre enn ved barbering.

LES OGSÅ: Er det greit å nappe vekk hår fra bryster og mage?

EFFEKTIVT: Hårfjerningskremer er raske og effektive, men vær obs om du har sensitiv hud eller allergier. Mange kan oppleve å få irritert og rød hud av disse kremene, og noen får til og med allergiske reaksjoner Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
EFFEKTIVT: Hårfjerningskremer er raske og effektive, men vær obs om du har sensitiv hud eller allergier. Mange kan oppleve å få irritert og rød hud av disse kremene, og noen får til og med allergiske reaksjoner Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Hårfjerningskrem/-skum

– Hårfjerningskrem vil vi ikke anbefale å ta i ansiktet, i hvert fall ikke i nærheten av munn og nese, sier Hansen.

Hårfjerningskremer inneholder sterke stoffer, så sterke at du kan faktisk få brannsår av dem, sier hun.

ENKELT: Fuzz off fra Bliss er en hårfjerningskrem spesielt utviklet for ansiktet. Den virker i løpet av bare et par minutter, er skånsom og svært enkel å bruke, kr 229. Foto: Produsenten
ENKELT: Fuzz off fra Bliss er en hårfjerningskrem spesielt utviklet for ansiktet. Den virker i løpet av bare et par minutter, er skånsom og svært enkel å bruke, kr 229. Foto: Produsenten Vis mer

Det finnes dog kremer som er utviklet spesielt for ansiktet, og disse er mer skånsomme. Likevel bør du være veldig forsiktig og teste på et mindre synlig område først, slik det står i bruksanvisningen.

– Hårfjerningskremer er enkle å bruke og virker ganske raskt. Det er viktig å prøve seg frem til hvor lang virketid man tåler uten at huden blir irritert. Begynn med kortest mulig tid og finn frem til virketiden som fjerner hårene uten at huden blir rød, sier Johansen.

Og sørg altså for å bruke produkter som er laget for bruk i ansiktet!

LES OGSÅ: Gjør du denne barberingstabben?

Kan by på problemer

Rødhet, nupper og irritasjon er de mest vanlige problemene vi opplever når vi prøver å fjerne uønsket hårvekst, men det finnes heldigvis gode råd for å unngå dette. 

Start med å finne et produkt som passer for din hud.  

– Noen er veldig sensitive mot hårfjerningsingredienser og bør heller prøve seg på voksing eller napping. Andre tåler hårfjerningskrem bedre enn voks. Det er viktig at du følger instruksene nøye, sier Johansen. 

Du bør heller aldri la hårfjerningskremer virke for lenge. Dette kan nemlig gi kraftige reaksjoner, så prøv heller å fjerne den for tidlig enn for seint.

– Etter voksing eller napping vil noen få nupper eller små kviser. Dette kan unngås ved å bruke produkter med salisylsyre som demper betennelser, sier Johansen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer