Rydde:

Slik får du orden i klesskapet

Ryddeekspertene Synnøve Skarbø og Malin Skaar deler sine beste tips!

FÅ DET RYDDIG: Ryddeekspertene Synnøve Skarbø og Malin Skaar deler sine beste tips til en ryddig garderobe. Foto: Scanpix
FÅ DET RYDDIG: Ryddeekspertene Synnøve Skarbø og Malin Skaar deler sine beste tips til en ryddig garderobe. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Jeg vet ikke med dere, men akkurat når ser det virkelig ikke bra ut på soverommet mitt. En ny sesong er i gang og temperaturene svinger veldig fra morgen til kveld. Derfor ligger det strødd både sommer- og vinterklær om hverandre rundt sengen min (og på den for så vidt).

Værmeldingen tilsier at vi skal ha ganske gode temperaturer framover, men likevel er det noen plagg som kan ryddes bort nå. Det er på tide at jeg setter av noen timer og virkelig rydder i klesskapet og gjør meg klar for ny sesong! Men før du gjør det samme, og legger plaggene dine helt bort, er det et par ting du må gjøre:

- Se godt over plaggene dine. Det er mulig det er behov for en vask før det legges bort! Flekker kan være vanskelig å få vekk dersom man lar dem ligge til neste sesong. Noe bør også kanskje renses, sier Malin Skaar, leder for forbrukerservice i Orkla.

SE OVER PLAGGENE: Bør det vaskes? Kan det gis bort? Muligens en tur gjennom symaskinen? Mulighetene er mange - bruk tid på å se over plaggene dine og hva du kan gjøre med dem. Foto: Scanpix
SE OVER PLAGGENE: Bør det vaskes? Kan det gis bort? Muligens en tur gjennom symaskinen? Mulighetene er mange - bruk tid på å se over plaggene dine og hva du kan gjøre med dem. Foto: Scanpix Vis mer

Benytt derfor denne anledningen til å se om det er noe som bør kastes, repareres eller gis bort. Selv om det er en ganske så enkel utvei å kaste det du ikke skal ha, er det absolutt best å gi det til noen som trenger det. UFF, Fretex og andre organisasjoner tar gjerne imot brukte klær.

Ødelagte klær er derimot kanskje ikke det beste å gi bort, men dersom du har en liten Jenny Skavlan inne i deg, kan du altså sy om plaggene til noe helt nytt! Noe som har vært ganske så trendy i det siste også, å selge det på plattformer som Finn eller Tise. Husk også at du sikkert har noen venninner som ikke hadde sagt nei takk til et par av plaggene dine!

Sørg for å ha et system

Når du har funnet ut av hva som skal ryddes bort, er det viktig at det oppbevares tørt. Har du ikke plass i skuffer eller skap, så kan du kjøpe oppbevaringsposer og sette det i en bod om du har det. Skaar tipser om å gjerne kjøpe litt ulike størrelser så du kan sortere ut ifra tekstiltype eller størrelse, for eksempel.

Vinterklær er ryddet vekk og det du ikke lenger har bruk for er gitt bort: Hva gjør man så med klærne som ligger igjen og skal inn i klesskapet på nytt? Hvordan skal man egentlig organisere klesskapet sitt? Synnøve Skarbø, programleder og forfatter av boken Synnøves System, har noen gode tips på lager!

RYDDEEKSPERT: Synnøve Skarbø Foto: KK
RYDDEEKSPERT: Synnøve Skarbø Foto: KK Vis mer

- Sørg for at alle klærne dine ligger i samme rom - ikke spre dem rundt omkring i huset. Klær for helt spesielle anledninger, som bunad og skiutstyr, kan henge eller ligge et annet sted. Det samme gjelder selvsagt ytterjakker - de skal henge i gangen, sier Skarbø.

Tips: Legg småtteri som belter og smykker i små kurver! En skoeske fungerer utmerket til dette

Klesskap kommer som oftest med noen hyller og en stang til å henge kleshengerne dine på. Men hvordan skal man utnytte denne plassen, egentlig?

TYNNE KLESHENGERE: Ifølge Skarbø tar de liten plass og du får plass til mer. Foto: Scanpix
TYNNE KLESHENGERE: Ifølge Skarbø tar de liten plass og du får plass til mer. Foto: Scanpix Vis mer

- Skaff deg tynne, like kleshengere. De tar liten plass og gjør at du får plass til mer. Heng også opp mest mulig, men ikke la det blir for trangt mellom hengerne. Det er en kilde til evig irritasjon. Prioriter heller å henge opp kjoler, bluser og skjorter, sier Skarbø og fortsetter:

- Å legge klær i stabler funker dårlig hvis du vil ha noe midt i bunken, og det vil du nok rett som det er. Så med mindre du er et petimeter i utgangspunktet, som lett kan håndtere stabler uten at de blir til skeive tårn som raser, anbefaler jeg deg å brette klær til små firkanter og stille dem på rekke og rad. Da har du bedre oversikt over hva du eier, og du ødelegger ikke hele raden med klær hver gang du skal kle på deg.

LES OGSÅ: - Denne fargen vil «alle» ha, men ikke alle kler den

Hemmeligheten bak et ryddig klesskap

Nå håper vi at du er like inspirert som oss og kaster deg over klesskapet ditt når du kommer hjem. Nå skal ting sorteres, legges bort og brettes i små firkanter. Det eneste vi lurer på nå er hvordan det ser ut hjemme hos Synnøve selv.

- Personlig har jeg både vinter- og sommerklær framme året rundt, men det krever plass og en enda grundigere sorteringsprosess. Jeg har dessuten prioritert å henge opp mesteparten av klærne mine. Erfaringsmessig bruker jeg nesten ikke det som ligger brettet i en skuff.

Det er nok mange som kjenner seg igjen i det at klær ofte blir liggende i en skuff helt til man finner det igjen flere måneder senere, og hadde helt glemt at man hadde det. Men ifølge Synnøve er nok ikke dette det største problemet.

- Hemmeligheten bak et ryddig klesskap er å legge klærne tilbake på plass hver eneste kveld. Jeg har kasta ut stolen min fra soverommet - det ble for fristende å bare slenge fra seg klærne der. Nå kler jeg av meg foran skapet, legger det som er skittent direkte i skittentøyskurven, og resten henger jeg tilbake i skapet. Det tar bare noen sekunder ekstra.

LES OGSÅ: Slik redder du klær som har krympet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer