HÅNDVASKET ULL: Dagens vaskemaskiner er så skånsomme, at de behandler ullplaggene dine mer varsom enn du gjør med håndvask. Foto: All Over Press
HÅNDVASKET ULL: Dagens vaskemaskiner er så skånsomme, at de behandler ullplaggene dine mer varsom enn du gjør med håndvask. Foto: All Over Press Vis mer

Ull

Slik bør du vaske ullplaggene

Vask ullplaggene i maskin, selv om det står håndvask på lappen.

Publisert

Nordmenn er storforbrukere av ullklær, men det er ikke alle som er like oppdatert på hvordan vi bør behandle ullklærne våre.

LES OGSÅ: Ikke heng ull og silke ut til tørk

Bruk maskinen og sentrifuger

Hvis det står «håndvask» på vaskeanvisningen til et ullplagg, går det fint å vaske det på maskin med ullprogram. Noen ullplagg kan du også slenge i tørketrommelen.

SENTRIFUGER: Bruk ullprogrammet på vaskemaskinen og pass på at plagget ikke er dryppende vått når du skal henge det til tørk.  Foto: Fotolia
SENTRIFUGER: Bruk ullprogrammet på vaskemaskinen og pass på at plagget ikke er dryppende vått når du skal henge det til tørk. Foto: Fotolia Vis mer

- Ull- og håndvaskprogrammene på dagens maskiner er like skånsomme, om ikke mer skånsomme, som å håndvaske selv. I slike programmer får plaggene perfekt temperatur, vogging og sentrifugering. Det er det ikke alltid like lett å få til for hånd, har Malin Skaar, leder for forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram, Plusstid.no, tidligere uttalt til KK.no.

Når du håndvasker er det ikke alltid like lett å få ut alt vannet av plagget.

- Bruk sentrifugen i maskinen på full fres. Da blir plaggene så tørre at de ikke trenger noen bestemt behandling, men kan tørkes på henger, snor, stang, eller hvor som helst, sier tekstilekspert Ingun Grimstad Klepp, forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Men du har kanskje opplevd at det er lav sentrifugering på ullvask i maskin? Det har sin naturlige forklaring, ifølge Grimstad Klepp:

- Årsaken til at maskinene ikke har høyere omdreiningshastighet, er at produsentene ikke er spesielt opptatt av vask av ull. Det er jo ikke i så mange land dette er så viktig, som her hos oss. Men uannsett om du sentrifugerer på en lavere hastighet, så vil svært mye av vannet gå ut og tørking blir ikke noe problem.

LES OGSÅ: Vasker du hull i ullklærne dine?

Ikke tørk ull på gulvet

Er det slik at ull bør legges flatt når det tørkes? For eksempel på badegulvet?

-  På gulv er helt galt. Likeledes rulling i hånklær og vri for å få ut vann, først og fremst fordi det er upraktisk og unødvendig, forklarer Grimstad Klepp.

Hvis du velger å håndvaske selv, framfor å bruke vaskemaskinen, anbefaler hun at du sentrifugerer det i maskinen etter vask.

- Dersom man ikke har tilgang til en sentrifuge stiller det seg selvsagt annerledes. Da bør man klemme vannet ut forsiktig og ikke vri, rulle det i hånkle eller tørke flatt, påpeker Grimstad Klepp.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt ullnuppene

Dette gjør at ullet mister fasongen

De fleste av oss har nok opplevd at ullplagget har endret fasong etter en klesvask. Det kan enten skyldes at du har brukt feil vaskemiddel, eller vasket det for ofte.

UNNGÅ KLESHENGERE: Helst bør du unngå å tørke ulltøy på kleshengere. Hvis du gjør det bør du passe på at tøyet er av den lette typen, slik at det ikke mister fasongen. Foto: Ivonne Wierink - Fotolia
UNNGÅ KLESHENGERE: Helst bør du unngå å tørke ulltøy på kleshengere. Hvis du gjør det bør du passe på at tøyet er av den lette typen, slik at det ikke mister fasongen. Foto: Ivonne Wierink - Fotolia Vis mer

For lite sentrifugering kan også skape problemer.

- Dersom et plagg er dryppende vått og dermed tungt, vil det lett dra seg ut av fasong ved tørking på kleshenger, forteller Grimstad Klepp, og legger til:

- Men det å ikke få ut skyllevannet av plagget bidrar også til at det blir mindre rent. Og langsom tørking kan forårsake at farger glir over i hverandre.

Hvis plagget har krympet kan du fint prøve å dra det ut igjen, altså overstrekking.

- I fuktig tilstand kan plaggene endre fasong og strekkes. Det er en permanent endring og det du trenger er litt muskelkraft. Dette er lurt både når barn vokser og når klærne krymper, råder Grimstad Klepp.

Nedenfor får du SIFOs råd til vask av ull:

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer