Flekker

Slik blir du kvitt gule svetteringer

Alt du trenger er en sitron, salmiakk eller eddik. Sjekk hvordan du gjør det!

SETTER FLEKKER: Svette under ermene - som på bildet, kan fort sette seg i plaggene du har på deg og lage stygge, gule flekker. Disse flekkene kan ofte være svært vanskelig å få bort.  Foto: Getty Images/iStockphoto
SETTER FLEKKER: Svette under ermene - som på bildet, kan fort sette seg i plaggene du har på deg og lage stygge, gule flekker. Disse flekkene kan ofte være svært vanskelig å få bort. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Svetteflekker som setter seg i klærne er utrolig irriterende og særlig de som setter seg i lyse og hvite plagg, hvor de gule merkene under armene synes spesielt godt.

Ikke bare er flekkene usexy, men de kan også være særdeles vanskelig å bli kvitt. Og det er ikke alltid at maskinvask, eller bruk av sterke flekkfjerningsmidler - som Vanish og Biotex, fungerer.

LES OGSÅ: Svetter du plagsomt mye?

SITRONJUICE: Sitronjuice - enten fersk som du presser selv, eller den som kommer på flaske, kan hjelpe deg med å bli kvitt gule svetteringer på bomullsplagg.  Foto: Thinkstock
SITRONJUICE: Sitronjuice - enten fersk som du presser selv, eller den som kommer på flaske, kan hjelpe deg med å bli kvitt gule svetteringer på bomullsplagg. Foto: Thinkstock Vis mer

To typer svette

Årsaken til at gule svetteringer er såpass tøffe å få bort, har sammenheng med svettetypen din. Svettetype er helt individuelt, og kroppsvæsken inneholder ikke bare vann, men også salt, feromoner, natriumklorid og andre stoffer som setter merker.

I tillegg kan deodoranten - sammen med svetten , resultere i ekstra gule og stygge merker.

Ifølge Else Liv Hagesæther, som er rengjøringsekspert og forfatter av flere rengjøringsbøker - deriblant «RENT - så enkelt!»., er det hovedsakelig to typer svette vi skiller mellom - sur svette og basisk svette.

- Svette kan enten være basisk eller sur. Derfor må svetteflekker løses på forskjellige måter, forklarer hun i boken.


LES OGSÅ: Derfor bør du ta på deodorant om kvelden

Sitron, eddik og salmiakk

Siden du ikke vet hva slags svettetype du selv har, bør du derfor prøve deg litt frem med følgende av Hagesæthers tips:

- Prøv å bløtlegge enten med vann tilsatt litt eddik (eddik fjerner også sterk svettelukt), med vann tilsatt salmiakk (én teskje salmiakk per desliiter vann), eller i lunkent vann tilsatt Biotex, råder hun:

- Her må du rett og slett bare prøve deg frem, og husk å vaske plagget etterpå.

Er det en bomulls t-skjorte, topp eller bukse du ikke får vekk flekken fra, kan du også prøve sitronjuice-trikset.

Hell juicen - enten fersk eller fra flaske, på flekken og vask deretter plagget som normalt. Dette skal fjerne flekken.

OBS: Har du kjøpt et brukt - eller vintageplagg som lukter gammel svette? I denne artikkelen får du tips om hvordan du blir kvitt den vonde lukten.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt dårlig kroppslukt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer