Skinn

Slik får du skinnplaggene skrukkefrie

Skinn kan faktisk strykes - men husk dette først!

BUKSEFAVORITT: Også skinnjakken (som den Pippa Middleton har på seg her) blir krøllete eller skrukkete, er det bare å finne frem strykejernet. Det gjelder bare å gjøre det riktig og forsiktig, så tåler skinnplaggene dine stryking. Foto: All Over Press
BUKSEFAVORITT: Også skinnjakken (som den Pippa Middleton har på seg her) blir krøllete eller skrukkete, er det bare å finne frem strykejernet. Det gjelder bare å gjøre det riktig og forsiktig, så tåler skinnplaggene dine stryking. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvordan du tar vare på skinnplaggene dine, har mye å si for både hvor pene og hvor lenge de holder seg.

For at skinnplaggene, veskene og skoene skal holde seg fine i mange år, er det fire ting du må huske på.

Du må beskytte skinnet. Du må gi det næring. Du må holde det rent. Og du må oppbevare det riktig.

Men hva gjør du når favorittjakken, skjørtet eller buksen blir skrukkete? Kan du stryke skinnplaggene dine?

Unngå direkte kontakt

Mange skinnplagg behandles så de blir skrukkete (ja, eller brukes, som det også heter), men det er ikke alle plagg som er ment å være sånn. Særlig underdeler i skinn, som skjørt eller bukser, kan fort bli skrukkete av at du bruker dem.

Da kan du faktisk stryke dem, skriver den svenske nettsidenLeatherFactory.se.

Du bør imidlertid være ekstra forsiktig når du gjør det, for du må aldri ha strykejernet i direkte kontakt med skinnet.

LES OGSÅ: Symbolet du bør se etter når du kjøper sko

Slik gjør du det:

 • Plugg inn strykejernet, sett det på aller laveste varme og skru av dampen.
 • Sørg for at skinnet er rent før du begynner. Er det flekker på skinnet, vil de feste seg i plagget når du tilfører varme.
 • Legg skinnet med innsiden opp. Ikke stryk på overflaten, men alltid på baksiden av skinnet. Stryker du på den glatte siden av skinnet, vil det faktisk smelte.
 • Bruk alltid et strykeklede mellom skinnet og strykejernet. Strykekledet skal ikke være fuktig og bør ha minst mulig tekstur, da eventuelle nupper eller annen tekstur kan gjøre at skinnet blir bulkete. Prøv med et glatt kjøkkenhåndklé – ellers kan du faktisk bruke avispapir eller gråpapir.
 • Stryk forsiktig, og sjekk alltid på et lite synlig område først, så du ser at skinnet tåler varmen.
 • Vær forsiktig rundt knapper og glidelåser. Blir disse for varme, kan de nemlig svi skinnet.
 • Jobb raskt, men rolig, og ikke la strykejernet være på samme sted lenge. Det er bedre å gå over plagget flere ganger enn å bli utålmodig og holde strykejernet på de skrukkete områdene for lenge.

 • LES OGSÅ: Derfor bør du ha skinn på innsiden

  Se hvordan du gjør det her:  Hva med imitasjonsskinn?

  Plagg i ekte skinn er ofte dyrt, og dessuten er det en del som unngår å bruke dem av etiske grunner. Heldigvis blir imitasjonsskinnet stadig finere og av stadig bedre kvalitet.

  Problemet med å stryke imitasjonsskinn, er at limet fort går i oppløsning i kontakt med varme. Derfor er det ekstra viktig å sjekke om plagget faktisk tåler at du stryker det. Bruk for all del den laveste varmen du kan, og ikke hold strykejernet mot plagget mer enn høyst nødvendig.

  Du kan også prøve å varme opp plagget litt med en hårføner. Du må bare ikke gi plagget for mye varmluft, da også dette kan løse opp limet. Hvis du går for hårfønermetoden, bør du varme opp plagget litt, glatte det ut og gjenta til du har fjernet skrukkene.

  LES OGSÅ: Skal du velge ekte eller «fake»?

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer