Tørt Hår

Slik får du liv i tørt hår

Har sommerferien gitt deg slitte tupper?

TØRT HÅR: Dette er noe mange sliter med - spesielt om sommeren! Men du kan enkelt få tilbake både glans og liv ved hjelp av noen triks. Foto: Shutterstock / AnnaTamila
TØRT HÅR: Dette er noe mange sliter med - spesielt om sommeren! Men du kan enkelt få tilbake både glans og liv ved hjelp av noen triks. Foto: Shutterstock / AnnaTamila Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om det norske sommerværet ikke er helt på vår side i år, har vi likevel fått noen fine dager med sol og varmegrader. Men nå sommeren er godt i gang, opplever mange av oss et problem - nemlig at håret vårt blir tørt. For det er ingen hemmelighet at både saltvann, sol og vind er med på å skade lokkene våre. 

Birgit Flønes, frisør og makeupartist og eier av frisørsalongen B.Hair i Molde, sier at det er den lave pH-verdien i vannet som er med på å dehydrere og tørke ut håret ditt. I tillegg vil håret kunne få skader fra solen og dermed også miste fukten. Flønes har derfor et tips for å reparere ødelagt sommerhår.

- Du bør bruke hårkur i dusjen 1-2 ganger i uken. Bruk gjerne gode, fuktrike sjampoer og balsam. Skulle håret ditt trenge mer fukt kan du spe på med en hårolje etter at du har dusjet.

Men Flønes anbefaler å unngå å vaske håret så ofte da det også kan gi deg tørt hår.

VANNET TØRKER UT HÅRET: Det blir ofte et par turer i bassenget eller havet iløpet av sommeren. Kur håret 1-2 ganger i uken for å reparere det tørre håret! Foto: Shutterstock / Pakhnyushchy
VANNET TØRKER UT HÅRET: Det blir ofte et par turer i bassenget eller havet iløpet av sommeren. Kur håret 1-2 ganger i uken for å reparere det tørre håret! Foto: Shutterstock / Pakhnyushchy Vis mer

Så lenge kan du gå med uvasket hår

Ifølge Lise Holm-Glad, frisør og leder for Defines frisørteam, er det hodebunnen som avgjør hvor ofte håret må vaskes. Tidligere har Holm-Glad sagt til KK at de som har tørr hodebunn vil ha godt av å ikke vaske håret så ofte. 

La heller hodebunnen gjøre jobben for deg. Den produserer nemlig talg, som er smøring for hår og hodebunn. Dette dras utover i håret og gir glans.

- Det er supert for de som har tørr hodebunn og tørt hår, forklarer Holm-Glad.

Har du derimot fet hodebunn vil du ha motsatt problem. I ditt tilfelle produseres det for mye talg, så håret ditt vil bli fett i stedet for fint og glansfullt. 

Vi får ofte høre at vi bør unngå å vaske håret ofte for å unngå fett hår, men dette er lettere sagt en gjort. Holm-Glad anbefaler derfor at du vasker håret med en rensesjampo eller fetthår-sjampo og ikke bruker pleieprodukter. 

- Avslutt med kjølig vann etter hårvasken, siden varmt vann stimulerer talgkjertelen til å åpne seg.Tips! Om du vil utsette hårvasken eller bli kvitt fett hår kan du alltids bruke tørrsjampo.

DERFOR BLIR DET IKKE GLANSFULLT: Har du derimot fet hodebunn vil du ha motsatt problem. I ditt tilfelle produseres det for mye talg, så håret ditt vil bli fett i stedet for fint og glansfullt.  Foto: Shutterstock / luxora
DERFOR BLIR DET IKKE GLANSFULLT: Har du derimot fet hodebunn vil du ha motsatt problem. I ditt tilfelle produseres det for mye talg, så håret ditt vil bli fett i stedet for fint og glansfullt. Foto: Shutterstock / luxora Vis mer

Tegn på at du bør klippe håret

Håret ditt trenger mye pleie. Kanskje enda mer enn du er klar over. 

- Hvis du ser at tuppene deler seg, er det et tegn på at det trenger en stuss, har Agnes Gulbrandsen, frisør og eier av frisørkjeden Gevir, sagt til KK. 

Flere har nok opplevd følelsen av at håret slutter å vokse. Grunnen til at dette kan skje er fordi tuppene er for slitte. Ifølge Gulbrandsen er dette håret ditt som knekker og begynner å «spise seg» oppover. Du har kanskje lagt merke til de hvite prikkene ytterst på tuppene? Dette er altså et tegn på varmeskader i håret, forårsaker av varmeverktøy og sol. 

Hvor ofte du blir klippe håret varierer fra person til person ettersom hva du bruker av stylingprodukter, varmebehandling, kurer og oljer. 

Men mange blir ofte fortalt at de bør stikke innom frisøren hver sjette uke. Det avkrefter Gulbrandsen.

- Jeg opplever ofte at frisører overdriver kundens behov for klipp. Selv har jeg ingen kunder som har slitte tupper etter seks uker.

HÅRKLIPP: Hvor ofte bør det gjøres? Frisøren sier det ikke er nødvendig å komme hver sjette uke. Foto: Nebojsa Markovic - Fotolia
HÅRKLIPP: Hvor ofte bør det gjøres? Frisøren sier det ikke er nødvendig å komme hver sjette uke. Foto: Nebojsa Markovic - Fotolia Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer