Stor guide:

Slik finner du brillene som kler DIN ansiktsform best!

Ovalt, langt, hjertefomet, rundt eller kvadratisk ansiktsform? Her er den ultimate solbrilleguiden.

SOLBRILLER: Her er den ultimate solbrilleguiden. FOTO: NTB Scanpix
SOLBRILLER: Her er den ultimate solbrilleguiden. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Endelig har solen meldt sin ankomst, og det gjør virkelig noe med humøret! Og når solen er på plass, betyr jo det at vi bare mangler én viktig ting: de perfekte solbrillene.

Å finne solbrillene som er perfekte for akkurat deg, kan bli en utfordring. Ikke bare skal de beskytte øynene dine og passe godt, men de skal også se bra ut!

Jan Terje Årset, optometrist hos Brillehjørnet Lillehammer, sier det er en stor fordel å gå for et par solbriller som er av et materiale som kan justeres og tilpasses slik at de gir optimal bærekomfort. Samtidig sier han at det er store forskjeller på hva slags materiale som blir brukt i de ulike solbrillemerkene. Men det som først og fremst er det viktigste, er dette:

- Alle solbriller skal beskytte for skadelige UV-stråler - og de skal være merket! Da beskytter de bra uansett pris på solbrillen.

LES OGSÅ: Så mye sol bør du få daglig

Er en dyr solbrille bedre enn en billig?

For det er nok mange som tenker at solbrillen må være forholdsvis dyr for at den skal være best mulig. Flere tror nok også at mørkheten på glasset kan ha noe å si når det kommer til beskyttelse mot UV-stråler, men denne påstanden aviser Årset.

- Forskjellen på en kostbar og rimelig solbrille er ofte den optiske kvaliteten i glasset og materialet i solbrillen. Med et optisk slipt brilleglass er optikken mye bedre. Du ser tydeligere og klarere og det gir deg bedre synskomfort. Mange solbriller har herdet og antirefleksbehandlede glass, forklarer Årset.

Hvilken farge du velger på glasset er ofte en smakssak. Årset forteller nemlig at mange liker varme fargetoner siden de øker kontrastene.

- Det finnes også ulike glass som er beregnet for ulike aktiviteter som ski, golf og bilkjøring. Grå er den eneste fargen som kun demper lyset og beholder det helt korrekte fargebildet. Polariserte glass fjerner reflekser fra vann, snø og våt veibane, og er superbehagelig ved lav sol. Har du en synsfeil er det lurt å velge en solbrille med styrke som er egnet for dette. Denne løsningen vil du elske, sier Årset.

Pass på dette!

Om du ikke beskytter deg for UV-lys, kan hornhinnen bli sår og irritert, og ifølge optometristen i verste fall bli snøblind.

- Dette kan oppstå akutt. Etter langvarig eksponering av UV-lys kan øyelinsen endre seg og du får framskyndet utviklingen av grå stær, og netthinnen vil kunne utvikle AMD (netthinne degenerasjon).

Som Årset nevnte tidligere, skal ikke prisen på solbrillen ha noe å si dersom de er merket at de beskytter mot skadelige UV-stråler.

Lurer du på hvordan de ulike solbrilleformene ser ut? Bare ta en titt her:

CAT EYE: Slik ser en solbrille med cat eye-form. De med kvadratisk og ovalt ansikt kler disse godt! Dersom du har langt eller rundt ansikt, er kanskje ikke dette den heldigste formen på solbrille for deg. Foto: Nelly.com
CAT EYE: Slik ser en solbrille med cat eye-form. De med kvadratisk og ovalt ansikt kler disse godt! Dersom du har langt eller rundt ansikt, er kanskje ikke dette den heldigste formen på solbrille for deg. Foto: Nelly.com Vis mer
PILOTBRILLER: Har du ovalt eller langt ansikt, er dette brilleformen for deg! Foto: Nelly.com
PILOTBRILLER: Har du ovalt eller langt ansikt, er dette brilleformen for deg! Foto: Nelly.com Vis mer
STORE SOLBRILLER: Styr unna denne formen dersom du har et rundt ansikt. Har du en oval ansiktsform derimot, er dette solbrillen for deg. Foto: Nelly.com
STORE SOLBRILLER: Styr unna denne formen dersom du har et rundt ansikt. Har du en oval ansiktsform derimot, er dette solbrillen for deg. Foto: Nelly.com Vis mer
RUNDE SOLBRILLER: Har du et langt ansikt, kan du absolutt kle disse brillene! Det er også en form som heter panto, som fortsatt er ganske rund, men flates litt ut på toppen. Foto: Nelly.com
RUNDE SOLBRILLER: Har du et langt ansikt, kan du absolutt kle disse brillene! Det er også en form som heter panto, som fortsatt er ganske rund, men flates litt ut på toppen. Foto: Nelly.com Vis mer
WAYFARER: De med rundt ansikt bør unngå runde eller kantete briller - som denne typen. Denne solbrillen passer fint til deg med ovalt ansikt. Foto: Zalando.no
WAYFARER: De med rundt ansikt bør unngå runde eller kantete briller - som denne typen. Denne solbrillen passer fint til deg med ovalt ansikt. Foto: Zalando.no Vis mer

Ifølge Årset er det mye runde og myke fasonger på solbrillene i år, men det er fremdeles også populært med solbrillene i formen «cat eye».

- Også i år er det en del store briller, men mindre enn i fjor. Pilotbrillen er like hot som de siste to årene - gjerne med ulike speilkombinasjoner.

Når det kommer til solbrillen som kler din ansiktsform, vil det alltid finnes flere ulike brillefasonger.

- Det viktigste er at du finner solbrillen som passer deg og din stil. Du kan fremheve ansiktets fordeler, skape harmoni og balanse, eller være råere og bruke solbrillen til å skape et «statement», sier Årset til KK.no.

Vi har tatt for oss de fire vanligste ansiktsfasonger og sett på hvilke solbriller som vil passe til dem. Under ser du hvordan undertegnede, som har et hjerteformet ansikt, kler de forskjellige typene solbriller - stor forskjell, ikke sant?

Slik finner du brillene som kler DIN ansiktsform best!
Slik finner du brillene som kler DIN ansiktsform best!
Slik finner du brillene som kler DIN ansiktsform best!
Slik finner du brillene som kler DIN ansiktsform best!
SOLBRILLETEST: Store briller og de med cat eye-form funket best på KK.no-journalistens hjerteformede ansikt.  Foto: Per Ervland
SOLBRILLETEST: Store briller og de med cat eye-form funket best på KK.no-journalistens hjerteformede ansikt. Foto: Per Ervland Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer