Artikkelen kan inneholde annonselenker

Slik blir du kvitt pigmentflekkene

For effektiv behandling av pigmentering, er det viktig å se etter riktige ingredienser.

PIGMENTFLEKKER: Pigmentflekker er veldig vanlig, men skjemmende for mange. FOTO: NTB
PIGMENTFLEKKER: Pigmentflekker er veldig vanlig, men skjemmende for mange. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Sommeren et høytid for soling, og dermed pigmentering. Det viktigste produktet å bruke, for å unngå pigmentering er solkrem med høy SPF og gode UVA-filter.

Det er mange produkter som lover å redusere pigmentering, men det er spesifikt noen ingredienser man vet er effektive, etter å ha studert dem i flere år. Disse ingrediensene jobber ikke over natten, men ved jevnlig bruk, over tid, vil man kunne se bedring i pigmentering og ujevn hudtone etter kviser og arr.

Melasma er en form for pigmentering, ofte trigget av hormonelle endringer i kroppen, i kombinasjon med UV-stråler. Melasma kjennetegnes ofte, men ikke alltid, med at deler av huden i ansiktet har mørkere farge, ofte tilnærmet symmetrisk mønster, på begge sider av ansiktet, gjerne i kinn, på hake og i pannen.

Melasma er den vanskeligste formen for pigmentering å bli kvitt, her kan det vært lurt å kontakte hudklinikk for hjelp.

For all annen pigmentering er dette ingrediensene du skal se etter:

  • Arbutin
  • Azelainsyre
  • Retinol
  • Askorbinsyre (C-vitamin)
  • Glykolsyre

Effektive multitaskere

Vi har plukket ut noen av de mest effektive produktene for å redusere pigmentering, men det er viktig å understreke at man ikke bør kombinere alle disse produktene samtidig. Det kan fort bli for mye for huden og man gjør mer skade enn godt.

Skinceuticals Photo A+ Brightening Treatment er en av de mest spennende produktene for å redusere pigmentering, fordi den kombinerer azelainsyre og arbutin, som vi ikke ser i så mange andre produkter. I tillegg til disse inneholder serumet, som er oljefritt, niacinamide, som også kan redusere pigmentering noe.

Serumet er lett og trekker kjapt inn. Azelainsyre er en av de mest effektive ingrediensene mot rosacea, fordi den virker betennelsesdempende. Ingrediensen er også effektiv mot kviser og fet hud. Dette serumet bør derfor kunne brukes av de fleste hudtyper. Bruk i kveldsrutinen, etter rens og følg opp med fuktighetskrem.

Skinceuticals Phyto A+ Brightening Treatment
Skinceuticals Phyto A+ Brightening Treatment Vis mer

Medik8 Crystal Retinal 3 inneholder stjerneingrediensen retinaldehyd, som er hakket mer effektivt enn den mer kjente ingrediensen retinol. De er i samme «familie» og har de samme egenskapene. Dette er en multitasker av en ingrediensen som kan bidra til å redusere pigmentering, jevne ut linjer, gi mer «fylde» til huden, fordi den stimulerer kollagen, gir en jevnere hudtekstur og kan redusere synligheten av porer.

Man skal «trene» huden opp til å tåle ingrediensen, så start forsiktig, ved å bruke dette produktet kun et par ganger i uken, i kveldsrutinen, inntil huden tilvennes ingrediensen. Vær oppmerksom på at denne typen produkter kan være for potent for sensitive hudtyper.

Medik8 Crystal Retinal 3
Medik8 Crystal Retinal 3 Vis mer

Dermaceutic Turn Over er en nattkrem med 15% glykolsyre, som stimulerer cellefornyelse, reduserer pigmentering, styrker fuktighetsnivået i huden og gir en jevnere hudtekstur. Fordi produktet inneholder en høy konsentrasjon av glykolsyre kan huden prikke og svi litt når man påfører produktet. Dette produktet skal brukes i kveldsrutinen, etter rens, før fuktighetskrem. Glykolsyre gjør huden mer sensitiv for UV-lys, så det er spesielt viktig å bruke solkrem på dagen når man bruker denne kremen.

Dermaceutic Turn Over
Dermaceutic Turn Over Vis mer

Obagi Professional-C Serum med 20% innhold av askorbinsyre (C-vitamin) er et potent serum som skal brukes på dagen, etter rens, før fuktighetskrem og solkrem. Askorbinsyre kan redusere pigmentering, stimulere kollagenproduksjon, for fylde i huden, gir glød og gir sterkere beskyttelse mot UV-stråler i kombinasjon med solkrem. C-vitamin kan kombineres med en av produktene over, om man bruker C-vitamin i morgenrutinen og en av de andre serumene i kveldsrutinen.

Obagi Professional-C Serum 20%
Obagi Professional-C Serum 20% Vis mer

La Roche-Posay UVMUNE 400 SPF 50 er en solkrem med god UVB-beskyttelse og spesielt god UVA-beskyttelse, som er spesielt viktig for å unngå pigmentering, eller forhindre at pigmentering forverres. Dette er en lett formel som kan brukes av alle hudtyper. Solkrem er et «må ha», om man bruker aktive ingredienser og er det beste produktet vi har, for å bevare en frisk og sunn hud.

La Roche-Posay UVMUNE 400 SPF 50
La Roche-Posay UVMUNE 400 SPF 50 Vis mer

Når man starter å bruke mer potente produkter er det viktig å huske på dette:

  • Start forsiktig, dette er som «trening» for huden, som må tilvennes ingrediensen.
  • Bruk gode fuktighetsgivende serum og kremer, for å ivareta hudbarrieren.
  • Bruk solkrem, helst SPF 30 eller SPF 50, hver dag, uansett vær.
  • Hudpleie er et maraton, ikke en sprint. Jevnlig bruk, over tid, vil gi resultater.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer