Skinn

Slik blir skinnskoene «nye» igjen

Genial spray som farger om skinnet.

FRA GULL TIL SVART: KK.no prøvde å farge om et par skinnsko i gull til svart - resultatet ble ganske så bra, tross de litt slitne skoene. Foto: Per Ervland
FRA GULL TIL SVART: KK.no prøvde å farge om et par skinnsko i gull til svart - resultatet ble ganske så bra, tross de litt slitne skoene. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Støvletter, sko og boots i skikkelig kvalitet er et must nå som vinteren og slapsetiden nærmer seg, og for mange av oss er det sko i skinn vi ser etter når vi er i skobutikkene.

Skinn er både lekkert, behagelig og slitesterkt, og dersom du behandler materialet riktig (med impregnering, regelmessig pussing, rengjøring etc.), vil skoene kunne vare lenge – gjerne i mange år!

LES OGSÅ: Disse støvlettene er fortsatt trendy

FARGET OM: Også disse støvlettene har blitt farget om med svart spraymaling. Som du ser blir resultatet ganske blankt og fint. Foto: Adéle Cappelen Blystad
FARGET OM: Også disse støvlettene har blitt farget om med svart spraymaling. Som du ser blir resultatet ganske blankt og fint. Foto: Adéle Cappelen Blystad Vis mer

Farg om skinnet

Har du et par gamle, slitte skinnstøvletter eller sko stående i skapet som du ikke bruker lenger er det imidlertid ingen grunn til å kaste de.

Er det fargen du er lei av kan du nemlig friske opp eller fornye denne ved bruk av ulike fargeprodukter.

- Det er ikke noe problem å farge om skinn, men dersom du skal gjøre det lønner det seg å gjøre det med matte skinntyper. Da kan du gjerne farge det om til brunt, mørkebrunt eller svart. Med blanke skinntyper er det langt vanskeligere, og fargen sitter ikke alltid som den skal, sier skomaker Asbjørn Dagestad, som holder til i Josefines gate 2 på Bislett i Oslo, til KK.no.


LES OGSÅ: Disse skomodellene er høstens heteste

Dette kan du bruke

Ifølge Dagestad finnes det flere ulike produkter du kan benytte for å farge om skinnskoene.

- Du kan farge om matte skinnstøvletter med en såkalt marvsvært-tusj. Du kan få kjøpt dette (det er en spray som kommer på flaske) i en del malerforretninger og hos enkelte skomakere. I tillegg finnes det andre sko- og lærfargeprodukter du kan bruke. Man kan også få kjøpt noen skokremer som er veldig pigmentrike, men disse er beregnet på å friske opp den gamle fargen på skinnskoene, forklarer han.

Dersom du ønsker å farge om skinnskoene eller støvlettene dine, er det også best å gå fra en lysere farge til en mørk. Å farge om svart skinn er nemlig ganske vanskelig.

- Det er veldig vanskelig å farge om svarte støvletter til en annen farge. Det er mye lettere å gå fra lyst til mørkt, og resultatet blir finere også. Det er vanskelig å få fargen helt dekkende dersom skinnstøvletten er svart fra før av, sier Dagestad.

LES OGSÅ: Tipsene skomakeren ikke vil gi deg

Rengjør skoen/støvletten først

For at resultatet skal bli pent, er det viktig å rengjøre skinnskoen skikkelig før du farger om.

- Du bør være nøye med rengjøring på forhånd. Sørg for å rense skoene skikkelig og jobbe mye med maskering, sømmer og sånne ting, forklarer Dagestad.

Wenaas Sport og Fritid AS (ekstern lenke) tar blant annet inn skinnfarge-produktet Magix, og ifølge ordremottager Liv Wassli fungerer den utmerket både på glatt og matt skinn.

- Den vi tar inn hos oss heter Magix skofargespray, og den farger stort sett det meste Den kommer i mange ulike farger, som for eksempel grått, brunt, grønt, avokado, grønt og sølv, sier hun til KK.no.

Her er Wasslis beste tips for bruk av Magix (fungerer kun på skinnprodukter, ikke plast):

 • Først bør du kjøpe Magix rensemiddel, som du renser hele skinnskoen med (alle kriker og kroker), for deretter å la skoen tørke.
 • Deretter bruker du Magix fargespray og sprayer på i tynne lag.
 • Du må ikke spraye på mye, for sprayen må få sette seg skikkelig i skinnet. Sprayer du for mye risikerer du at malingen sprekker opp når du går med skoen, så tynne lag er det beste.

  LES OGSÅ: Støvlettene som er perfekte til jeans

  Her får du tak i Magix

  Ifølge Wassli kan du få tak i produktet i flere ulike skoforretninger.

  - Ut av butikk koster sprayen mellom 100 og 120 kroner per flaske, sier hun:

  - Du kan få tak i det i de fleste store skobutikker, som for eksempel Grændsen Skotøimagazin i Oslo sentrum, sier hun.

  KK.no testet

  For å finne ut om denne sprayløsningen faktisk fungerer bestemte vi i KK.no oss for å teste Magix på et par gamle gullsko i skinn.

  Skoene var så slitne at de ikke kunne brukes lenger, og håpet var at å farge de om til svart ville gi dem nytt liv igjen.

  Se alle før og etter-bildene nedenfor: • Det første vi gjorde var å gå til anskaffelse av Magix rensemiddel (kr. 74 på Grændsen Skotøimagazin), samt Magix sprayfarge i svart (kr. 99 på Grændsen Skotøimagazin).

 • Deretter la vi avispapir i tjukt lag på gulvet (dette kan nemlig bli ganske så grisete – så du kan vurdere om du vil gjøre det utendørs), samt inne i skoen (det kan lønne seg å dekke til sålen hvis ikke du vil farge om den og) og tok på gummihansker (vær obs, rensemiddelet lukter sterkt og bør verken komme i kontakt med sensitiv hud eller øyne).

 • Deretter renset vi hver sko grundig i alle kriker og kroker med en klut påført rensemiddelet (pass på at du er nøye med dette, ellers blir ikke resultatet spesielt bra).

 • Skoene skal tørke en stund etter at du har renset dem.

 • Når skoene er helt tørre kan du begynne å farge de om med sprayen. Sørg for å riste spraykannen skikkelig, og påfør fargen i korte «sprut».

 • Sørg for at påføringen er jevn, og vær forsiktig med mengde.

 • La skoene tørke og spray på et nytt tynt lag dersom det er nødvendig.

 • La skoene tørke (dette kan ta en stund) – og da dam! Du har et par omfargede, fullt brukbare skinnsko. Hurra!

  PS. vær obs på at slitasjeflekker (der skinnet er slittbort) ikke vil bli i samme farge som resten av skoen. Her kan det lønne seg å bruke en fet skokrem i tillegg.

  Sko som er utslitt (altså mye av skinnet er slitt av, skoen har hakker etc. ) vil nok ikke bli pene, uansett om du «maler» de om.

  LES OGSÅ: Sjekk dette merket på skoene dine

  Noe du lurer på? Spør KK.no


  Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene - før eller etter middag?

  Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer