Hudpleie

Slik endrer huden seg i 20-, 30-, 40- og 50-årene

Mye påvirkes av livsstil og vaner.

HUDPLEIE: Som resten av kroppen vil huden også eldes med årene, og huden endrer seg hele livet. FOTO: NTB Scanpix
HUDPLEIE: Som resten av kroppen vil huden også eldes med årene, og huden endrer seg hele livet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Som resten av kroppen vil huden også eldes med årene, og huden endrer seg hele livet. Fra glatt og myk hud i barne- og ungdomsårene til rynker og mindre volum i alderdommen.

- Det er to måter vi eldes på. Den ene er den genetiske aldringsprosessen som skjer uavhengig av livsstil. Den andre er den miljømessige aldringen som skyldes livsstil, sol, stress, kosthold, forurensning og hormoner, forklarer Ann-Kristin Stokke, som er hudterapeut og fagsjef hos hudpleieleverandøren Skintific.

Heldigvis er det mye du kan gjøre for å bremse og påvirke aldringsprosessen. Hvordan dette bør gjøres er avhengig av alder og livsstil, og huden endrer seg ulikt i 20-, 30-, 40- og 50-årene.

LES OGSÅ: - Hvis ikke du renser bort solkremen skikkelig om kvelden vil SPFen bli giftig på huden

Huden i 20-årene

Huden er i utgangspunktet i optimal befatning i 20-årene, men kan fortsatt påvirkes av det livet man lever.

- Området rundt øynene er ofte det første stedet som får fine linjer, gjerne i slutten av 20-årene. Det er det stedet på kroppen som har tynnest hud og det blir utsatt for mimikk og bevegelse hele tiden, sier Stokke.

Genetisk sett får de med tørr hud raskere fine linjer og rynker. En som produserer mer talg, er mer «selvsmørende» og får senere linjer i huden.

- Rent biologisk vil man fra midten av 20-årene få en reduksjon i produksjon av kollagen, hyaluronsyre og elastin. Dette er komponenter i huden som gjør den sunn, frisk og levende.

Hvordan en person i 20-årene eksponerer seg for UV-stråler vil ha mest å si for hvordan huden vil eldes videre, sier Siril Engh Gundersen.

Hun er fagansvarlig for Senzie Akademiet, Nordens eneste kosmetisk dermatologiske hudpleieskole.

LES OGSÅ: Sanjas hudpleierutine består av 12 steg og inneholder snegleslim

IKKE LIKE SUNN: - Rent biologisk vil man fra midten av 20-årene få en reduksjon i produksjon av kollagen, hyaluronsyre og elastin. Dette er komponenter i huden som gjør den sunn, frisk og levende. FOTO: NTB Scanpix
IKKE LIKE SUNN: - Rent biologisk vil man fra midten av 20-årene få en reduksjon i produksjon av kollagen, hyaluronsyre og elastin. Dette er komponenter i huden som gjør den sunn, frisk og levende. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ta vare på huden i 20-årene

Det aller viktigste for å ta vare på huden i 20-årene er å ha en grunnleggende hudpleierutine og bruke høy solfaktor hver dag. Solen står for 75 prosent av aldringen vår, og derfor er solbeskyttelse viktigere enn mange tror.

- Det viktigste man kan gjøre for å forebygge aldring er å bruke solkrem hver dag, minimum faktor 15 men gjerne faktor 30 året rundt. Strålene som forårsaker aldring er omtrent like sterke på vinteren som om sommeren, så lenge det er dagslys, sier Stokke.

Hun anbefaler alle å rense huden godt med en dobbelrens, først en oljebasert rens og så en hudtilpasset rens som tar hensyn til om du har sensitiv, fet eller tørr hud.

- I 20-årene er det kjempeviktig å ha en grunnleggende rutine med rens, fuktighet og solfaktor. Peeling er også viktig for å holde huden ung og frisk, men det betyr ikke at du må bruke en skrubb. For de fleste er det best å eksfoliere med pH-regulerte syrer og enzymer, som vil fjerne døde hudceller uten å irritere huden, sier hun.

Dersom du har mye talgproduksjon (du blir blank i huden), akne i ulike grader, sliter med rødhet i ansiktet eller har ulike typer eksem, finnes det gode løsninger i form av medisinske hudpleieprodukter som vil hjelpe.

- Alle kan også ha godt av å bruke A-vitamin i sin hudpleie for å forebygge samt tilføre huden de byggesteinene den trenger for å holde seg vital, sier Gundersen.

LES OGSÅ: Skjønnhetsproduktet Adele, Victoria Beckham og Rihanna sverger til

Huden i 30-årene

I 30-årene har cellefornyelsen og kollagenproduksjonen gått litt ned, og produksjonen reduseres med én prosent hvert år etter man fyller 30 år. Det betyr at produksjonen reduseres med rundt ti prosent fra man er 30 til man fyller 40 år.

- Produksjonen av pigment reduseres også etter fylte 30 år, og man mister mellom 6 og 8 prosent på ti år. Det skjer ikke jevnt, og man blir mer disponert for pigmentendringer og flekker. Mange får også barn i 30-årene, som er med på å forsterke pigmentendringene. Det kan føre til flekker i ansiktet, såkalt melasma, sier Stokke.

Studier viser at en hud som er full av pigmentflekker og som har en ujevn hudfarge, oppleves som eldre enn hud som kun har mye linjer og rynker.

- Fra 30-årene kan mange oppleve at UV-eksponering setter sine spor i form av pigmentflekker og synlige linjer i panne, mellom brynene eller rundt øynene, forklarer Gundersen.

Slik tar du vare på huden i 30-årene

Fra en hudcelle dannes til den skaller av på hudoverflaten tar det rundt 28 dager når man er 28 år, og 39 dager når man er 39 år osv. Vi mister kontinuerlig døde hudceller, men etter hvert som vi blir eldre hoper de seg opp og gir en mer gusten hud. Grunnen til dette er at huden ikke lenger reflekterer lyset på en like god måte.

- Råd nummer én er å beskytte huden med høy solfaktor for å unngå pigmentflekker. I tillegg bør man i 30-årene begynne å bruke hudpleieprodukter med mer aktive ingredienser. Huden fungerer fremdeles godt, men det handler om forebygging. C-vitamin i kremer og serum er effektivt, og peptider styrker kollagenproduksjonen, sier Stokke.

Det er viktig å tenke på fuktighet, fordi huden ikke er like selvgående lenger. Noen opplever at huden blir mer gusten og livløs.

- Folk vil ha glød, og da er eksfoliering en nøkkel for å få bort døde hudceller og fylle på med fuktighet, sier hun.

- Å introdusere A-vitamin i hudpleien vil gjøre huden en stor tjeneste. A-vitamin gir næring til cellene som står for produksjon av blant annet kollagen og elastin, og det er dokumentert at det kan bidra til å redusere linjer og rynker, sier Gundersen.

LES OGSÅ: Disse skjønnhetsnyhetene er så relevante i disse dager!

HUSK SOLKREM i 30-ÅRENE: - Råd nummer én er å beskytte huden med høy solfaktor for å unngå pigmentflekker, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
HUSK SOLKREM i 30-ÅRENE: - Råd nummer én er å beskytte huden med høy solfaktor for å unngå pigmentflekker, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Huden i 40-årene

Det er i 40-årene at huden virkelig avslører «gammel moro».

- Huden husker hver minste lille solariumstime og sigarett. Solferien på Kreta da du var 20 år og brukte sololje i stedet for faktor, kommer nå til syne, sier Stokke.

Kollagenproduksjonen reduseres ytterligere, og mange opplever hormonelle endringer når de nærmer seg overgangsalderen. I forbindelse med overgangsalderen reduseres også hormonet østrogen dramatisk, og det gjør at huden taper spenst og elastisitet.

- I løpet av kort tid vil mange kvinner føle at huden «faller sammen», og det skyldes østrogenfallet. Mange vil si at de merker at spensten forsvinner og at huden føles slapp. De runde kinnene de hadde i 20-årene har sunket inn, og da ser de eldre og slitne ut, forklarer hun. Solskader har en forsinkelsesprosess på 10-20 år og blir gjerne veldig synlige i 40-årene. Huden blir tynnere og vi mister mye av underhudsfettet vårt slik at linjer og rynker blir tydeligere.

- Huden vil ofte vise tegn på å være mindre elastisk og spretter ikke like raskt på plass som den gjorde før. Noen opplever at pigmentflekker dukker opp i flertall i ansiktet og også kanskje på armer, ben og hender, sier Gundersen.

Stokke anbefaler å ha litt fett på kroppen etter man fyller 40 år.

- Mange ser eldre ut hvis de er for tynne etter de fyller 45 år. Å ha litt fett på kroppen er vanvittig viktig fordi fettvev produserer østrogen. Når eggstokkene ikke produserer østrogen lenger, hjelper det å ha litt fettvev, sier hun.

Slik tar du vare på huden i 40-årene

Om du ikke har begynt med produkter med A-vitamin, bør du begynne med det nå.

- Nattkrem med A-vitamin, gjerne Retinol, virker foryngende og stimulerer kollagenproduksjonen. Det er rett og slett et ungdomsvitamin, sier Stokke.

Hun anbefaler imidlertid at man oppsøker en hudterapeut for å få rådgivning, slik at huden kan venne seg til de nye stoffene.

- Det er også viktig å vurdere dine egne rutiner. Det er ikke vits å investere i dyre serum hvis du ikke renser huden eller bruker solfaktor. Det passer ikke for alle å ha en voldsom rutine med mange ulike produkter, men en grunnleggende rutine er viktig. Ikke kast bort penger på unødvendige produkter, snakk med en hudterapeut som kan sette sammen en rutine til din hud, sier hun.

I 40-årene opplever mange dramatiske forandringer i huden og muskulaturen er ikke like sterk. Noen velger å benytte seg av behandlinger som Botox og Restylane, men det kan ikke erstatte en god hudpleierutine.

- Botox hjelper ikke med å holde huden sunn, og du kan komme vanvittig langt med å ta vare på huden og bruke solfaktor hver dag. Jeg er skeptisk til den overdrevne bruken av injeksjoner, og det gir et signal om at vi aldri ser bra nok ut fra naturens side, sier Stokke.

Hun presiserer at alle må velge selv om det er riktig å bruke slike behandlinger eller ikke, men at man må gjøre et bevisst valg og være kritisk til hvem som utfører behandlingen.

LES OGSÅ: Bruker du kremer med kollagen for å unngå rynker?

IKKE LIKE SPRETTEN I 40-ÅRENE: - Huden vil ofte vise tegn på å være mindre elastisk og spretter ikke like raskt på plass som den gjorde før, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
IKKE LIKE SPRETTEN I 40-ÅRENE: - Huden vil ofte vise tegn på å være mindre elastisk og spretter ikke like raskt på plass som den gjorde før, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Huden etter fylte 50 år

- I 50 årene vil man merke en mer drastisk endring av hudens utseende, forklarer Gundersen.

I 50-årene har omtrent alle kvinner gått gjennom overgangsalderen, og opplever at huden «faller sammen». Det skyldes først og fremst at kroppen nærmest slutter å produsere østrogen.

- Mange lurer på hva som skjedde med huden, og den blir ofte mer tørr og sensitiv. Den erstatter ikke barrierestoffer like raskt som tidligere, og får ofte mer rynker. Det skyldes redusert produksjon av østrogen, solskader, redusert cellefornyelse og redusert kollagenproduksjon, forklarer Stokke.

Mange mister fyllet i huden som de hadde da de var yngre, og på grunn av dårligere elastisitet vil porene ofte se større ut.

- Huden blir tynnere og mer volumtap gjør seg gjeldende. Spesielt utsatt er området rundt munnen hvor det ofte kan dukke opp linjer på overleppen selv om man ikke har røyket. Det er solskader, sier Gundersen.

- En ung hud i 20-årene er som en ny og myk ullgenser. Hvis du putter du den på kokvask blir den som en eldre hud, og de flotte fibrene har blitt tykke og harde. De som har solt seg mye, røykt og vært utsatt for mye forurensning, har en helt annen aldringsprosess enn de endringene som skyldes genetikk. Miljøet påvirker huden vanvittig mye og trigger aldring, sier Stokke.

På fagspråket kalles det fotoaldring eller solaldring, og er ansvarlig for mellom 50 og 80 % av aldringsprosessen i huden.

Slik tar du vare på huden i 50-årene

- I 50 årene er fremdeles A-vitamin og fukt viktig for hudens vitalitet og barriere, og dette fortsetter i grunn hele livet, sier Gundersen.

Det mest effektive er å bruke aktive stoffer som A-vitamin, syrer, peptider, antioksidanter og C-vitamin, samt masse fuktighet, gjerne i form av hyaluronsyre, som er det mest fuktighetsbindende stoffet vi kjenner til.

- Det er lurt å bruke nattoljer, rikere masker og rikere produkter. Huden er mer sensitiv, og hvis man trigger sensitiviteten i huden hele tiden trigger man også aldring. Dette kalles på fagspråket inflammasjonsaldring. Fortsett å bruke rens og høy UV-beskyttelse, sier Stokke.

Cellefornyelsen går tregere etter hvert som vi blir eldre. Det vil si at døde hudceller kan hope seg opp og skape en gusten hudfarge.

- Å eksfoliere huden ved hjelp av peelinger eller toner med litt syre i vil hjelpe på dette. Å fortsette å beskytte huden med solkrem er viktig, forklarer Gundersen.

HVA SKJEDDE? - Mange lurer på hva som skjedde med huden, og den blir ofte mer tørr og sensitiv. Den erstatter ikke barrierestoffer like raskt som tidligere, og får ofte mer rynker, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
HVA SKJEDDE? - Mange lurer på hva som skjedde med huden, og den blir ofte mer tørr og sensitiv. Den erstatter ikke barrierestoffer like raskt som tidligere, og får ofte mer rynker, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Pass på huden hele livet

Huden endres gjennom hele livet og gjennom hele året, og det er derfor viktig å tilpasse hudpleierutinene til årstid og livsstil.

En sunn hud med optimal barrierefunksjon vil alltid se yngre og bedre ut.

- Det du investerer i huden din hver dag, vil gi deg en hud som ser bra ut hele livet. Er du usikker på hva som vil være best for din hud, så snakk med en profesjonell hudterapeut, avslutter Stokke.

LES OGSÅ: Derfor bør du ALDRI sove med sminke

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer