øyne

Slik er førstedamen

Derfor er den nye presidentfruen verdt å merke seg - også for deg.

STILIKON: Michelle Obamas stil omtales gjerne som tidløs og elegant, og mange mener hun kan bli den neste Jackie O. Foto: All Over Press
STILIKON: Michelle Obamas stil omtales gjerne som tidløs og elegant, og mange mener hun kan bli den neste Jackie O. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ikke siden Jackie Kennedy skred inn på podiet som USAs nye presidentfrue, iført pelskrave og pilleeskehatt, i 1961, har førstedamefokuset vært like intenst som nå.For nå er alles øyne rettet mot Michelle Obama. Hun er jusprofessor fra Harvard, spøker om ektemannen Baracks snorkeproblemer og kaller seg «en ekte Obama Mama» på det satiriske John Stewarts Daily show.Hun deltok aktivt under hele valgkampen og ble kåret til «en av verdens 25 mest inspirerende kvinner» i bladet Essence i 2006. I dag har hun flyttet inn i Det hvite hus som USAs 44. førstedame.

Sterkt symbol

Som afroamerikaner blir Michelle Obama i så måte helt unik. For verken Hillary Clinton eller Laura Bush har hatt en tippoldefar som jobbet som slave på plantasjen Friendfield i Georgetown i Sør-Carolina.Hvilken rolle 44-åringen vil få de neste fire årene blir dessuten veldig spennende å følge med på. Blir hun et pent politisk tilbehør i skreddersydde drakter, eller sin ektefelles aktive likemann?For mange er forventningene store. Som førsteamanuensis Jennifer Bailey, som underviser i amerikansk politikk ved NTNU, sier til Dagsavisen:– Jeg er imponert over det jeg så av henne i valgkampen. Jeg håper hun får en synlig rolle som førstedame i viktige saker som handler om borgerrettigheter og urettferdighet.

Stil som engasjerer

Men selv om folk selvsagt er svært opptatt av presidentfruens oppgaver i tiden framover, fokuseres det også mye på måten hun kler seg.Interessen for hvilke drakter hun velger å gå i, hvor hun plasserer brosjen og hvilke designere hun liker har tatt helt av. Det ser man ikke minst på nettsteder som Mrs. O, som har daglige oppdateringer og diskusjoner om tobarnsmorens klesvalg til enhver tid. Også på hvor mye spalteplass motejournalister og eksperter har brukt og bruker på temaet.
 • Klikk her for å se klærne hennes
 • Verdens best kledde

  Både i 2007 og 2008 ble Fru Obama også omtalt som «en av verdens 10 mest velkledde kvinner» av det prestisjetunge magasinet Vanity Fair. - Tekkelig og elegant, men ikke kjedelig, var dommen ifjor. Bladet People dro henne også helt til topps på sine lister for 2008. I en artikkel i mandagens utgave av The Times omtales hun sågar som America’s next top modelHer har også den thailandske designeren Thakoon Panichgul dette å si om Michelles stil:- Hun har en autoritet og en stil som folk kan se opp til. Vi har å gjøre med en helt ny måte å se på mote. Dette handler om selvtillit, styrke og intellekt, det handler om noe ekte, sier han til avisen.
 • Les også: Siste skrik: Palin-parykk
 • Delte meninger

  Men for hva det nå er verdt. Det er ikke bare ros å få om klesbruken heller. Under valgnatten i november kom det fram at 65 prosent av amerikanerne faktisk hatet den svarte og røde Narciso Rodriguez-kjolen fru Obama hadde på seg.Den ble beskrevet som en lavalampe, og klarte å skape stor debatt, ifølge avisen The Telegraph.
 • Les også: Ville du gått i trusene til Obama?
 • Hos nettstedet InStyle var tonen derimot en annen:- Michelle Obama lagde motehistorie i går kveld. USA - gjør dere klare for å se hva et skikkelig moderne stilikon kan gjøre, skrev Katrina Szish.

  - En klippe i familien

  Stil og eleganse til tross. Michelle Obama virker også svært glad i og betatt av mannen sin. Innimellom fremstår de to som nyforelskede turtelduer når de opptrer sammen. Hun er også en varm og pedagogisk mor. I et intervju med det amerikanske magasinet The People kommer det fram at den nyvalgte presidenten Barack Obama kaller henne for familiens klippe.Til bladet forteller også førstedamen om reglene som gjelder for familiens to barn, Sasha (7) og Malia (10). - Barna skal blant annet holde orden i lekene sine. Og de øver på pianoet hver dag, sier Fru Obama.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer