Flekker

Slik blir du kvitt de vanskeligste flekkene

Ikke alt forsvinner i vaskemaskinen.

VRIENE FLEKKER: Av og til må du rett og slett fjerne flekkene før du hiver plagget i vaskemaskinen. Hvordan du fjerner de ulike typene flekker kan du lese mer om i denne saken. Foto: Per Ervland
VRIENE FLEKKER: Av og til må du rett og slett fjerne flekkene før du hiver plagget i vaskemaskinen. Hvordan du fjerner de ulike typene flekker kan du lese mer om i denne saken. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Når krisen – det vil si flekken – stirrer deg i hvitøyet, er det bare én ting å gjøre: Ta grep umiddelbart!

Gå løs på flekken straks den har havnet på plagget. Jo lenger den får sitte og trekke inn i fibrene, jo vanskeligere kan det bli å bli kvitt den.

Unngå å bare tørke bort det verste med en serviett og la det bli med det. Fjern flekken med én gang!

LES OGSÅ: Flekkene du bør fjerne FØR vask

Reager med en gang

Ikke alle flekker forsvinner etter en runde i vaskemaskinen – det har du sikkert oppdaget for lenge siden. Og vaskemiddelprodusentenes reklamefilmer hjelper lite når du sitter der med flekker på favorittplagget.

Heldigvis finnes det noen triks som kan redde deg selv fra de vanskeligste flekkene.

Ingrun Grimstad Klepp, som er tekstilekspert og forskningsleder hos SIFO (Statens Institutt for Forbruksforskning), har et genialt og ikke minst effektivt tips:

– Det absolutt viktigste, er å prøve å få vekk flekken så fort som mulig. Og det mest effektive for å løse opp en flekk raskt - uansett type (om det er fett, fargestoffer og lignende) er å vaske med vann, har hun tidligere uttalt til KK.no:

– Det funker helt fint å tørke av flekken med en våt klut, eller serviett, men det finnes en enda mer effektiv måte. Og det er faktisk å skylle flekken gjennom springen.

Slik gjør du det:
 • Gå på et toalett/bad så fort som mulig etter at du har sølt
 • Ta av deg plagget og tre det over springen.
 • Flekken skal være inntil munnen på kranen.
 • La deretter vannet renne forsiktig gjennom plagget akkurat der flekken er, slik at du ikke søler vann på hele plagget. Pass også på at vannet renner gjennom flekken bakvendt. Altså - la vannet renne gjennom flekken motsatt vei i forhold til hvordan flekken kom inn. Da vil vannet nemlig presse flekken tilbake, ut av stoffet på en mer effektiv måte.
 • Tørk deretter av med papir eller et håndkle.

  Se hvordan du gjør det i bildespesialen nedenfor:


  LES OGSÅ: Dropp dette når du vasker bh-en

  Skaff deg en flekkfjerningstabell

  Skylling gjennom kranen er selvsagt bare en nødløsning, og du bør vaske plagget når du kommer hjem, slik at flekken ikke setter seg.

  Husk imidlertid at ulike plagg i ulike materialer bør behandles med forskjellig type vaskemiddel for at flekken faktisk skal kunne bli borte.

  – Det er flere måter å fjerne ulike flekker best mulig på. Det aller enkleste er hvis du skaffer deg en flekkfjerningstabell (finnes ofte i rengjøringsbøker, som selges på nett og i bokhandel), og følger den, forklarer Grimstad Klepp.

  Fettflekker (smør, olje etc.)

  Om du har fått fettflekker på duken eller klærne, kan du prøve å finne fram potetmelet!

  Her er hva du gjør: Dryss potetmel på flekken, og la det være på i 15 minutter.

  Potetmel har en veldig god evne til å trekke til seg fuktighet, og dermed blir du kvitt det meste av fettet som har havnet på plagget. Etterpå børster du av melet, og vasker plagget som anvist på vaskelappen.

  Dersom flekken fortsatt er ganske synlig når potetmelet er børstet vekk, kan du fukte flekken med varmt vann, og ha på noen dråper oppvaskmiddel.

  Massér flekken forsiktig med fingrene så såpen skummer skikkelig. Dette hjelper til å løse opp fettet. Etterpå skyller du vekk all såpe, og vasker plagget som normalt.

  Har du ikke potetmel? Maismel (maizena) og talkumpulver fungerer også.

  – Det absolutt beste for å få fjernet fettflekker, er faktisk flytende oppvaskmiddel (som for eksempel zalo). Smør det på flekken, la det virke litt inn, og skyll deretter ut gjennom springen, slik jeg nevnte i tipset lenger oppe i saken. Dette vil gjøre at du ikke får masse ekstra oppvaskmiddel/såpe i vaskemaskinen (fører til skum) om plagget skal vaskes. Skal du ikke vaskes plagget, må såpen uansett skylles ut, sier Grimstad Klepp.

  LES OGSÅ: Slik redder du den krympede ullgenseren

  Gule svetteringer

  Svetteflekker som setter seg i klærne er utrolig irriterende, særlig ringene som setter seg i lyse og hvite plagg, hvor de gule merkene synes spesielt godt.

  Årsaken til at gule svetteringer er såpass tøffe å få bort, har sammenheng med svettetypen din. Svettetype er helt individuelt, og kroppsvæsken inneholder ikke bare vann, men også salt, feromoner, natriumklorid og andre stoffer som setter merker.

  (Saken fortsetter under bildet.)


  I tillegg kan deodoranten - sammen med svetten , resultere i ekstra gule og stygge merker.

  Ifølge Else Liv Hagesæther, som er rengjøringsekspert og forfatter av flere rengjøringsbøker - deriblant «RENT - så enkelt!», er det hovedsakelig to typer svette vi skiller mellom - sur svette og basisk svette.

  Siden du ikke vet hva slags svettetype du selv har, bør du derfor prøve deg litt frem med følgende av Hagesæthers tips:

  – Prøv å bløtlegge enten med vann tilsatt litt eddik (eddik fjerner også sterk svettelukt), med vann tilsatt salmiakk (én teskje salmiakk per desliiter vann), eller i lunkent vann tilsatt Biotex, råder hun:

  – Her må du rett og slett bare prøve deg frem, og husk å vaske plagget etterpå.

  Er det en T-skjorte, topp eller bukse av bomull du ikke får vekk flekken fra, kan du også prøve sitronjuice-trikset.

  Hell juicen – enten fersk eller fra flaske, på flekken og vask deretter plagget som normalt. Dette skal fjerne flekken.

  (Saken fortsetter under bildet.)


  OBS: Har du kjøpt et brukt- eller vintageplagg som lukter gammel svette? I denne artikkelen får du tips om hvordan du blir kvitt den vonde lukten.

  LES OGSÅ: Slik blir du kvitt dårlig kroppslukt

  Vin- og matflekker

  Har du sølt på den nye kjolen, buksen eller blusen, bør du imidlertid ikke kaste deg over nærmeste serviett og gyve løs på den irriterende flekken.

  Ja, det fungerer fint å dyppe en klut eller serviett i litt vann, for så å dabbe forsiktig på flekken, men det å skrubbe hardt kan faktisk bare gjøre problemet verre.

  Prøv heller å skylle ut flekken med vann det er beskrevet lenger opp i saken. Vask deretter klærne som vaskeanvisningen foreslår så snart du kommer hjem.

  Proteinflekker (blod, egg, urin etc.):

  – Proteinflekker lar seg enklest fjerne ved bruk av vaskemiddel med enzymer. Enzymene bryter nemlig ned proteinene i flekken. Slike midler er ofte til bløtgjøring og småvask, som for eksempel Biotex, men det finnes mange flere produkter og.

  Flekker på proteinfiber (ull, silke etc.).

  – Ull og silke inneholder jo proteiner, og da bør du IKKE bruke vaskepulver med enzymer, da dette vil bryte ned og ødelegge materialet. IKKE bruk noe annet enn vaskemiddel som er laget spesielt for ull og silke. I tillegg til enzymer vil også blekemidler og feil PH i vaskemiddelet kunne ødelegge.

  – Et godt råd, dersom du er usikker på om du bruker riktig flekkfjerningsmiddel, er å prøve det ut på et sted der det ikke syns for godt først, avslutter Grimstad Klepp.

  (Saken fortsetter under bildet.)


  Ymse andre flekker

  Gode tips til hvordan og hva du kan bruke for å fjerne vanskelige flekker finner du nedenfor:
  (Kilde: Rosenvold Klær AS - ekstern lenke)

  • Beis eller oljemaling (ny) – fjernes med white spirit
  • Blod (gammelt) – vaskes med enzymholdig vaskemiddel
  • Blod (nytt) – fjernes med kaldt vann
  • Fett eller olje – fjernes med white spirit, flytende oppvaskmiddel og varmt vann
  • Grønske (gammel) – fjernes med flekkfjerninsmiddel
  • Grønske (ny) – fjernes med husholdningssåpe og vann
  • Kulepenn (gammel) – fjernes med flekkfjerningsmiddel
  • Kulepenn (ny) – fjernes med husholdningssåpe og vann
  • Lakk eller neglelakk – fjernes med flekkfjerningsmiddel
  • Lim (vannfast) – fjernes med flekkfjerningsmiddel
  • Rust – fjernes med rustfjerner
  • Skismørning – fjernes med håndrensepasta eller white spirit
  • Skokrem – fjernes med håndrensepasta eller white spirit
  • Stearin – skrapes bort, restene smeltes med strykejern (legg papirhåndkle over og under flekken) og vaskes
  • Tyggegummi – kjøles ned med isbiter i plast (eller hele plagget legges i fryseren), skrapes bort og fjernes med white spirit
  • Tusjpenn (gammel) – fjernes med flekkfjerningsmiddel
  • Tusjpenn (ny) – fjernes med husholdningssåpe og vann
  • Tusj (vannfast)– fjernes med white spirit

  Flere supre tips til hvordan du blir kvitt vriene flekker får du i denne saken!

  LES OGSÅ: Slik fjerner du flekker på semsket skinn

  Sjekk Grønn Hverdags nettsider for en fin oversikt over hvilke flekker som fjernes med hva.

  REDNINGEN: Maizena har samme gode oppsugningskraft som potetmel. Foto: Unilever
  REDNINGEN: Maizena har samme gode oppsugningskraft som potetmel. Foto: Unilever Vis mer
  SETTER FLEKKER: Svette under armene, kan fort sette seg i plaggene du har på deg og lage stygge, gule flekker under ermene. Disse flekkene kan ofte være svært vanskelig å få bort. Foto: Getty Images/iStockphoto
  SETTER FLEKKER: Svette under armene, kan fort sette seg i plaggene du har på deg og lage stygge, gule flekker under ermene. Disse flekkene kan ofte være svært vanskelig å få bort. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
  SITRONJUICE: Sitronjuice - enten fersk som du presser selv, eller den som kommer på flaske, kan hjelpe deg med å bli kvitt gule svetteringer på bomullsplagg. Foto: Thinkstock
  SITRONJUICE: Sitronjuice - enten fersk som du presser selv, eller den som kommer på flaske, kan hjelpe deg med å bli kvitt gule svetteringer på bomullsplagg. Foto: Thinkstock Vis mer
  FØLG ANVISNINGEN: Mange flekker bør fjernes før du hiver det tilsølte plagget i vaskemaskinen. Husk å velge riktig vaskemiddel til den typen tøy du skal vaske, og følg vaskeinstruksene på plagget nøye. Foto: Getty Images/iStockphoto
  FØLG ANVISNINGEN: Mange flekker bør fjernes før du hiver det tilsølte plagget i vaskemaskinen. Husk å velge riktig vaskemiddel til den typen tøy du skal vaske, og følg vaskeinstruksene på plagget nøye. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer