Flekkfjerning:

Slik blir du kvitt sminkeflekker på klærne

Kan du bruke sminkefjerner, for eksempel? Ekspertene har svaret.

SMINKEFLEKKER: Det kan være vanskelig å fjerne sminkeflekker fra klær. FOTO: NTB Scanpix
SMINKEFLEKKER: Det kan være vanskelig å fjerne sminkeflekker fra klær. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Sminkeflekker på klær - noe så irriterende! Vi har vel alle opplevd å søle til klærne når vi stresser med morgenstellet på badet, eller når vi nysminket har dratt den hvite genseren over hodet?

Sminkeflekker kan være vriene å få vekk. Her får du de beste tipsene til neste gang uhellet skulle være ute.

Forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, Ingun Grimstad Klepp, sier at vi burde unngå å få sminkeflekker på klærne, nettopp fordi de kan være vanskelige å få av.

Derfor kan det være lurt å ta noen forholdsregler når du sminker deg. For eksempel kan du legge et tynt skjerf over hodet når du tar på klærne etter at du har sminket deg.

- Bruk også slike tynne skjerf for å beskytte klærne om du allerede har dem på. Å unngå å få flekker er lettere enn å fjerne dem, forklarer Klepp.

Videre forklarer hun at sminke kan være ulike ting, men veldig ofte er det en blanding av fett og farge.

- På fett har vann liten virkning, og kaldt vann hjelper ikke, sier hun.

Fett bør heller fjernes med noe som løser fett, for eksempel oppvaskmiddel eller flekkfjerningsmiddel. Det er uansett viktig at du fjerner flekken så raskt som mulig.

Kan du bruke sminkefjerner på flekkene?

Også Malin Skaar, som er leder for Orkla Forbrukerservice og vaskeekspert på plusstid.no, understreker at sminke dessverre kan være vanskelig å fjerne fra klær.

Derfor er det viktig å få skylt eller vasket flekken så fort som mulig.

- Har man mulighet til å skylle gjennom flekken med rennende, lunkent vann med én gang så er dette en stor fordel, sier hun til KK.

Et godt tips er å forbehandle flekken med et flytende vaskemiddel og la det virke i omtrent tretti minutter før vask. Du kan også spraye på med en flekkfjerningsspray og la det virke en liten stund (etter anbefaling på flasken), før vask. Om plagget er lyst eller hvitt, bør du bruke et pulver som inneholder blekemiddel.

Vask på så høy temperatur som mulig (se vaskelappen) – aller helst på 60 grader.

Det kan også virke logisk å bruke sminkefjerner for å få vekk flekkene, men husk at noen sminkefjernere inneholder olje. Skaar forteller at hun ikke selv har testet sminkefjerner på sminkeflekker. Det kan fungere, men det er lurt å teste på et lite synlig sted først i tilfelle den tar fargen eller etterlater en flekk, sier hun.

LES OGSÅ: Bruk tannbørsten på de hvite skoene dine

SKYLL PLAGGET: Om du har mulighet, bør du skylde plagget med én gang du oppdager flekken. FOTO: Shutterstock
SKYLL PLAGGET: Om du har mulighet, bør du skylde plagget med én gang du oppdager flekken. FOTO: Shutterstock Vis mer

Tips for å unngå foundation på klærne

Du har kanskje opplevd å få flekker på klærne fra både maskara, foundation, leppestift og øyenfarge. Hvilken type sminke som er verst å få vekk, avhenger nok like mye fra merke til merke som fra type sminke, forklarer Skaar.

- Sminke som skal sitte ekstra godt , som for eksempel vannfast maskara , vil nok være vanskeligere enn «vanlig» sminke.

Det vanligste å oppleve er nok foundation-flekker på klærne, kanskje spesielt på krager og høyhalsede gensere. Stylist og moteblogger Line Langmo har tidligere gitt KK sine beste tips for å unngå foundation-flekker på klær:

1. Smink deg først
Til tross for «foundationfaren» som lurer, er Langmos erfaring at dryss fra pudder og øyenskygge, kan være vel så vanskelig å få vekk som foundation.

2. Bruk silkeskjerf
Å legge et silkeskjerf foran ansiktet og halsen når du tar på deg blusen eller genseren, er ifølge Langmo blitt et klassisk triks med god grunn.

- Dette er et av de beste triksene jeg har kommet over så langt, sier hun og legger til at dette virkelig fungerer når du vil være helt sikker på at klærne verken får flekker fra foundation eller annen sminke.

3. Når uhellet først er ute
Dersom skaden først er skjedd, er våtservietter stylistens redning.

- Det funker som bare det, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer