Naturlig hårfarge:

Slik får du din naturlige hårfarge tilbake

Ifølge ekspertene er tålmodighet nøkkelen.

NATURLIG HÅRFARGE: Det er mulig å få sin naturlige hårfarge tilbake, men det krever en del behandlinger og litt tid. FOTO: NTB Scanpix
NATURLIG HÅRFARGE: Det er mulig å få sin naturlige hårfarge tilbake, men det krever en del behandlinger og litt tid. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du etter mange år med farging lyst til å få tilbake dine naturlige lokker? Da er du ikke alene. Men som du kanskje vet er det dessverre lettere sagt enn gjort, og det spesielt hvis du har en farge som er det stikk motsatte av din naturlige.

- Tålmodighet er ofte et nøkkelord når man søker sin naturlige hårfarge. Klarer man å la håret gro ut slik at etterveksten fra den gamle fargen forsvinner, får du generelt en langt bedre hårkvalitet, sier hårstylist og makeupartist hos Jan Thomas Studio, Cecilie Krogh.

LES OGSÅ: 20 veier til vakkert hår

Vær ærlig mot frisøren

Etter mange år med farget hår er det dessuten mange som sliter med å finne sin egen farge. Til disse kan frisøren røpe at nøkkelen til et naturlig uttrykk, ligger i å inkludere spillet man får av solbleking.

Uansett, før du ønsker deg tilbake til din opprinnelige farge, har hårstylisten en generell oppfordring:

EKSPERTEN: Makeupartist hos Jan Thomas Studio, Cecilie Krogh. Foto: privat
EKSPERTEN: Makeupartist hos Jan Thomas Studio, Cecilie Krogh. Foto: privat Vis mer

- Planlegg nøye sammen med frisøren din og ikke minst vær helt ærlig om hva du har gjort under tidligere farging, som for eksempel hvis du har brukt en hjemmefarge.

Slik går du frem

Dersom du vil vekk fra lyse striper har frisøren følgende råd:

- En fordel her er at striper ikke vil gi en hard kant eller ettervekst, noe som vil blande seg finere, sier hun.

Videre tipser hun om å ta i bruk «ombre-looken». Dette gir nemlig frisøren sjansen til å legge en mørkere glansvask over stripene. Prosessen bør deretter gjentas hver sjette til tolvte uke for å holde fargen fin og klar mener hårstylisten.

Dersom du ønsker å gå vekk fra brunt farget hår:

- Vil du bevege deg fra brunt til din naturlige farge må du belage deg på en mer krevende prosess, sier frisøren. Et par turer kan likevel være tilstrekkelig for et glimrende resultat, forklarer hun og forteller at det finnes to måter å tilnærme seg dette på. Enten kan man avfarge eller jobbe med striper.

- Dette er avhengig av hvor mørkt håret er i utgangspunktet. Striper vil gi mer spill. Legger man naturlige striper kan dette løfte uttrykket og gi en mer naturlig farge, sier hun.

LES OGSÅ: Så sjelden bør du bleke håret

Dersom du ønsker å gå fra helt mørkt til helt lyst:

- Her er det spesielt viktig å bli enig med frisøren på antall ganger dere ser på og hva dere ønsker å gjøre, sier hun og trekker frem at et farget sort hår er noe av det som tar lengst tid for å få tilbake til utgangspunktet.

Her må man rett og slett bleke det opp til et lysere resultat. Avfarging, striper og glansvasker er noen av framgangsmåtene man kan bruke, forklarer hun.

LES OGSÅ: Hemmelig-heten bak vakkert hår

Du vil gå fra crazy til not- so- crazy-colours:

Er du en av de som prøvde deg på noen litt uvanlige farger, som for eksempel blå, grønn eller lilla, kan du begynne med å rense håret. Målet med dette er at fargen skal slippe mest mulig. Deretter kan du farge ned håret med en mørkere farge.

- Ikke ta raske snarveier hjemme. Det finnes dessverre ingen mirakelkurer, og håret kan ofte bli gult eller grønt om man skal gjennomføre større prosesser uten hjelp, advarer Krogh.

LES OGSÅ: Det evige spørsmålet: Kort eller langt hår?

Dette kan være en god mellom-løsning

Frisør ved og eier av Amnt, Miriam Andresen, er enig med Krogh:

- Det beste rådet man kan gi er å la det gro nokså mye før du kommer til frisøren. Har man en del av egen farge blir nemlig resultatet best, sier hun.

Andresen kan også anbefale ulike balayage-teknikker som gode mellomløsninger. Dette er en fargeteknikk der man håndmaler striper på håret. En fordel med dette er at du kan utnytte at du har din egen hårfarge i bunnen for å oppnå et naturlig resultat.

- Så kan man heller leke seg etterhvert, sier hun.

LES OGSÅ: Nå skal alle ha «soda cream»-blondt hår

NATURLIG HÅRFARGE: Lengter du tilbake til din naturlige hårfarge? Da må du smøre deg med tålmodighet, sier ekspertene. FOTO: NTB Scanpix
NATURLIG HÅRFARGE: Lengter du tilbake til din naturlige hårfarge? Da må du smøre deg med tålmodighet, sier ekspertene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hørt om «blondor vask»?

Er du naturlig lys, har farget håret mørkt og ønsker deg i all hemmelighet tilbake til det de lyse lokkene? Vel, lyse folie-striper er nødvendigvis ikke løsningen, mener frisøren. Hun foretrekker nemlig en «blondor vask». Dette vil si en blanding med blekepulver, vann, sjampo og beskyttelse av noe slag, som for eksempel olje, forklarer hun.

- Denne kuren vil nemlig gjøre at fargen slipper sakte, men sikkert. Etter hvert kan man prøve seg på ulike fargedesign og teknikker. Toning samt gode kurer er dessuten noe man kan gjøre gjennom hele prosessen, tipser hun og legger til at denne fremgangsmåten er det mest skånsomme for håret og gir best resultat på sikt.

LES OGSÅ: 4 smarte måter å skjule etterveksten

Ønsker du deg tilbake fra for eksempel lille hår, anbefaler hun også samme teknikk. Dessuten kan du bruke den hvis du ønsker deg vekk fra mørkfarget hår.

Er du derimot naturlig sort i håret, har beveget deg mot det blonde og vil tilbake, anbefaler hun deg å la håret gro en stund. Deretter kan man prøve ulike fargedesign eller balayage-teknikker til man er i mål, mener hun.

- Dette vil også ta noe tid da håret er strippet for pigmenter og ikke tar til seg farge like godt med det første, påpeker hun. Et forslag kan være å farge det en del mørkere og la det være innslag av striper for spill og jevn overgang. Hun trekker også frem at gode behandlinger underveis er essensielt for en god hårkvalitet.

Dersom man er naturlig lys, har farget seg platina blond og vil tilbake, er det de ulike balayage-teknikkene, fargedesign eller toning som gjelder ifølge frisøren. Dette gjelder også dersom du er naturlig lys, mellomblond, lys brun eller brun, og har gjort deg mørk og vil tilbake, forklarer hun.

LES OGSÅ: Det ene tipset du trenger for å finne ut hvilke hårfarge som er best til deg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer