Fin

- Slik blir jeansrumpa fin

Dongeridronningen Ingunn Birkeland gir gode råd om hvordan du får en spretten stuss. Men på visningen satset hun på kjoler.

- JEANS MÅ FÅ DEG TIL Å FØLE DEG VEL: Fra venstre designer Ingunn Birkeland, et stykk DONGERIosl-rumpe og skuespiller Petronella Barker.  Foto: Per Ervland
- JEANS MÅ FÅ DEG TIL Å FØLE DEG VEL: Fra venstre designer Ingunn Birkeland, et stykk DONGERIosl-rumpe og skuespiller Petronella Barker. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Alle vet hvor vanskelig det er å finne den perfekte olabuksen. Enten får vi plutselig en gigantisk rørleggersprekk eller så sagger knærne langt ned på bakken. Derfor dro vi på Oslo Fashion Week-visningen til Ingunn Birkeland, damen bak det norske jeansmerket DONGERIosl, for å få eksperthjelp.

- Må holde alt på plass

I salen rundt catwalken kryr det av Birkeland-fans med DONGERIosl-jeans. Masse rumper med designerens karakteristiske røde merkelapp på. En av disse tilhører skuespiller Petronella Barker. I tillegg til buksen har hun en hvit og shiny smokingskjorte signert Birkeland, toppet med en rutete dressjakke fra Dolce & Gabbana og veske fra Chanel.- Jeg er stor fan av Ingunn Birkelands bukser, så vel som kjolene og basisplaggene hennes, sier den «Rosmersholm»-aktuelle skuespilleren til kk.no.Hvordan vil du beskrive den perfekte olabuksen?- Først og fremst må den sitte bra og få meg til å føle meg vel. Jeg liker at den er høy i livet og holder ting på plass, sier Petronella.- Men viktigst av alt er det å finne sin egen stil, om det så er åletrange eller baggy bukser man liker, legger hun til.

- Kjør på med selvtillit

Skuespiller Marian Saastad Ottesen, som gikk visning for Birkeland under moteuken i februar i fjor, er også på plass på showet.- Jeg tror mange jenter har problemer med å finne den perfekte jeansen som man føler seg en million dollar i. Nøkkelen er å ha selvtillit, det er det det handler om. Man må tenke at man er fin, at man er topp, sier Ottesen.«Tatt av kvinnen»-stjernen har byttet ut olabukser med skjørt i aften, riktignok fra Birkeland det også, og jazzet opp antrekket med en dyrisk tigertrøye fra engelske Top Shop.Men hun har sansen for DONGERIosl-buksene, fordi de sitter så bra, som hun sier, og ikke minst at det finnes et eget norsk jeansmerke. - Det er fint at det er noen norske som satser på jeansproduksjon, i Sverige har de jo masse merker, sier Mariann.

En motpol mot Acne og Nudie

Det var nettopp det som forundret Ingunn Birkeland også, etter at hun kom hjem fra en tur til Stockholm for noen år siden. Hvorfor er det ingen nordmenn som har prøvd å etablere et jeansmerke i samme gate som Whyred, Nudie og Cheap Monday?Resultatet ble de lokalpatriotiske olabuksene med Oslo-navn som «Tøyen», «Galgeberg» og «Bygdøy».- Jeg ville være en motpol mot Sverige, der de er så rå, sier Ingunn Birkeland til kk.no

Lagt på is - enn så lenge

Men på kveldens visning på DogA er det ingen jeans å spore, verken trange slengbukser i 70-tallsstil eller rocka varianter inspirert av 80-tallet.- Denne gangen måtte jeg prioritere bort jeans til fordel for kjolene. DONGERIosl er i så måte lagt på is, men jeg eier merket og har fått beskyttet det, sier designeren.- Jeg planlegger å få med andre på prosjektet, for jeg klarer ikke å være helt alene om det. Er det vanskelig å jobbe med et slikt jeansprosjekt i Norge?- Jeg er helt avhengig av å få med meg næringslivet. Erfaringene jeg har fått er også at jeg må være flere. Skal også prøve å få støtte fra Norsk Moteinstitutt, sier Ingunn.- Men det kommer flere jeans, presiserer hun.

Magiske drømmekjoler

Så er det ingen olabukser å se på catwalken denne gangen, men til gjengjeld er det flust av vidunderlige kreasjoner som danser rundt til lyden av fire spilledåser. Her er kjoler brodert med skinnende perler i sommerfuglmønster og kremhvite delikatesser som skapt for vakre brylluper. - Jeg har jobbet fritt med fantasien. Det har blitt mye perler og farger. Jeg har også med en del brudekjoler og strikk denne gangen også, forklarer klesdesigneren.Hvordan bruker man disse kjolene?- Akkurat som man vil. Men man må aldri være redd for å være for fin eller for pyntet.

Se bildene fra visningen her:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer