Hudpleie

Slik finner du riktig ansiktsrens

Først da kan du få resultatene du ønsker og huden du drømmer om.

RENS GODT: Det gjelder å finne et produkt som passer for din hudtype og en konsistens du liker å bruke når du skal rense huden i ansiktet.  Foto: Szerdahelyi Adam - Fotolia
RENS GODT: Det gjelder å finne et produkt som passer for din hudtype og en konsistens du liker å bruke når du skal rense huden i ansiktet. Foto: Szerdahelyi Adam - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens noen nyter hudpleieregimet sitt som et luksusavbrekk i en travel hverdag, med deilige produkter og litt etterlengtet alenetid, er det mange av oss som ser på det mer som et nødvendig onde for å få en hud som oppfører seg så bra som mulig.

Enten du elsker å rense og pleie huden, eller bare gjør det fordi du vet du burde, er det viktig å finne produktene som passer for akkurat din hud. Først da får du resultatene du er ute etter.

LES OGSÅ: Husk å fjerne sminken før du legger deg

Hudtypen avgjør

Det kan være vanskelig å fastslå hvilken hudtype du har uten en profesjonell hudanalyse, men Grethe Marie Grimen, kurs- og produktansvarlig hos Beautyproducts.no og Ann-Kristin Stokke, fagansvarlig hos Skintific, har gitt oss følgende beskrivelser av de ulike hudtypene og deres ulike rensebehov.

LES OGSÅ: Renser du ansiktet i riktig rekkefølge?

HUDTYPEN AVGJØR: Når du vet hvilken hudtype du har, blir det også enklere å finne fram i jungelen av renseprodukter. Foto: Alliance - Fotolia
HUDTYPEN AVGJØR: Når du vet hvilken hudtype du har, blir det også enklere å finne fram i jungelen av renseprodukter. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer

Har du tørr hud?

Huden føles tørr når du tar på den etter rens og før du har tatt på krem. Samtidig blir den stram når du bruker mimikk. 

– Husk å bruke peeling for å fjerne de døde hudcellene i tillegg. Det hjelper ikke å bare pakke den tørre huden inn i masse olje både fra rens og kremer, da det vil gjøre at de tørre, døde hudcellene bare blir sittende på huden lenger, sier Grimen.

– I tillegg blir huden «lat» og slutter å produsere olje selv.

Ifølge Stokke er det også viktig at du som har fettfattig, tørr hud velger et mildere renseprodukt med mer skånsomme vaskestoffer. Disse er ofte krembaserte, sier hun.

Beste renseprodukt: Rensekrem. Om du har ekstremt tørr hud, kan du også prøve en renseolje eller en rensebalm.

LES OGSÅ: Rensetabben som gir tørr hud

Har du sensitiv hud?

Sensitiv hud blir fort rød og irritert og kan også være kløende og tørr. Eksemhud regnes ofte som sensitiv. 

– Dersom huden din er veldig sensitiv, må du passe på at du velger et renseprodukt som er lindrende og beroligende, samt uten kjente irriterende stoffer som kunstige fargestoffer og parfyme, sier Stokke.

Har du hypersensitivisert og irritert hud, bør du velge et renseprodukt som er tilpasset «miljøsensitiv hud».

Beste renseprodukt: Rensekrem eller rensegelé med milde beroligende ingredienser.

LES OGSÅ: Ansiktsmasker for alle hudtyper

FOREBYGG KVISER: Dersom du er flink med dine daglige hudpleierutiner vil dette kunne forbygge kviser og forhindre arr.  Foto: Getty Images/Comstock Images
FOREBYGG KVISER: Dersom du er flink med dine daglige hudpleierutiner vil dette kunne forbygge kviser og forhindre arr. Foto: Getty Images/Comstock Images Vis mer

Har du fet hud?

Fet hud blir ofte oljete allerede kort tid etter at du har renset den, og i løpet av dagen blir den blank.

Velg et produkt som renser huden uten å etterlate olje, men som heller ikke tørker ut huden.

– Om du tørker ut en fet hud med uttørkende renseprodukter, vil den bare begynne å produsere enda mer olje, forklarer Grimen.

– Dersom du har en fetere hud, så trenger du en rens med kraftigere vaskestoffer, men som ikke fjerner de nødvendige barrierelipidene fra huden din, sier Stokke.

Hun understreker at du derfor bør unngå produkter som inneholder såpe og SD-alkoholer, altså alkoholer som er denaturert og ikke er drikkelige. 

Beste renseprodukter: Rensegelé eller leirebaserte ansiktsrenser.

LES OGSÅ: Sliter du med kvisete, fet hud?

Har du uren hud/kviser?

Om du sliter med uren hud eller kviser er det typisk at du enten har fet/oljete hud eller tørr overhud.

– Uansett type bør du bruke en rens som ikke etterlater seg olje, da det vil tette porene og gjøre huden verre, sier Grimen.

Beste renseprodukt: Rensegelé, gjerne en med antibakterielle egenskaper.

LES OGSÅ: Slik kan du unngå stresskviser

VELG KLOKT: Om du velger renseprodukter som er tilpasset din hudtype, vil det også gi deg bedre resultater. Da blir det mer sannsynlig at du holder de gode hudpleierutinene vedlike, så sørg for å velge riktig produkt til akkurat din hud. Foto: All Over Press
VELG KLOKT: Om du velger renseprodukter som er tilpasset din hudtype, vil det også gi deg bedre resultater. Da blir det mer sannsynlig at du holder de gode hudpleierutinene vedlike, så sørg for å velge riktig produkt til akkurat din hud. Foto: All Over Press Vis mer

Har du «normal» hud?

– Om du ikke har noen spesielle problemer med hverken tørr eller fet hud, blir det ofte en smaksak hvilke renseprodukter du velger, sier Grimen. 

Hun anbefaler at du velger en rens for normal eller kombinasjonshud, altså en hud som har både tørre og fete partier. Om du har denne hudtypen opplever du gjerne å ha tørr hud i kinnene samtidig som du har en fetere T-sone.

– For en kombinasjonshud vil en rens som er i midten av rensespekteret - hva vaskestoffer angår, passe best, sier Stokke.

Beste renseprodukter: Rensegelé, rensekrem eller rensemousse.

LES OGSÅ: Nå er det lurt å bytte ansiktskrem

Har du aldrende eller pigmentert hud?

Om du opplever pigmentforandringer eller har en aldrende hud, bør du velge produkter som også eksfolierer, da dette vil stimulere nye celler, forklarer Stokke.

En jungel av produkter

Det kan være vrient å orientere seg i hyllene med utallige produkter som lover både det ene og det andre, men om du har funnet ut hvilken hudtype du har, er en stor del av jobben gjort. Så gjelder det å finne en konsistens og rensetype du faktisk liker og kommer til å bruke både morgen og kveld.

Vi fikk Grimen og Stokke til å si litt mer om de ulike ansiktsrenstypene som finnes på markedet.

LES OGSÅ: Finn riktig krem for din hud

Rensegeleer er ofte laget for fet og uren hud. Den renser uten å etterlate seg olje eller lignende ting som kan gjøre hudtilstanden verre, forklarer Grimen.

– Meget anvendelige renseprodukter som er en favoritt i dusjen for dem som vil ha det enkelt og liker skum. Perfekt til normal/kombinasjonshud. Kan virke litt uttørrende på hud med lav talgproduksjon. Menn er også glad i rensegeleer, sier Stokke.

Noen geleer har dessuten antibakterielle ingredienser og ingredienser som løser opp tilstopninger i porene, og disse er særlig godt egnet for deg med akne eller kviser.

Rensekremer er rikere i konsistensen og passer derfor spesielt godt for deg med en tørrere hudtype.

– De vil ikke passe for en hud med en høyere talgproduksjon, da produktet er for rikt og vaskestoffene ikke er kraftige nok, sier Stokke.

Hun forteller videre at både krem- og gelébaserte renseprodukter ofte har en konsistens designet med meget milde virkestoffer tilpasset svært sensitiv hud, også hud som reagerer på vann. Slike produkter vil da kunne tørkes av med et papirlommetørkle.

RENS: Rens er noe av det viktigste du gjør når det kommer til hudpleie. Husk at huden bør rensen både morgen og kveld, og renseservietter gir deg ikke en fullverdig rens.  Foto: (c) SELF IMAGES/Photononstop/Corbis/All Over Press
RENS: Rens er noe av det viktigste du gjør når det kommer til hudpleie. Husk at huden bør rensen både morgen og kveld, og renseservietter gir deg ikke en fullverdig rens. Foto: (c) SELF IMAGES/Photononstop/Corbis/All Over Press Vis mer

Eksfoliere renseprodukter er et slags to-i-ett-produkt for huden.
– High-tech renseprodukter som også virker eksfolierende er en ny type renseprodukter som særlig benyttes i behandling av aldrende hud og pigmentproblematikk, sier Stokke.

Denne typen renseprodukter virker rensende samtidig som den stimulerer cellefornyelse og lysner pigmentering. Siden disse produktene kan være meget aktive, vil de kunne kreve tilvenning hos noen, forklarer hun.

LES OGSÅ: Derfor bør du peele huden

Mousse er ofte laget for ung hud eller for menn.

– For deg som liker konsistensen og enkeltheten i bruken av en mousse og som ikke har noen spesielle hudproblemer å ta hensyn til. Det er rett og slett en smakssak og ofte ikke rettet mot en spesiell hudtype, sier Grimen.

Oljebasert rens er ikke så skummelt som det høres ut, selv ikke for deg med fet hud. Fett løser nemlig opp fett, så så lenge oljen fjernes, kan den faktisk fint brukes av deg med en fetere hudtype også. 

Stokke forklarer at en oljebasert rens, kanskje helst kalt en pre-rens, er et ypperlig og effektivt første steg når du skal rense huden.

– Den virker ut fra prinsippet at likt tiltrekker seg likt. Oljen i produktet tiltrekker seg overflødig talg, smuss, makeup og andre avfallsstoffer fra hudens overflate. Når du så vasker av den pre-rensende oljen, vil du samtidig fjerne talg og smuss fra huden. Dette vil også sikre at rens nummer to, med din vanlige rens, gjør huden din skinnende ren. Passer for alle! sier hun.

LES OGSÅ: Du bør faktisk rense huden to ganger

Rensebalmer finnes ofte i hudpleieserier basert på aromatiske oljer, forklarer Grimen.
– De lages oftest til normal til tørr hud, da de er oljebaserte. Anbefales ikke til fet eller uren hud på grunn av oljen, sier hun.

Leirebaserte renseprodukter virker dyptrensende og oppfriskende på en fet og uren hud. Siden leirene absorberer olje vil ikke slike produkter passe til tørr hud, sier Stokke.

Renseservietter er ikke et fullverdig renseprodukt, men de kan fint brukes til å fjerne sminke. De er også kjekke å ha med når du er på hyttetur eller et annet sted hvor en fullverdig ansiktsrens ikke er mulig.

Og du har vel en pakke renseservietter på nattbordet til de kveldene når du er så trøtt at du bare ikke orker å vaske fjeset ordentlig? De er bedre enn ingenting.

Såpestykker er ikke så vanlige til ansiktet, og det kan det være flere årsaker til.

– Muligens fordi det er upraktisk og ikke så lett å lage et ordentlig renseprodukt i den formen. Pluss at det er uhygienisk, sier Grimen.

– Ingen bør bruke vanlig såpe på huden sin, da disse er alkaliske og vil skade hudbarrieren, sier Stokke.

Hun forklarer at såpestykkets alkaliske natur gir grobunn for bakterier som trives i dette miljøet, noe som gjør vanlig såpe meget uhygienisk!

– Et alternativ for dem som er glad i såpestykket sitt, er å bruke en kompaktrens. Det kjennes ut som et såpestykke, men har pH lik hudens egen og vil derfor ikke tørke ut huden på samme måte som såpe.

LES OGSÅ: Såpe og varmt vann tørker ut huden

Supertrikset som passer for alle

Om du vil ha en godt renset hud, er det det Stokke kaller en profesjonell dobbelrens som gjelder. Ja, for du bør faktisk rense huden to ganger – først for å fjerne sminke, olje og annet smuss fra huden, så for å gi huden en skikkelig rens.

– Som en førsterens for alle hudtyper bør en pre-renseolje benyttes i første rens for å fjerne oljebaserte avfallsstoffer, før du benytter ditt tilpassede renseprodukt i rens nummer to, forklarer Stokke.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer