HÅR: Lyst på sunnere hår til høsten? Her får du ekspertenes beste tips!
HÅR: Lyst på sunnere hår til høsten? Her får du ekspertenes beste tips! Vis mer

Hår:

Slik blir håret ditt høstklart

Ekspertenes beste tips for å rydde opp i sommerflokene!

Publisert

Sommeren har kommet, og dessverre for mange også gått. Tilbake sitter vi, litt blakkere, litt eldre og ikke minst med slitte hårtupper. Ettersom jeg lever livet i favør av quick fixere, begynner jeg hverdagen med å ta tilbake de PLETTFRIE lokkene.

Og uten salt, sol og svette - skal det på min vakt jammen ikke stå mye mellom dere heller, kjære lesere og det plettfrie håret. Her får dere ekspertenes beste tips til hvordan dere kan få vakre lokker til høsten.

Jasmine Staahl ved Oslo Hair and Beauty forklarer at feriemånedene kan slite håret på flere vis.

- Det finnes tre typer hårskader: mekanisk, termisk og kjemisk. Sommeren er gjerne en blanding av alle tre, sier hun.

Så hva innebærer mekanismene? Termiske skader er varmeskader fra temperaturer over 60 grader. Rettetang, krølltang og hårføner kan bidra her. Mekaniske skader er alt fra børsting og hårstrikker til vind. Dette er gjerne hovedårsaken til de irriterende, oppsplittede tuppene. Til slutt kommer kjemiske skader. Dette er alt av farging, bleking og bruk av sitron i håret. Prosessene lager «prikker» på hårstråene som kalles hårknuter, som før eller senere gjør at de vil knekke.

LES OGSÅ: Hva gjør du når håret blir grønt av klor, sol og strand?

- Kan slite håret sønder og sammen

Frisøren anbefaler en rensende behandling som fjerner salt, klor og olje etter sommerukene.

- Når håret er ordentlig rent, bør man ty til en dypere pleie. Avhengig av utgangspunktet trenger man en kombinasjon av proteiner og fukt, tipser Staahl.

EKSPERT: Jasmine Staahl ved Oslo Hair and Beauty forklarer at sommeren kan skade håret på mange måter. Foto:PRIVAT
EKSPERT: Jasmine Staahl ved Oslo Hair and Beauty forklarer at sommeren kan skade håret på mange måter. Foto:PRIVAT Vis mer

Videre forklarer hun at proteinene virker styrkende på håret og er spesielt viktige ved kjemiske skader. Fuktingen gir på sin side myket og kjembarhet.

- Dersom du har veldig slitte tupper, bør du ikke gå uten å klippe det. Da kan det slite seg sønder og sammen, advarer hun.

Likevel kan det virke som om enkelte kommer unna med alt. Er det egentlig sånn at noen hårtyper slipper billigere unna? Ifølge frisPøren gjør man hvert fall ikke det, dersom man har farget håret.

- Farget hår er kjemisk behandlet og det kan være årsak til en svelling av hårstråene som gjør det ømfintlig mot ytre påvirkninger, forklarer hun og legger til at bleking er den desidert verste av fargemetodene. Dette gjør nemlig svellingen enda kraftigere.

Krøll med krøllene?

Staahl forklarer at krøllete hår også er utsatt, da det er tørt og ømfintlig av natur. Den biokjemiske forklaringen på det er at skjellaget i hårstråene spriker mer hos krølltoppene.

- De trenger uendelig med fukt. Har man allerede fått skadet håret, burde man også legge til proteiner da fukten fester seg på dette.

- Med andre ord, sklir fukten rett ut av håret dersom man mangler protein, sier hun.

Les også : 5 grunner til at håret ditt er fett

Har du den «vanskeligste» hårtypen?

Er du derimot blant de med «fint» hår, er skjellaget tynnere enn hos de med tykkere teksturer og du er da mer utsatt i solstrålene i følge eksperten.

- Tynnere hår trenger mer solbeskyttelse enn tykkere, sier hun. Har du beholdt din naturlige farge har du uansett per definisjon ikke kjemisk skadd hår. Dette hinder derimot ikke termiske eller mekaniske skader. Håret kan derfor også trenge både proteiner og fuktighet.

- Det aller vanskeligste er tynt, krøllete hår som er slitt. Det har alle tre type skader. Her bør man gå «all in» hvis man ikke vil at det skal bli ødelagt, råder hun.

Pssst! Her ser du frisørens tips for å vite om du kler kort eller langt hår!

- Det verste du gjør…

For oss som kanskje ikke regner prinsessehåret som sannsynlig, kan det være greit å hvert fall vite hva det aller verste man kan gjøre mot håret er. Ifølge frisøren ligger den største tabben, som så mye annet i livet, i å ignorere et problem.

- Det blir det bare verre av. Gjør du for eksempel en ny kjemisk behandling og ikke klipper det, blir det bare dumt, sier hun.

Å prøve å glatte over problemet, er heller ikke alltid å anbefale. Frisøren forklarer at mange nettopp prøver å glatte eller krølle mer enn vanlig for å få styr på manken. Dette forverrer vanligvis bare et allerede dårlig utgangspunkt.

- Varme verktøy skal ikke brukes oftere enn hver 48. time. Dette er fordi svovelbindinger i håret trenger tiden for å gå tilbake til sin nullposisjon, forklarer hun.

Bruker man det oftere enn dette kan de ifølge frisøren bli borte for alltid.

- Tilslutt er det ingen svovelbindinger igjen og man har slitt av håret, advarer hun.

Les også: 3 frisører om sommerens hårtrender

- Alle hårtyper trenger pleie

Christopher Mørch Husby daglig leder av Jan Thomas Studio mener at de fleste hårtyper trenger pleie.

- Uavhengig av hårkvalitet er det alltid viktig å ta vare på og beskytte håret for å bevare glans og kvalitet, forklarer han.

EKSPERT:Christopher Mørch Husby daglig leder av Jan Thomas Studio mener en hårkur kan gjøre susen. Foto: PRIVAT
EKSPERT:Christopher Mørch Husby daglig leder av Jan Thomas Studio mener en hårkur kan gjøre susen. Foto: PRIVAT Vis mer

Videre forteller Mørch Husby at de alltid anbefaler kunder å ta med seg en solserie hjem når det nærmer seg sommeren.

Solseriene er produkter som beskytter håret mot ekstra slitasje som sol og UV stråling. De bør ifølge Mørch Husby alltid inkludere shampoo, balsam og en kur. I tillegg bør en også investere i en leave-in conditioner som beskytter håret litt ekstra.

- Dette vil ikke bare hjelpe deg med å ta vare på håret og bevare glansen, men produktene vil også holde på fargen dersom du farger håret, sier han.

Videre forklarer den daglige lederen at sol og bading kan gjøre håret svært tørt. Han trekker også frem at de som har farget håret, bør være spesielt oppmerksomme da fargepigmentene slipper raskere hvis håret er ubeskyttet.

Visste du om denne nødløsningen?

Dersom man tilfeldigvis var en av de som ikke fikk med seg frisøren smarte råd for sommerhåret og har nytt været uten hverken skaut eller solkrem. Hva gjør man da?

- En ordentlig god kur er aldri feil. Vi anbefaler en god hårkur som både pleier å beskytter håret, råder Mørch Husby.

Hans anbefaling er at du henvender deg til din faste salong eller beauty destinasjon. Da det er lettere å velge riktig kur, som ofte er avhenge av din hårtype.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer