Salt på sko:

Slik får du bort salt fra sko

Og slik forhindrer du at det skjer!

SALT PÅ SKOEN: Eksperten forklarer hvordan du kan få det bort! FOTO: KK
SALT PÅ SKOEN: Eksperten forklarer hvordan du kan få det bort! FOTO: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frustrasjonen er ganske stor når man oppdager den saltstripen på skoen. Man skylder ofte på det at det er strødd med salt ute, men kanskje skulle man gjort en grundigere jobb med skoen på forhånd?

Men hva gjør man egentlig når skaden har skjedd?

Hilde Hauger Myhre, eier og driver av Hilroy Skorep på Lillehammer, forteller til KK at det finnes metoder for ulike typer sko. Du kan for eksempel børste semskede sko rene for støv og smuss med en stiv børste.

- Deretter kan de settes inn med Collonil leather gel. Den er utrolig god! Den kan brukes på semsket og nubuk skinn uten at strukturen, eller overflaten, blir ødelagt. Hvis du bruker fett eller olje, ødelegger du utseendet på denne typen skinn.

LES OGSÅ: Hull i t-skjorten? Her er grunnen til at det skjer

Hun pleier å gi skoene et lag med impregneringsspray utenpå skinn-gelen.

- Hvis du bruker spray på semskede sko, tørker skinnet ut da det er løsemidler i all spray og det trekker ut fettet i læret. Du kan se på denne gelen som hudkrem som gir fuktighet og næring, og sprayen som regnfrakken.

Sko av vanlig, glatt skinn rengjøres med en børste og eventuelt en fuktig klut om de ikke er veldig møkkete og må renses skikkelig.

- Det går også an å bruke en god skokrem først og så sprayimpregnering etterpå.

LES OGSÅ: Slik redder du ulltøyet som har krympet

KAN FIKSES: Det er svært viktig å impregnere skoene sine, men det finnes råd for å få bort salt på skoen når skaden har skjedd. Foto: KK
KAN FIKSES: Det er svært viktig å impregnere skoene sine, men det finnes råd for å få bort salt på skoen når skaden har skjedd. Foto: KK Vis mer

Finn fram t-skjorta

Til mer grove sko, anbefaler Hauger Myhre hos Hilroy å bruke lærfett med bivoks. Den jobbes inn i skoen med hendene.

- Tørk bort det overskytende fettet med en klut som ikke loer. For eksempel en gammel t-skjorte! Når skoen har fått saltrenner, har vi funnet en metode som de fleste ganger tar både saltrenner og den lille forhøyningen i læret som gjerne blir samtidig, sier Hauger Myhre og forteller at hun faktisk fant denne metoden ved hjelp av et google-søk:

- Vi vrir opp en ren klut sånn at det fortsatt er bittelitt vann igjen i den. Så trekker vi den godt rundt skoen der skaden er skjedd. Den skal ligge tett inntil læret. Der skal den ligge til kluten er tørr. Gjenta om det ikke er bra etter første gang. Når du er fornøyd, må skoen settes inn med en skokrem eller lærfett - ikke bare spray, sier Hauger Myhre og legger til at du må huske å gi skoene dine kjærlighet og god pleie i ny og ne.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig kåpe til din fasong

Ikke glem gulvet ditt hjemme

Malin Skaar, leder for forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram Plusstid.no, sier at det også er viktig å tenke på hva som skjer med gulvet ditt under vinteren.

- Dersom du har tregulv i gangen er det viktig å vaske dette riktig. Man kan fort dra med seg mye salt under skoene og det saltet skader overflaten på gulvet, sier Skaar og forklarer hvordan du kan vaske gulvet ditt på best mulig måte:

- Man vil trenge fuktighet i form av vann for å «løse opp» saltet. Samtidig er det viktig å ikke bruke for mye fuktighet på tregulv. Jeg tenker en vanlig gulvvask med vann, egnet såpe og mopp. Deretter kan du gå over med ren, tørr klut for å sikre at man bare ikke har dratt saltet utover, og ikke minst for at fuktigheten raskt fjernes fra tregulvet.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt bållukten fra klærne dine

IKKE GLEM GULVET: Vi drar med oss salt inn i gangen og det kan skade tregulvet. Foto: Scanpix
IKKE GLEM GULVET: Vi drar med oss salt inn i gangen og det kan skade tregulvet. Foto: Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer