Moteprofilenes guide:

Slik bygger du en høstgarderobe som varer

Internasjonale motemagasiner kaller årets høstmote for «pieces to live in». Vi gjør oss klare for en litt mer nedtonet, men langt fra kjedelig, mote.

HØSTGARDEROBE: Moteekspertene gir sine beste høstgarderobetips. Foto: NTB
HØSTGARDEROBE: Moteekspertene gir sine beste høstgarderobetips. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi skjønner ikke helt hvor tiden og sommermånedene ble av, men nå er det atter en gang tid for å tenke høstmote igjen.

Det er lov å glede seg til leken lag-på-lag-mote, til å hente frem kvalitetsstrikken som er like fin år etter år, og til å pakke seg inn i fotside kåper. Det gjør i alle fall vi!

En bevisst garderobe kommer godt med både stilmessig og miljømessig, og er snillere mot lommeboken enn om man skal falle for enhver sesongs mange trend-fristelser.

Moteekspert Ida Elise Einarsdottir og moteprofiler Tine Andrea Lauvli, Nnenna Echem og Rikke Krefting deler sine beste tips til å bygge en solid høstgarderobe.

Og denne høsten, er back to basics gode nøkkelord å merke seg.

– Kanskje ikke så overraskende etter at to år med pandemi til slutt tvang frem en slags «de glade 20-årene 2.0» med glitter, glamour og kort-korte miniskjørt. Ikke et vondt ord om det, men denne sesongen er moten mer av den pragmatiske sorten, forteller KKs mote- og skjønnhetsansvarlig, Ida Elise Einarsdottir.

Tenk tidløst og investeringer

Om du ikke allerede er opptatt av en tidløs garderobe, eller «helårsgarderobe», med plagg som enkelt kan styles sammen på utallige måter og under ulike sesonger – er denne høsten en god tid å starte.

Det er uansett i den retningen motebildet beveger seg. Etter sprekere, post-pandemisk mote, er det atter en gang fokus på de gode baseplaggene.

Når Einarsdottir beskriver sesongens motebilde som mer pragmatisk, vil det absolutt ikke si kjedelig.

– Hakket mer nedtonet kanskje, men langt fra kjedelig. Internasjonale motemagasiner omtaler det som «pieces to live in» – det er mer betegnende, og kanskje også mer spenstig, enn garderobeklassikere, forklarer hun.

INVESTERING: Det er ikke dumt å investere i kvalitetsplagg som du kan ha høst etter høst. Foto: Copenhagen Fashion Week/Claire
INVESTERING: Det er ikke dumt å investere i kvalitetsplagg som du kan ha høst etter høst. Foto: Copenhagen Fashion Week/Claire Vis mer

Likevel er det nettopp dét det nå skal handle om: garderobeklassikerne. Tenk dressen, den hvite skjorten, singleten, jeans og slip-kjolen.

– Min garderobe består mer eller mindre av nettopp garderobeklassikere som dette. Plagg som jeg kan bruke igjen og igjen, og som aldri mister sin relevanse, forteller Einarsdottir.

– På mange måter mote slik den burde være; sesongløs og kanskje viktigst av alt; tidløs, mener hun.

Også silhuettene er et svar på det foregående, mener hun.

– Miniskjørtet byttes ut til fordel for fotside lengder, ermene skal være lange og blazerne oversized og med store statement-skuldre.

TIDLØS INVESTERING: Høstgarderoben bør med fordel ha et tidløst preg. Denne sesongen er motebildet hakket mer pragmatisk og handler om 'back to basics', forteller KKs mote- og skjønnhetsansvarlig Ida Elise Einarsdottir.
TIDLØS INVESTERING: Høstgarderoben bør med fordel ha et tidløst preg. Denne sesongen er motebildet hakket mer pragmatisk og handler om 'back to basics', forteller KKs mote- og skjønnhetsansvarlig Ida Elise Einarsdottir. Vis mer

Når det er sagt, betyr det ikke at motebildet er helt minimalistisk og ribbet for alt av stæsj, pynt eller særegenheter.

– Det er verdt å merke seg at verken rysjer, paljetter eller fjær er borte fra motebildet per se, men skal smelte sammen med kroppen mer enn å være en gimmick, forklarer Einarsdottir.

Den gyldne reglen for sesongen, lyder følgende:

– Moten skal jobbe med deg, ikke mot deg, på et vis, sier Einarsdottir.

TIDLØS: Jeans er et godt eksempel på en tidløs høstgarderobeklassiker. Gode jeans varer lenge og kan styles på utallige måter. Fra Levi's, kr 1245 hos Zalando.
TIDLØS: Jeans er et godt eksempel på en tidløs høstgarderobeklassiker. Gode jeans varer lenge og kan styles på utallige måter. Fra Levi's, kr 1245 hos Zalando. Vis mer

– Skal ta fram mine gamle ridestøvler

For moteprofil Tine Andrea Lauvli, er kåper blant høstgarderobens viktigste bærebjelker.

– En god kåpe eller frakk er for meg et must i høstgarderoben, og her kan man velge mellom mange farger og fasonger!

Om du skal kjøpe ny kåpe eller frakk, slår Lauvli et slag for å investere i noe tidløst og av god kvalitet.

– Som man kan bruke i forskjellige anledninger, og ha år etter år, sier Lauvli.

– Ellers er det så mange fine brukte kåper! Eller kanskje kjæresten eller noen i familien har noen man kan stjele? tipser hun.

SKAL VARE: Moteprofil Tine Andrea Lauvli forteller at hun ser etter pieces som skal vare i årevis i garderoben, og ikke trender hun kommer til å bruke bare noen få ganger. Foto: Instagram @tineandreaa
SKAL VARE: Moteprofil Tine Andrea Lauvli forteller at hun ser etter pieces som skal vare i årevis i garderoben, og ikke trender hun kommer til å bruke bare noen få ganger. Foto: Instagram @tineandreaa Vis mer

En annen viktig del av Lauvlis høstgarderobe, består av overdeler i ull.

– Jeg gleder meg til å ta fram mine tidløse og klassiske ullplagg. Disse kommer jeg til å style med et par oversizede jeans og boots, eller til et kortere skjørt for en resturant-date med mannen, forteller Lauvli.

– Har man en god ullbørste, så kan disse plaggene vare veldig lenge! minner hun.

Og mens vi er inne på ull – Lauvli mener det så absolutt er verdt det å investere i en god, deilig lue.

– For eksempel de utrolig fine luene fra Shapka Cashmere, hvor du i tillegg støtter ukrainske flyktninger. En god sak, for verden og for hodet!

INVESTERING: En kåpe eller frakk av god kvalitet er det absolutt verdt å investere i, anbefaler Tine Andrea Lauvli. Fra House of Dagmar, kr 6500.
INVESTERING: En kåpe eller frakk av god kvalitet er det absolutt verdt å investere i, anbefaler Tine Andrea Lauvli. Fra House of Dagmar, kr 6500. Vis mer

Når det kommer til fottøy, sverger hun til den klassiske bootssorten. Hun forteller at hun som regel alltid har noen som tåler litt nordisk vann og vær stående parat.

– Jeg har brukt og elsket Bally sine Curling Boots i over ti år nå, og de holder seg så godt år etter år, tipser Lauvli.

– Jeg lurer også på om jeg skal ta fram mine gamle ridestøvler snart, legger hun til.

Lauvli understreker at når hun ønsker seg tilskudd til garderoben, er det plagg som skal vare i årevis, og ikke trender hun kan komme til å bruke kun et par ganger.

– Jeg har veldig lyst på en Loewe Puzzle bag, den har jeg sikla på i noen år nå! Ellers har jeg satt støvlene fra Ann Demeulemeester høyt på ønskelisten, deler hun.

MUST: Du kommer langt med et par kåper du kan bruke år etter år samt en digg lue, anbefaler Tine Andrea Lauvli. Her sammen med moteprofil Darja Barannik under den danske moteuken. Foto: Cornel Cristian Petrus/Shutterstock/NTB
MUST: Du kommer langt med et par kåper du kan bruke år etter år samt en digg lue, anbefaler Tine Andrea Lauvli. Her sammen med moteprofil Darja Barannik under den danske moteuken. Foto: Cornel Cristian Petrus/Shutterstock/NTB Vis mer

– Morsommere å kle seg

Moteprofil Nnenna Echem har alltid hatt et utvalg faste go-to plagg som bærer høstgarderoben år etter år, og som enkelt kan brukes til layering.

– Høstgarderoben min består som regel av oversized blazere, jeans, turtlenecks, sneakers og høye boots, forteller hun.

Nå som det blir kaldere og kaldere i lufta, er det særlig én favoritt hun gleder seg til å bruke: blazere.

Don’t get me wrong! Jeg elsker sol og sommer, men det er så mye morsommere å kle seg om høsten. Jeg er stor fan av layering, sier Echem.

BLAZEREN: Moteprofil Nnenna Echem sier hun gleder seg til å style oversizede blazere med lag-på-lag-antrekk i høst. Foto: Instagram @nnennaechem
BLAZEREN: Moteprofil Nnenna Echem sier hun gleder seg til å style oversizede blazere med lag-på-lag-antrekk i høst. Foto: Instagram @nnennaechem Vis mer

Blazere styler hun aller helst med en tank top og en oversized jeans under, eller med et skjørt til sneakers eller knehøye boots. Sistnevnte er et soleklart høst-must.

Jeg syntes alle bør eie et par høye skinnstøvletter!

Og faktisk er det nettopp et par høye skinnstøvletter som står øverst på Echems egen ønskeliste denne høsten.

– Jeg har ett par fra før – men jeg leter etter det perfekte paret, og det har jeg dessverre ikke funnet enda, forklarer hun.

Av høstens trender, er det biker-looken Echem er mest gira på.

Jeg gleder meg til å finne fram min gamle bikerjakke, som jeg kjøpte for noen år tilbake, forteller hun.

OVERSIZE: Silke- og linblazer med oversized fit. Kr 2500 fra Arket.
OVERSIZE: Silke- og linblazer med oversized fit. Kr 2500 fra Arket. Vis mer

– Gjerne ton-i-ton

I likhet med Tine Andrea Lauvli, sverger London-baserte Rikke Krefting først og fremst til de gode kåpene og frakkene gjennom høstmånedene.

– En elegant, skreddersydd frakk er med på å skape en unik look og kan brukes i så mange ulike anledninger samt styles på så mange ulike måter ut fra hva slags sko og vesker man har til. Og ikke minst hva man har på seg av antrekk under, mener hun.

Krefting kan likevel enkelt nevne flere høstfavoritter i tillegg:

– Loafers, skinnjakker og store kashmirgensere tror jeg er de plaggene jeg ser mest frem til å bruke, sier hun.

Loafersene skal helst være av typen man kan gå med uten sokker i – og kashmirgenserne bør gjerne være med høy hals.

– Disse plaggene er et must for meg når høsten står for tur. Jeg gleder meg til å gå med lag-på-lag igjen, og deilige, store gensere i den krispe høstluften, sier hun.

Særlig kashmirgenserne er viktige for Krefting, som kan fortelle at hun er «en skikkelig frysepinne».

Jeg elsker å ha en kashmirgenser under høstkåper eller jakker, og om det ikke er så kaldt ennå pleier jeg også å style de som et skjerf rundt halsen, tipser Krefting.

DE GODE GENSERNE: Høsten lar vente på seg litt til i London, men Rikke Krefting er ikke sen med å ta frem kashmirgenserne når høstlufta setter inn. Foto: Instagram @rikkekrefting
DE GODE GENSERNE: Høsten lar vente på seg litt til i London, men Rikke Krefting er ikke sen med å ta frem kashmirgenserne når høstlufta setter inn. Foto: Instagram @rikkekrefting Vis mer

Denne høsten leter hun etter to nye garderobetilskudd: et par loafers og noen boots som passer til både høst og vinter.

– Jeg har lenge siklet på The Row-bootsene og et par Chanel-loafers som er mer maskuline i designet. Kanskje jeg skal unne meg én av delene når høsten inntar London, deler Krefting.

Når det kommer til høstens trendbilde, er det den oversizede looken som appellerer mest. Krefting er klar for ekstra store kåper, vide bukser og store gensere.

Gjerne ton-i-ton. Jeg elsker når et helt antrekk er i samme farge nyanse, og gjerne i jordfarger, forteller hun.

– Jeg gleder meg til å gå i dype brunfarger, og grov-grå, oversizede gensere med skjørt og boots til.

LOAFERS: Perfekte høstsko, her i chunky variant fra Pavement. Kr 1595 hos Zalando.
LOAFERS: Perfekte høstsko, her i chunky variant fra Pavement. Kr 1595 hos Zalando. Vis mer

Krefting forteller at hun synes høsten er den mest fashionable årstiden, og at det er da hun trives best motemessig. Vakre, fargerike omgivelser i stadig endring er også en stor bonus.

– Å, nå gleder jeg meg! Her i London er det fortsatt full sommer, men jeg har allerede antrekkene klare for når høsten titter frem her, innrømmer Krefting.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer