Allværsjakke

Slik finner du den perfekte allværsjakken

Til sjø, fjell og storby – dette bør du se etter!

TIL FJELL, SJØ OG BY: Sommerværet i Norge kan være uforutsigbart. En god allværsjakke er derfor et must - uansett om du skal være ved sjøen, på fjellet eller i byen. Gode tips til hva du bør se etter får du lenger nede i denne saken! Foto: Helly Hansen/Produsentene
TIL FJELL, SJØ OG BY: Sommerværet i Norge kan være uforutsigbart. En god allværsjakke er derfor et must - uansett om du skal være ved sjøen, på fjellet eller i byen. Gode tips til hva du bør se etter får du lenger nede i denne saken! Foto: Helly Hansen/Produsentene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Sommerferien nærmer seg med stormskritt, og har du planer om å tilbringe fridagene her til lands, så kan det være greit å ta forbehold når det gjelder været.

Uansett om du skal være på fjellet, ved sjøen eller i byen, så kan det fort bli litt ruskete – både når det gjelder temperatur og vær. Og som følge av dette er en god og solid allværsjakke nærmest et must.

Problemet er at de ulike værforholdene ved sjø og land ofte krever ulike ting av jakkene våre. Skal du være ved sjøen, er det for eksempel praktisk at jakken tåler en del saltvann, mens på fjellet er det praktisk om den er lett å bære med seg.

- Det er enormt mye å velge mellom når det gjelder vanntette pustende jakker, også kalt allværsjakker, sier Øyvind Vedvik, kategorisjef for friluftsbekledning og regntøy i Helly Hansen, til KK.no.

- Men det lønner seg å se etter en jakke som passer til det du skal bruke den til.


LES OGSÅ: Støvlettene som redder regnværsdagen

TIL SJØ: Her er det viktig med en jakke i solid, kraftig materiale, som har synlige elementer og høy krage. Fra venstre - Helly Hansen Offshore Jacket (6499 kr), Sail Racing stream jacket (2999 kr, Antonsport), Jean Paul Sport Sailer (1499 kr, Gmax.no). Foto: Produsentene
TIL SJØ: Her er det viktig med en jakke i solid, kraftig materiale, som har synlige elementer og høy krage. Fra venstre - Helly Hansen Offshore Jacket (6499 kr), Sail Racing stream jacket (2999 kr, Antonsport), Jean Paul Sport Sailer (1499 kr, Gmax.no). Foto: Produsentene Vis mer

Jakke til sjøbruk

Hvis du leter etter en allværsjakke til å bruke på sørlandshytta, råder Vedvik deg til å se etter en som tåler bruk ved havet (saltvann).

- Ved sjøen skal du gjerne ha en jakke som passer til bruk på båt eller brygge. En klassisk seilerjakke er gjerne laget i litt kraftig materiale og har en stivhet som gjør at den sitter veldig fint på. Og lengden gir mer valgmuligheter når det gjelder det å kunne bruke en annen jakke, eller tjukk genser, under, forklarer han:

- Stoffvalg vil være kraftig på en seiljakke for å stå i mot vind og sjøsprøyt – men om du ikke har noen planer om å begi deg ut på en Nordsjøkryssing, finnes det mange lettere modeller.

Ifølge Vedvik er det også lurt å investere i en jakke med høy krage til sjøbruk. Denne vil nemlig beskytte deg mot vannsprut når du sitter i båt.

- Rent funksjonelt designes ofte seilerjakker med litt høyere krage og litt ekstra lengde, fordi det ofte er vind langs kysten og man gjerne sitter i ro i en båt. Da er det bra å ha ekstra beskyttelse mot vind – særlig for hode og nakke, samt nederst på rygg og rumpe.

- Synlighet er også viktig for sikkerheten på sjøen, så en jakke med signalfarge på hette og refleks på hette, skuldre og nederst på armen er viktig. Dette vil gjøre deg synlig om du ligger i vannet også.


LES OGSÅ: Blir det klamt under regnværsjakken?

PÅ TUR I FJELLET: Ekstreme toppturer ala dette bildet er nok ikke noe så mange driver med, men skal du på fjellet, så er du uansett ofte i aktivitet. En lett og pustende jakke som er vindtett er derfor en god ting å ha i sekken.  Foto: Helly Hansen
PÅ TUR I FJELLET: Ekstreme toppturer ala dette bildet er nok ikke noe så mange driver med, men skal du på fjellet, så er du uansett ofte i aktivitet. En lett og pustende jakke som er vindtett er derfor en god ting å ha i sekken. Foto: Helly Hansen Vis mer
TIL FJELLS: På fjellet er det praktisk med en lett og ikke altfor stor jakke som puster godt. Fra venstre - Haglöfs Endoq (2239 kr, Antonsport), Helly Hansen Odin Traverse (2999 kr), Missing Link Helium (1999 kr, Xxl.no).  Foto: Produsentene
TIL FJELLS: På fjellet er det praktisk med en lett og ikke altfor stor jakke som puster godt. Fra venstre - Haglöfs Endoq (2239 kr, Antonsport), Helly Hansen Odin Traverse (2999 kr), Missing Link Helium (1999 kr, Xxl.no). Foto: Produsentene Vis mer

Jakke til fjellbruk

Skal du til fjells i sommer, er det litt andre ting du bør se etter når du skal kjøpe allværsjakke. Som regel er man mer i aktivitet, og da er det praktisk at jakken er lettere og enkel å pakke med seg.

- I fjellet er man ofte mer aktiv, om det er vandring, klatring, toppturer, tindebestigning, løping eller sykling på sti man driver med. Designmessig bør derfor jakken være lettere og mer sporty, men fargene er viktige også i fjellet, slik at man er synlig, forklarer Vedvik:

- Feriebildene blir jo også mye finere med en farget, enn en svart jakke, og om du er redd for å gå lei av knallfargene, så er klassisk rødt eller blått alltid riktig.

Når det gjelder funksjonalitet er altså vekt og passform viktig til fjellbruk.


- Se etter en litt lettere jakke, med hette til beskyttelse mot regn og gode løsninger på ventilasjon. Passformen må også gi rom for bevegelse, uten at jakken blir for stor på kroppen. Test gjerne at du kan strekke armene i været uten at jakken løfter seg alt for mye og strekk armene frem for å sjekke at ermelengden er lang nok for bruk på sykkel, dersom det er en del av bruksområdet, sier Vedvik:

- På tur er det også bra med litt plass i lommene, og skal du bruke sekk bør du tenke over at hoftebeltet på sekken kan hindre tilgang til lave lommer. Se i så fall etter et design med ekstra lommer i brysthøyde, eller hevede lommer.

De fleste av oss går på tur når været er greit, og synes du det blir litt klamt med en vannavstøtende Goretex-modell, kan en softshelljakke også være greit.

- Det går an å tenke utradisjonelt og velge en softshelljakke og en lett regnjakke til å ha i sekken. Softshell er veldig behagelig, og som oftest drar vi på tur når været er bra. En god softshell er laget uten membran (skal slippe igjennom litt luft) og har bra stretch.


LES OGSÅ: Slik bør du vaske Goretex-jakken

TIL SJØ OG FJELL:Her er det greit å ha en lett jakke, men gjerne med hette du kan rulle inn, slik at kragen blir litt stiv og beskytter mot sjø. Fra venstre -  Norheim Varde (899 kr, Gmax.no), Bergans Luster (2999 kr, Gmax.no), Helly Hansen Aden (1199 kr).  Foto: Produsentene
TIL SJØ OG FJELL:Her er det greit å ha en lett jakke, men gjerne med hette du kan rulle inn, slik at kragen blir litt stiv og beskytter mot sjø. Fra venstre - Norheim Varde (899 kr, Gmax.no), Bergans Luster (2999 kr, Gmax.no), Helly Hansen Aden (1199 kr). Foto: Produsentene Vis mer

Til sjø og fjell

Selvsagt er det ikke slik at du ha en egen jakke til sjøbruk og en annen til fjellbruk. Det er fullt mulig å finne en allværsjakke som kan brukes begge steder, og i byen på ruskeværsdager.


- Her bør du se etter en jakke med en kombinasjon av disse egenskapene – med prioritering på letthet og aktivitet, eller mer beskyttelse mot vær og sjø, sier Vedvik:

- En enkel jakke med en hette som kan pakkes inn i kragen kan være en bra mellomløsning. Når hetten er pakket inn får du også en stivere og høyere krage til bruk ved sjøen, selv om jakken ellers er lettere enn en typisk seilerjakke.

Skal du på fjellet i sommer? I så fall har tur- og friluftsnettsiden UT.no, som er et samarbeid mellom Turistforeningen og NRK, lansert en superduper tur-APP du kan bruke for å finne fine turer der du er, eller i ditt nærmiljø. Mer info finner du i denne artikkelen!

LES OGSÅ: Slik finner du den perfekte treningsjakken

MÅ TÅLE RØFT VÆR: En allværsjakke som skal brukes ved sjøen, bør tåle mye ruskevær i form av vind, saltvann og regn. Materialet bør derfor være solid, kragen høy og fargene sterke - i tilfelle du havner i vannet.  Foto: Helly Hansen
MÅ TÅLE RØFT VÆR: En allværsjakke som skal brukes ved sjøen, bør tåle mye ruskevær i form av vind, saltvann og regn. Materialet bør derfor være solid, kragen høy og fargene sterke - i tilfelle du havner i vannet. Foto: Helly Hansen Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer